Suomalaistekniikan avulla tehdään hiilidioksidista biokaasua

Energiayhtiö St1 ja uusiutuvan energian start-up Q Power ovat käynnistäneet yhteishankkeen, jossa kehitetään suomalaisvoimin uudenlaista tapaa valmistaa synteettistä biometaania hiilidioksidista.

Pilottihankkeessa Q Powerin biologinen metanointiteknologia hyödyntää St1:n biojalostamon jätepohjaisen etanolin tuotannosta talteen otettua hiilidioksidia.

Q Powerin teknologialla saadaan tuotettua vedystä ja hiilidioksidista biometaania.

Biologinen metanointiteknologia on kehitetty hyödyntämällä suosta eristettyä mikrobistoa. Biometaania käytetään esimerkiksi uusiutuvana polttoaineena liikenteessä, biokaasuna sekä nesteytettynä laivaliikenteessä.

Pienimuotoinen kaasutankkausasema. Kuva: CvB.

Pilotti toteutetaan St1:n Vantaan Etanolix-biojalostamolla, jossa tuotetaan leipomojätteistä edistynyttä etanolia liikenteen polttonesteeksi.

Q Powerin metanointiyksikkö on integroitu biojalostamoon.
Pilottivaihe kestää Vantaalla kolme kuukautta ja sen aikana konseptia testataan sekä tarkennetaan sen teknistaloudellista skaalattavuutta.

Pilottiyksikköön on liitetty myös tankkauspiste, josta tankataan suoraan prosessissa tuotettua biometaania pilottiin osallistuviin kaasuautoihin.

Q Powerin tekniikka tarjoaa konkreettisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Biometaanilla tulee suuressa mittakaavassa olemaan keskeinen merkitys erityisesti raskaan liikenteen uusiutuvana liikenteen polttoaineena sekä laivaliikenteessä.

Konsepti tarjoaa myös energian varastointimahdollisuuden ja voi siten toimia uusiutuvan energian säätövoimana.

Q Power on kehittänyt patentoidun, mikrobipohjaisen uusiutuvan energian varastointimenetelmän, sekä hiiltä päästämättömän tavan käsitellä vaikeita hiilipohjaisia sivuvirtoja ja jätteitä energiaksi. Täysin uusi teknologia, korkea hyötysuhde ja ilmastoystävällinen hiilitase ovat nostaneet yrityksen globaalisti kiinnostavaksi. Yrityksen ovat perustaneet Ilkka Herlin ja Saara Kankaanrinta, ja sen kehitystyö on tehty Qvidja Kraftissa. Kansainvälistymistä ajatellen toiminta jatkuu Q Power -brändillä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here