Talouden synkkä vuosi 2023 kuritti moottoripyöräkauppaa vain hellästi

Viiden perättäisen kasvuvuoden jälkeen moottoripyörien ensirekisteröinnit taittuivat Suomessa 6,9 prosentin laskuun vuonna 2023. Parhaiten kaupaksi kävivät isommat ja kalliimmat pyörät. Euroopassa kasvu jatkui edelleen reippaana.

”Maahantuojat ja myyjät näkevät pienen notkahduksen torjuntavoittona, sillä yleisen taloustilanteen synkeys olisi voinut säikäyttää ostajat kaupoista rumemmankin luvun verran. Koronavuodet kirittivät moottoripyöräkaupan reippaaseen kasvuun, joten nyt nähtiin kohtuullinen korjausliike”, kuvailee Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaoston puheenjohtaja Jarkko Tuomisto.

Uusia moottoripyöriä rekisteröitiin viime vuonna 3538 kappaletta (3800 kpl vuonna 2022). Edellisistä vuosista poiketen parhaiten kävivät kaupaksi isommat ja kalliimmat moottoripyörät, mikä Tuomiston mukaan kertoo moottoripyöräilyn vahvasta roolista nimenomaan vapaa-ajan harrastuksena.

Viime vuoden notkahduksesta huolimatta moottoripyöräkauppiaat suhtautuvat alkavaan kauteen odottavin mielin. Moottoripyörähankintaa harkitseville positiivinen viesti on se, että kaikenkokoisten moottoripyörien saatavuus on varsin hyvällä tasolla.

”Korkojen nousun pysähtyminen antaa positiivista signaalia, joka vaikuttaa koko talouden läpi aina moottoripyörän hankinnan rahoitukseen asti. Vaikka mittausten mukaan kuluttajaluottamus on vielä heikolla tasolla, tunnelma on Tilastokeskuksen mukaan parantunut hieman vuoden takaisista pohjalukemista”, Tuomisto sanoo.

Euroopassa moottoripyöräilybuumi ei osoita jäähtymisen merkkejä

Euroopan moottoripyörävalmistajien liiton ACEMin mukaan uusien moottoripyörien rekisteröinnit viidellä Euroopan suurimmalla markkina-alueella (Ranska, Saksa, Italia, Espanja ja Yhdistynyt kuningaskunta) kasvoivat peräti 11,8 prosenttia vuonna 2023.

”Kasvuluvuista voi tulkita, että moottoripyörät ovat vakiinnuttaneet asemansa arjessa, kun ihmiset etsivät näppäriä kulkupelejä jokapäiväiseen liikkumiseen suurkaupungeissa”, Tuomisto kertoo.

MP-messut kauden kick-off

Teknisen Kaupan Liiton Moottoripyöräjaosto on MP 24 -messujen toimeksiantaja. Kaikkien aikojen suurimmat MP 24 -messut järjestetään 2. – 4.2.2024 Helsingin Messukeskuksessa ja edustettuna ovat kaikki merkittävimmät moottoripyörämerkit.

”MP-messujen rooli kauden kick-offina on merkittävä. Tarjolla on kaikkien aikojen suurimmat alan messut Suomessa, ja myyjillä on kova motiivi aloittaa kauden myynti hyvillä lukemilla. Nuorille on paljon tilaa harrastajien joukossa, joten MP-messujen vahvistunut tarjonta nuorten kuskien suuntaan on tärkeä aloite”, toteaa Tuomisto.

Lue myös

MP 24 -messut panostaa nuoriin

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän