SKAL Kuljetusbarometri: Kuljetusyritysten investointiaikeet todella alhaalla

Kuljetusyritysten investointiaikeet ovat painuneet alhaisimmalle tasolle kolmeen vuoteen. Seuraavan neljän kuukauden aikana investointeja on tekemässä 25 prosenttia yrityksistä, kun suurimmillaan investointeja on suunnitellut 33 prosenttia vastanneista.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n kolmesti vuodessa toteutettavaan kuljetusbarometrikyselyyn vastanneista 540 kuljetusyrittäjästä neljännes on investoimassa loppuvuoden aikana.

Eniten investointeja kohdistuu kuorma-autoihin, joita on hankkimassa 15 prosenttia yrityksistä. Perävaunuja aikoo hankkia kuusi prosenttia vastaajista.

Peräti 75 prosenttia yrityksistä ei ole tekemässä investointeja loppuvuoden aikana. Investointiaikeet ovat alhaisimmalla tasolla kolmen vuoden tarkastelujaksolla vuoden 2021 alusta alkaen.

– Investointiaikeiden laskeva trendi on huolestuttava signaali. Käyttövoimasta riippumatta uudempi kuljetuskalusto on energiatehokkaampaa ja siten vähäpäästöisemää. Nykyisellä investointitasolla kalusto ei uusiudu riittävän nopeasti. Alhainen investointitaso on merkki heikosta investointikyvystä, arvioi SKALin puheenjohtaja Jani Ylälehto.

Kaikissa kuljetusbarometriin vastanneissa yrityksissä investointiaikeet ovat laskeneet huipusta 24 prosenttia. Kun tarkastellaan 1–3 kuorma-auton yrityksiä, investointiaikeet ovat laskeneet huipusta peräti 38 prosenttia. Loppuvuoden 2023 aikana vain 15 prosenttia 1–3 auton yrityksistä on tekemässä investointeja, kun suurimmillaan osuus on ollut 24 prosenttia.

Lue myös: SKAL Kuljetusbarometri: Kuljetusmäärien väheneminen painaa yritysten taloutta

Lue myös: SKAL kuljetusbarometri: Tiestön huono kunto on jo haaste yrittäjyydelle — myös kasvavat kustannukset ja osaajapula on ratkaistava!

Lue myös: SKAL Kuljetusbarometri: Kuljetusyritysten kannattavuusennuste romahti

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän