Vakava loukkaantuminen mökkiviikonloppuna – humalassa ajanut autoilija ehkä välttää rangaistuksen!

Kuva: CvB.

Kolme keski-ikäistä suomalaista miestä olivat viettämässä marraskuun lopussa niin sanottua kavereiden mökkiviikonloppua yhden seurueeseen kuuluneen miehen mökillä Heinolan maaseudulla.

Poliisin tiedotteen mukaan viikonlopun lopputuloksena mönkijä jäi ”katolleen metsään”, kahta miestä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta, ja ikävimpänä seurauksena viikonlopun isäntä loukkaantui vakavasti ajettuaan mönkijänsä ulos metsätieltä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

Poliisin mukaan miesten viikonlopun viettoon kuului alkoholin nauttimista, saunomista ja myöhemmin ikävästi päättynyttä mönkijällä ajelua.

Viikonloppu ei kerinnyt edes kunnolla alkaa, kun myöhään perjantai-iltana mökiltä ilmoitettiin hätäkeskukseen illan isännän loukkaantuneen vakavasti ajettuaan mönkijällä ulos metsätieltä.

Isäntä oli poliisin mukaan lähtenyt saunan jälkeen kokeilemaan mönkijäänsä pimeälle metsäteille — ilman kypärää. Kaksi hänen kaveriaan oli jäänyt mökille.

Poliisin mukaan isäntä oli ajautunut ulos tieltä ja mönkijä oli kaatunut ja samalla isäntä oli loukkaantunut vakavasti. Hän sai kuitenkin soitettua mökillä olleille kavereilleen ja he ottivat pihasta isännän auton, jolla lähtivät etsimään loukkaantunutta kaveriaan.

Mökillä olleet kaverit eivät tienneet mökin osoitetta ja heidän soittaessaan tapahtuneesta hätäkeskukseen, eivät he osanneet kertoa sijaintiaan.

Mökki sijaitsi melko syrjäisessä paikassa ja lähimmälle päällystetylle tielle oli useiden kilometrien matka. Lisäksi mökki oli metsätien päässä lukitun puomin takana.

Kaveriaan pelastamaan lähteneet kaksi miestä tiesivät olevansa reippaassa humalassa, mutta he eivät nähneet kaverinsa auttamiseksi muuta keinoa, kuin lähteä humalassa häntä autolla etsimään ja sittemmin toimittamaan isomman tien ääreen.

Jonkin matkan päästä miehet löysivät loukkaantuneen kaverinsa selällään olevan mönkijänsä vierestä ja sen jälkeen kaverit nostivat hänet auton kyytiin ja sitten matka jatkui kohti isompaa tietä.

Loukkaantunut isäntä ei pystynyt kertomaan autokuskina olevalle kaverilleen mökin osoitetta. Kaverit olivat kuitenkin koko ajan puhelimitse yhteydessä hätäkeskukseen, jonne kuski myös totesi, että ”hän itse ei todellakaan ole ajokunnossa, mutta kaveri on pelastettava”.

Lopulta miehet löysivät metsästä tiensä valtatielle ja saivat itselleen sijainnin. Hätäkeskuksen ohjeiden mukaan humalassa ollut kuski pysäytti autonsa helposti tunnistettavaan risteykseen, josta loukkaantuneen mönkijäkuskin matka jatkui hetken kuluttua ambulanssilla sairaalaan.

Oliko pakkotila?

Hämeen poliisi on tutkinut asiaa kahtena törkeänä rattijuopumuksena.

Sekä mönkijällä loukkaantunut isäntä että häntä autolla kuljettanut kaveri, olivat molemmat nauttineet ennen ajoa reilusti alkoholia.

Loukkaantunutta kaveriaan humalassa autoa kuljettaneen miehen teossa on nähtävissä viitteitä niin sanotusta pakkotilasta.

Pakkotila tarkoittaa sitä, että välittömän ja pakottavan vaaran torjumiseksi voidaan tehdä pakkotilan alaisena rangaistuksesta vapaa teko, joka muutoin olisi lainvastaisena rangaistava.

Suojeltavan edun ja tehdyn lainvastaisen teon tulee lain mukaan olla kokonaisuutena asiaa arvioiden puolustettava.

Poliisin mukaan tässä tapauksessa autonkuljettaja on ajatellut suojelevansa loukkaantuneen kaverinsa henkeä ja terveyttä ja hän ei ole nähnyt muuta keinoa, kuin lähteä kuljettamaan autoa juopuneena.

Asiaa siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan ja viime kädessä tuomioistuin arvioi, onko tässä tapauksessa auton kuljettaminen tehty pakkotilassa.

Toimituksen lisäys: 112 Suomi -sovelluksen avulla puhelin paikantuu automaattisesti. Lataa se tästä!

1 KOMMENTTI

  1. Pitäähän lainsäädännössä olla sellainen kohta jossa hengenpelastaminen sallitaan vaikka on humalassa. Ei tarvitse tuomita sellaisesta teosta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here