Varautumisen ministerityöryhmä päätti alentaa polttoaineen jakeluvelvoitetta

Varautumisen ministerityöryhmä päätti, että polttoaineen jakeluvelvoitetta alennetaan väliaikaisesti 7,5 prosenttiyksiköllä vuonna 2022 ja 7,5 prosenttiyksiköllä vuonna 2023. Kehittyneiden biopolttoaineiden ja biokaasun lisävelvoitetta ei muuteta.

Jakeluvelvoite tarkoittaa osuutta, joka bensan ja polttoaineen jakelijoiden myymästä polttoaineesta täytyy olla uusiutuvia. Velvoitteen alentaminen alentaa myös polttoaineen hintaa.

Nykyisiin, hyvin korkealle kohonneisiin polttoaineiden ja uusiutuvien polttoaineiden hintoihin perustuen 7,5 prosenttiyksikön alentamisen arvioidaan vaikuttavan dieselin pumppuhintaan noin 12 senttiä litralta.

Tänä vuonna vaikutus voi olla suurempikin, sillä alku vuonna jakelijat ovat jaelleet uusiutuvia polttoaineita 19,5 prosentin jakeluvelvoitteen mukaisesti.

Bensiinin pumppuhintaan vaikutus on selvästi vähäisempi, sillä jakeluvelvoitetta täytetään enemmän uusiutuvalla dieselillä.

Vuosilta 2022 ja 2023 toteutumatta jäävät päästövähennykset katetaan nopeuttamalla jakeluvelvoitteen korotuksia lainsäädännössä.

Jakeluvelvoite vuonna 2030 on keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelman mukainen 34 prosenttia. Suunnitelmassa jakeluvelvoitetta korotettiin 30:stä 34:ään, koska jakeluvelvoitteeseen sisällytettiin myös biokaasu ja sähköpolttoaineet.

Jakeluvelvoitteen muutokset pyritään tekemään mahdollisimman pian yhdessä hallituksen esityksessä kevätistuntokauden aikana. Mikäli toteutumatta jäävien päästövähennysten kattamiseksi tehtävät nopeutetut korotukset eivät ole säädettävissä tässä yhteydessä, säädetään vuoden 2023 velvoitteen alentamisesta myös myöhemmin tänä vuonna annettavan hallituksen esityksen yhteydessä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here