Somevideo paljasti nuorten törkeät liikennerikokset!

Kaakkois-Suomen poliisilaitos sai valmiiksi esitutkinnan kokonaisuudesta, jossa neljän nuoren epäillään syyllistyneen törkeisiin liikennerikoksiin Imatralla ja Lappeenrannassa. Tapaus on siirtynyt syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjälaitokseen.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos alkoi kesäkuussa tutkia sosiaalisessa mediassa julkaistuja videoita, joissa ajettiin kaksipyöräisillä ylinopeutta ja eturengas ilmaan nostettuna muun liikenteen seassa. Videoiden perusteella oli syytä epäillä, että julkaisuissa esiintynyt kuljettaja olisi vaarantanut liikenneturvallisuutta useita kertoja.

Tapauksessa oli ensin epäiltynä yksi nuori, mutta esitutkinnan aikana poliisi sai selville myös kolme muuta epäiltyä. Nyt syyteharkintaan siirtyneessä kokonaisuudessa on mukana neljä nuorta, joista jokainen on epäiltynä yhteen tai useampaan törkeään liikennerikokseen.

Esitutkinta alkoi somevideoista

Somessa julkaistun videomateriaalin avulla poliisi selvitti ensimmäisen epäillyn henkilöllisyyden nopeasti. Nuoren kuljettajan epäillään syyllistyneen 11:een törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja yhtä moneen kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Muista epäillystä yksi on epäiltynä viiteen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen sekä viiteen kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta. Toinen on epäiltynä neljään törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen sekä yhtä moneen kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta, ja kolmas yhteen törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja yhteen kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Oili Saarelainen Kaakkois-Suomen poliisilaitoksesta toteaa, että liikennerikokset ovat vakavia ja tuomiot ovat sen mukaisia. Esimerkiksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta maksimirangaistus voi olla jopa kaksi vuotta vankeutta. Lievimmilläänkin tuomio on 30 päiväsakkoa.

-Liikennerikoksiin syyllistymisestä seuraa myös ajokieltoa. Törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen perusteella määrättävä ajokielto on yleensä vähintään neljä kuukautta, Saarelainen kertoo.

Ajokielto voi vaikuttaa nuoren elämään monin tavoin. Se voi ensinnäkin viivästyttää B-ajokortin saamista, koska ajokiellon aikana ei voi osallistua ajo-opetukseen. Opiskeluihinkin voi tulla haasteita, jos oman alan opinnoissa tarvitsee ajokorttia.

-Syyllistyminen liikennerikoksiin voi vaikuttaa myös varusmiespalveluksen aikaisiin mahdollisuuksiin päästä kuljettajakoulutukseen, tutkinnanjohtaja lisää.

Liikenneturvallisuus kuuluu jokaiselle

Rikoskomisario Saarelainen toteaa, että tapaus on hyvä muistutus siitä, että poliisi seuraa sosiaalisen median sisältöjä aktiivisesti ja pystyy paljastamaan rikoksia myös digiympäristössä. Liikennesääntöjen rikkomista ei katsota läpi sormien, vaan lain rikkomisesta joutuu vastuuseen.

-Liikenne perustuu luottamukseen. Jokaisen tienkäyttäjän on voitava luottaa siihen, että viereinen auto pysyy omalla kaistallaan ja risteyksen voi ylittää turvallisesti silloin, kun valo näyttää itselle vihreää. Liikenteen seassa temppuilu osoittaa vakavaa piittaamattomuutta muiden liikenteessä liikkujien turvallisuutta kohtaan ja seuraukset voivat olla todella vakavia.

Lue muita keulimisjuttuja.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän