Tästä rikkeestä sähköpotkulautailijalle voi napsahtaa sakot!

Liikenteessä näkee toisinaan sähköpotkulautoja, joiden päällä on useampi kuin yksi henkilö. Monikaan heistä ei kuitenkaan välttämättä tule ajatelleeksi, että he rikkovat sähköpotkulautayhtiöiden määrittelemien sääntöjen lisäksi myös lakia. Poliisilla on oikeus kirjoittaa liikennevirhemaksu, jos laudalla matkustaa enemmän kuin yksi henkilö.

Suomen tieliikennelain mukaan sähköpotkulautaa ei saa käyttää kuin yksi henkilö kerrallaan. Jos poliisi havaitsee useampia henkilöitä sähköpotkulaudalla, seurauksena voi olla 40 euron liikennevirhemaksu.

”Poliisi on jo aiemmin kertonut, että harjoitteluaika on nyt ohitse ja käytössä on aiempaa tiukempi linja virhemaksujen kanssa”, Voin yhteiskuntasuhteista vastaava Hannu Oskala sanoo.

Sähköpotkulautayhtiö Voin käyttöehdoissa on määritelty, että sähköpotkulauta on tarkoitettu vain yhden henkilön käyttöön. Mikäli yhtiö saa tietoonsa, että käyttöehtoja on rikottu, se voi sulkea kyseisen henkilön käyttöoikeuden palveluun.

”Verkkosivuillamme on käytössä Raportoi Voi -toiminto, jonka kautta kuka tahansa voi ilmoittaa laittomasta tai epäsopivasta käytöksestä sähköpotkulaudallamme. Ilmoitusta tehdessä on hyvä kertoa esimerkiksi kadun nimi, niin osaamme tutkia ilmoitetun tapauksen tarkemmin. Pystymme GPS-tekniikan avulla erittäin hyvin jäljittämään törttöilleen käyttäjän”, Oskala toteaa.

Oskalan havaintojen mukaan erityisesti nuoret syyllistyvät ajamaan kaverin kanssa samaa sähköpotkulautaa.

”Vetoan vanhempiin, että he eivät antaisi alle 18-vuotiaiden käyttää sähköpotkulautoja. Kotona olisi myös hyvä keskustella, millaisia vaaroja kaksin- tai kolminajo sähköpotkulaudoilla aiheuttaa”, Oskala muistuttaa.

Sähköpotkulaudat on suunniteltu vain yhden henkilön käyttöön, ja useampi henkilö laudan päällä lisää onnettomuuden riskiä käyttäjille.

”Kun laudan päällä on useampi henkilö, ensinnäkin tarkkaavaisuus herpaantuu ja myös laudan ohjaaminen vaikeutuu. Törmäystilanteessa myös riskit kasvavat merkittävästi, kun toinen henkilö romahtaa vielä toisen päälle vauhdissa”, Oskala selventää.

Viisi syytä, miksi useampi henkilö samalla sähköpotkulaudalla on huono idea

  1. Vakavan loukkaantumisen riski lisääntyy – kun sähköpotkulaudalla ajaa yksin, korjaavien liikkeiden teko on helpompaa ja esimerkiksi törmäystilanteessa pystyy hallitsemaan paremmin tilannetta. Lisääntynyt paino kaksin- tai kolminajossa lisää törmäyksen vakavuutta ja riskinä on, että toinen henkilö sinkoutuu toisen päälle aiheuttaen entistä pahempaa jälkeä. Lisäksi voit törmäystilanteessa aiheuttaa suurta vahinkoa toiselle kevyen liikenteen käyttäjälle, kuten jalankulkijalle, koska painoa on enemmän.
  2. Jarrutusmatka pitenee – jousitusosat, moottorit, jarrut ja renkaat on suunniteltu kestämään yhden ajajan painoa. Kun kyydissä on kaksi henkilöä, turvalliseen pysähtymiseen voi kulua jopa kaksi kertaa enemmän aikaa kuin normaalisti.
  3. Vakaus häiriintyy – sähköpotkulaudat on suunniteltu yhden ajajan painon ja tasapainon mukaan. Kun kaksi ihmistä ajaa laudalla, painojakauma poikkeaa suunnitellusta, mikä voi horjuttaa tasapainoa. Sen vuoksi skuutin hallinta vaikeutuu ja onnettomuuksien riski kasvaa.
  4. Rikot lakia ja käyttöehtoja – seurauksena saattaa olla vuokrattavan sähköpotkulaudan käyttökielto ja liikennevirhemaksu. Voit joutua myös rikosoikeudelliseen vastuuseen, jos aiheutat toiselle tienkäyttäjälle käytökselläsi onnettomuuden.
  5. Vauhti ja kiihtyvyys hidastuvat – mitä enemmän painoa sähköpotkulaudalla on, sitä hitaammin se kiihtyy.

Lue myös

Taas vakava onnettomuus sähköpotkulautailijalle

Näitä asioita kuluttajat nyt ihmettelevät liikennevakuutuslain muutoksessa

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän