Sähköauton lataus muuttuu helpommaksi suomalaisprojektin avulla

6.9.2018 22.25

Suomen tavoite on saada liikenteeseen 250 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Tämä ei onnistu, jos autojen latausverkosto ei ole riittävän kattava.

Toinen ongelma on se, että eri palveluntarjoajien latausjärjestelmät eivät aina ole helposti autoilijan käytettävissä. Autoilija joutuu tekemään erillisen sopimuksen kaikkien kanssa.

Näiden ongelmien ratkaisemiseksi Forum Viriumin ja Aalto-yliopiston EU-rahoitteinen bIoTope-hanke loi älykkään sähköautojen lataus- ja parkkiratkaisun, jota saksalainen autovalmistaja BMW ja suomalainen Parkkisähkö-yritys pilotoivat Helsingissä ja Espoossa.

Autoilijalle ratkaisu mahdollistaa sähköauton lataamisen yhdellä applikaatiolla kaikkien palveluntarjoajien latauspisteissä.

BMW testaa i3-mallin sähköautollaan Parkkisähkön latausratkaisua, jossa perinteiset lämpötolpat voidaan muuttaa helposti ja halvalla sähköautojen latauspisteiksi.

Lataustolpat ja sähköauto löytävät toisensa bIoTope-hankkeen kehittämällä applikaatiolla. Applikaatio välittää tiedon vapaasta parkkipaikasta ja latauspisteestä BMW:n ajotietokoneelle sekä kuljettajan kojelaudan näytölle, josta latauksen voi käynnistää.

– Ratkaisu säästää autonkuljettajan aikaa, energiaa ja hermoja. bIoTope-hankkeen luoman IoT-pohjaisen lataus-ekosysteemin avulla sähköautoilija löytää parkkipaikat ja latauspisteet helposti. Applikaatio mahdollistaa kaikkien latauspisteiden käytön, valmistajasta riippumatta, Forum Viriumin bIoTope-hankkeen projektipäällikkö Natalia Reen sanoo.

Yli miljoona lämpötolppaa muunnettavissa latauspisteiksi

 

Suomen teillä ajaa tällä hetkellä 1900 sähköautoa ja 9 500 ladattavaa hybridiä. Parkkisähkön kokemusten mukaan sähköautojen määrä kasvaa aina siellä, mihin asennetaan uutta latausverkostoa.

 

Parkkisähkö-yrityksen toimitusjohtaja Jiri Räsänen kertoo, että Suomessa on yli miljoona autojen lämpötolppaa, jotka voidaan muuttaa sähköautojen lataustolpiksi. Maan kattava latausverkosto voi siis olla saavutettavissa hyvinkin helposti.

Sähkötolpan muuttaminen lataustolpaksi maksaa 250 euroa parkkipaikkaa kohti. Tämän jälkeen tulee 15 euron kuukausimaksu latauspisteen haltijalle ja kulutettu sähkö + 0,02 €/kWh.

 

Sovelluksen avulla avataan sähköpistoke tunnistetaan lataaja. Näin kulutettu sähkö laskutetaan oikealta lataajalta.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän