Tänä vuonna on poliisille ilmoitettu jo noin 2 000 katalysaattorivarkautta!

Katalysaattorivarkaudet ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisen vuoden aikana. Jos havaitset epäilyttävää toimintaa oman tai naapurisi auton lähettyvillä, älä epäröi ottaa yhteyttä poliisiin.

Katalysaattorivarkaudet ovat karkeasti arvioituna kymmenkertaistuneet viimeisen vuoden aikana. Koko Suomessa poliisille on tänä vuonna ilmoitettu noin 2 000 katalysaattorivarkautta, ja näistä Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella rikosilmoituksia on tehty 250 kappaletta.

Autoista irrotetaan ja varastetaan katalysaattoreita, koska ne sisältävät harvinaisia ja arvokkaita metalleja.

Useimmiten varkauksien kohteina ovat vanhemmat bensiiniautot etenkin Volvot, Opelit ja Toyotat. On joitakin merkkejä, kuten Mercedes-Benz, joista katalysaattorin irrottaminen on hankalaa – silti mersuistakin niitä on varastettu. Viime aikoina poliisi on saanut ilmoituksia myös autojen lisävalojen anastuksista.

Jos pihassasi on vanha romuauto, se kannattaa kierrättää joko itse tai laillisten romuttamoiden kautta. Katalysaattoreita varastetaan nimittäin myös yksityisissä pihoissa joutilaana seisovista romuautoista, vaikkakin valtaosa varkauksista kohdistuu käytössä olevin autoihin.

Katalysaattorivarkaus sattuu yleensä yöllä. Jos havaitset omalla tai naapurisi parkkipaikalla epäilyttävää toimintaa autojen luona, välissä tai alla, on syytä soittaa hätäkeskukseen.

Katso tästä muita juttuja katalysaattorivarkauksista.

Soittaminen kannattaa, jos on vähänkin epäilystä varkauden mahdollisuudesta: hätäkeskus ja poliisin kenttäjohto harkitsevat sopivat toimenpiteet kullekin ilmoitukselle. Kannattaa myös ottaa ylös tekijöiden ajoneuvojen rekisterinumerot ja tietysti tuntomerkkejä itse tekijösitä.

Jos sinulla on tiedossa vihje, joka mahdollisesti hyödyttää poliisia tutkinnassa, voit lähettää sen osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai soittaa vihjenumeroon 029 541 5232.

Itä-Suomen poliisi tutkii katalysaattorivarkauksia aktiivisesti, ja kuluvan vuoden aikana tekijöitä on jäänyt kiinni jo useita. Akuutissa tilanteessa soita 112!

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!