Suomalaisten liikkumistavat eivät ole muuttuneet – suurin osa liikkuu henkilöautolla

11.4.2018   09.59

Liikennevirasto on julkaissut Valtakunnallisen henkilöliikennetutkimuksen tulokset.
 
Kyseessä on kuuden vuoden välein toteutettava suomalaisten liikkumista selvittävä valtakunnallinen kyselytutkimus, johon osallistui nyt ensimmäistä kertaa kaupunkiseutuja omilla lisäotoksillaan.

Mukana olivat Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun seudut, Joensuun ydinkaupunkiseutu, Päijät-Hämeen maakunta, Riihimäen seutukunta, Salo, itäinen Uusimaa ja läntinen Uusimaa.

Valtakunnallisen tutkimuksen perusteella suomalaisten liikkumistottumukset eivät ole muuttuneet kuudessa vuodessa.

Henkilöauton osuus kulkutavoista on merkittävin: 45 % matkoista tehdään itse ajaen ja 15 % matkoista auton kyydissä matkustaen. Pyörällä, kävellen ja julkisilla kulkuvälineillä tehtiin 37 % matkoista.

Tässä on huomioitava, että haja-asutusalueilla auton käyttö varmaan on tätäkin yleisempää.

Koska kaupunkiseutukohtaiset tutkimukset tehtiin samanaikaisesti samoin tutkimusmenetelmin, ovat tulokset nyt ensimmäistä kertaa keskenään vertailtavissa.

Tutkimus osoittaa suuriakin kaupunkiseutujen välisiä eroja liikkumistavoissa. Erityisesti erot näkyvät kestävien liikkumismuotojen kohdalla. Erot selittyvät suurelta osin liikennejärjestelmän ja maankäytön eroilla.

Oulu on tunnettu pyöräilystään ja ennen kaikkea talvipyöräilystään. Oulu ja myös koko Oulun seutu erottuukin tutkimuksessa positiivisesti tästä näkökulmasta katsottuna.

Oulun seudulla pyöräilyn kulkutapaosuus on 16 % ja talvellakin 9 %. Tämä on pitkälti tulosta seudulla tehdystä pitkäjänteisestä pyöräilynedistämistyöstä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here