Tieliikennelaki 2020: Näissä kohdissa asiantuntijat näkevät vaaran paikkoja

Uusi tieliikennelaki astuu voimaan kesäkuun alussa. Luvassa on muutoksia esimerkiksi moniin liikennemerkkeihin ja tiemerkintöihin.

Asiantuntijat näkevät turvallisuusriskejä muun muassa vasemmalle pysäköinnissä, sulkuviivojen vaihtuvassa värissä ja joustavammissa talvirengassäännöissä.

Mitä kaikkea moottoriajoneuvolla liikkuvan on ainakin hyvä tietää uudesta laista?

Tähän vastaa LähiTapiolan toimittama tiedote uudesta tieliikennelaista.

Kun uusi tieliikennelaki astuu voimaan maanantaina 1. kesäkuuta, eivät säännöt mene yhdessä yössä merkittävästi uusiksi. Tienvarsille on luvassa kuitenkin iso määrä uusia liikennemerkkejä, tiemerkintöjä ja sääntöuudistuksiakin, jotka on hyvä olla pian mielessä.

Uutena periaatteena laissa korostetaan myös tienkäyttäjän ennakointivelvollisuutta. Jatkossa liikenteessä on pyrittävä vaaran ja vahingon välttämäksi yhä tietoisemmin ennakoimaan toisten tienkäyttäjien toimintaa ja sovitettava omaa liikkumista sen mukaisesti.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi autoilijan pitää aktiivisesti seurata, mitä muut tiellä liikkujat tekevät ja toimivatko he sääntöjen mukaan. Myös muiden virheisiin kannattaa varautua. Ajon aikana keskittymisen pitää olla itse ajotehtävässä, sanoo koulutus- ja laatupäällikkö, liikenneopettaja Sampsa Lindberg CAP-Autokoulusta.

Ennakointi tuo kaikille lisää turvallisuutta ja sujuvuutta liikenteessä. Seuraavassa asiantuntijat käyvät läpi viisi lain tuomaa muutosta, joihin saattaa liittyä riskejä. Autoilija ja moottoripyöräilijä, vältä ainakin nämä vaaranpaikat.

Uusi tienylitys pyöräilijöille – paina merkki mieleen

Yksi lainuudistuksen keskeisiä tavoitteita on lisätä kevyen liikenteen, eli esimerkiksi pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden, turvallisuutta. Käyttöön onkin tulossa monia pyöräilyyn liittyviä uusia liikennemerkkejä. Näitä ovat esimerkiksi pyöräkatu, pyöräkaista ja pyöräilijän tienylityspaikkaa osoittava merkki.

– Risteysten väistämissäännöt eivät varsinaisesti muutu, mutta uutta on Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa -merkki. Sen havaitseminen saattaa olla autoilijoille aluksi hankalaa, koska se muistuttaa väreiltään tavallista suojatien merkkiä ja näkyy molempiin suuntiin, toisin kuin esimerkiksi stop-merkki, sanoo Lindberg.

Uuden merkin kohdalla autoilijan tulee aina väistää ajorataa ylittävää pyöräilijää. Merkistä käytetään myös nimitystä ”pyöräsuojatie”. Se tullaan merkitsemään vain rakenteellisesti korotetun tienylityspaikan kohdalle.

Koska merkkiuudistuksiin liittyy useiden vuosien siirtymäaikoja, kannattaa kaikkien tiellä liikkujien olla lähivuosina risteyksissä tarkkana.

Ajokaistojen yhdistyminen vaatii vuoropeliä

Maanteillä ja esimerkiksi tietyömaiden kohdalla voi jatkossa tulla vastaan ajokaistojen yhdistymistä osoittava liikennemerkki. Sen myötä Suomeen tulee uusi liikennesääntö: vetoketjuperiaate.

Ruuhkaisista kaupungeista ja moottoriteiltä periaate on toki jo monelle tuttu: kaistojen päättyessä siirrytään vuorotellen jatkuvalle kaistalle. Väljempään liikenteeseen tottuneelta periaate voi kuitenkin vaatia totuttelua.

– Kolaririski piilee siinä, että aiemman käytännön mukaan päättyvältä kaistalta tuleva on väistämisvelvollinen. Nyt kaistojen yhtymäkohdassa siirrytään eteenpäin vuoron perään. Minä menen ensin -ajattelutavalle ei ole sijaa, jotta vetoketjuperiaate saadaan toimimaan, sanoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Vasemmalle parkkiin? Muista riskit lähtiessä

Taajamissa voi kesäkuusta lähtien pysäyttää tai pysäköidä auton myös vastaantulevien kaistan reunaan, siis tien vasemmalle puolelle. Uusi sääntö helpottaa parkkipaikan löytämistä, mutta mahdollisuutta kannattaa käyttää harkiten.

– Jos pysäköi tien vasempaan reunaan, täytyy liikkeelle lähtiessä olla erityisen varovainen. Kuljettajan täytyy silloin havainnoida sekä vastaan että takaa tulevaa liikennettä. Lisäksi, jos eteen on pysäköity auto, pitää omaa keulaa ehkä kääntää pitkällekin vastaantulijoiden kaistalle, jotta saa riittävän näkyvyyden, sanoo Lindberg.

Riskien välttämiseksi vasemmalta parkkipaikkaa kannattaa tähytä sellaisista paikoista, joissa ei olisi ketään edessä liikkeelle lähtiessä. Vasemmalle parkkeeraaminen ei myöskään saa vaarantaa tai haitata muuta liikennettä.

Keltaiset sulkuviivat katoavat

Suomen teiltä poistuu kesäkuusta alkaen yksi kansallinen erikoisuus, kun keltaisia sulkuviivoja ja -alueita aletaan muuttaa valkoisiksi. Esimerkiksi ohituskieltoalueita eivät enää jatkossa osoita keltaiset vaan valkoiset viivat.

Valkoinen on tiemerkinnöissä yleisesti käytetty väri Euroopassa, ja siihen siirtymistä perustellaan myös autojen tekoälyn tunnistuskyvyllä.

– Suomen sääoloissa valkoisessa on toki se riski, ettei se välttämättä erotu lumisesta tai jäisestä tienpinnasta niin hyvin kuin keltainen, sanoo Nieminen.

Hän näkee värien yhdentämisessä myös toisen heikkouden.

– Tähän asti keltainen sulkuviiva on aina erottanut itseä vastaantulevasta liikenteestä. Valkoinen sulkuviiva taas on erottanut samaan suuntaan kulkevaa liikennettä, esimerkiksi ryhmittyessä risteysalueella. Nyt tämä väriero poistuu, sanoo Nieminen.

Tiemerkintöjä uudistetaan kolmen vuoden siirtymäajalla, joten sinä aikana teillä voi näkyä sekä keltaisia että valkoisia sulkuviivoja.

Talvirengassäännöt muuttuvat – ”herää ajoissa syksyllä”

Muuttuva liikennelaki tuo uutta myös talvirengassääntöihin. Jatkossa talvirengaspakko ei ole sidottu tiettyyn kalenterikuukauteen vaan vallitsevaan keliin. Lain mukaan talvirenkaat on ensi syksystä lähtien oltava alla marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää.

– Joustavuus on siitä hyvä, että esimerkiksi poikkeuksellisen lämpimänä viime talvena talvirenkaita tarvitsi Etelä-Suomessa hyvin vähän. Toisaalta syksyllä ja keväällä tien liukkaus voi olla hyvin paikallista ja yllättävää. Jatkossa korostuukin kelinmukainen harkinta, joten säätiedotuksia kannattaa seurata tarkkaan, sanoo Lindberg.

Huomata kannattaa myös muuttunut renkaiden käyttöjakso: aiemmin talvirenkaita edellytettiin joulukuusta helmikuuhun, ensi syksystä lähtien kelin mukaan marraskuusta maaliskuuhun. Renkaidenvaihtoa kannattaa siis herätä harkitsemaan ajoissa ensi syksynä.

– Jos vaihtaa talvirenkaat alle heti marraskuun alussa, voi turvallisin mielin ajaa koko talven, niin kelin kuin lain puolesta, sanoo Nieminen.

Uusi tieliikennelaki pähkinänkuoressa

  • Nykyinen tieliikennelaki on ollut voimassa vuodesta 1982. Sen korvaa 1.6.2020 voimaan astuva uusi tieliikennelaki, jonka eduskunta hyväksyi kaksi vuotta sitten. Lakipaketti kokoaa yhteen monia aiempia asetuksia.
  • Uusi laki tuo helpotuksia tai kiristyksiä monelle osa-alueelle. Esimerkiksi jotkin nopeusrajoitukset muuttuvat ja joillekin teille voidaan asettaa vähimmäisnopeus. Rikesakkojen sijaan vähäisistä rikkomuksista voidaan jatkossa määrätä liikennevirhemaksuja.
  • Uusia liikennemerkkejä tulee käyttöön noin 50. Lisäksi monia vanhoja merkkejä on selkeytetty, kuten yksinkertaistettu niiden hahmoja. Muuttuvissa merkeissä on pääosin 10 vuoden siirtymäaika, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Vain yksi vanha merkki poistuu käytöstä kokonaan: tukkitien lisäkilpi.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

1 KOMMENTTI

  1. ”Jatkossa korostuukin kelinmukainen harkinta, joten säätiedotuksia kannattaa seurata tarkkaan, sanoo Lindberg.”
    Siis, pitääkö varautua renkaiden edestakaisin vaihteluun, jos ei halua selkkausta saivartelevan poliisin kanssa?

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here