Romutuspalkkio tulee – nyt auton on pitänyt olla omistuksessa 12 kk ja käytössä vähintään päivän vuonna 2017!

19.12.2017 17.55

Määräaikainen laki romutuspalkkiosta, sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatuesta sekä henkilöautojen kaasu- tai etanolikäyttöisiksi muuntamisen tuesta tulee voimaan 1.1.2018.

Romutuspalkkiona voi saada tukea 1500 *) euroa sellaisen uuden henkilöauton hankintaa, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 110 grammaa kilometriä kohden. 

Uuden etanoli-, kaasu- sekä täyssähkö- ja ladattavien hybridiautojen hankintaa tuetaan 2500 *) eurolla. Näiden kohdalla ei sovelleta 110 gramman päästörajaa. 

Romutuspalkkion saa auton myyntihinnan alennuksena uuden auton hankinnan yhteydessä. 

– Asiakkaan näkökulmasta prosessista on tehty mahdollisimman selkeä eli käytännössä autokauppa tai autojen maahantuojat hoitavat romutuspalkkion ja hankintatuen hakemisen Trafilta. Lähetämme virallisen päätöksen tuen myöntämisestä asiakkaalle, mutta itse tuen haku ja hyödyntäminen hoituu uuden tai leasing-auton hankinnan yhteydessä, kertoo projektia vetävä kehityspäällikkö Tuovi Tervasmäki.

Tukea saa myös auton muuntamiseksi kaasu- tai etanoli-käyttöiseksi. Konversion muuntotuki on 200-1000 euroa.

Muuntotukea annetaan bensa- ja dieselkäyttöisen auton muuttamisesta kaasu- tai etanolikäyttöiseksi. 

Edellytyksenä tuen saamiselle on, että konversio on tehty määräysten mukaisesti ja käyttövoimaksi muutoskatsastuksessa merkitään joko kokonaan tai osittain kaasu tai soveltuvuus korkeaseosetanolille. Teknistä tukea saa katsastustoimipaikoilta.

– Bensa- ja dieselkäyttöisen auton muuntotuki kaasu- tai etanolikäyttöiseksi haetaan suoraan Trafilta. Tukea voi hakea sen jälkeen, kun auto on muutoskatsastettu, muistuttaa Tervasmäki.

Omistus 12 kk ja auto liikennekäytössä

Romutuspalkkion maksamisen edellytyksenä on, että uuden vähäpäästöisen henkilöauton ostaja vie tukikauden aikana vähintään kymmenen vuotta vanhan, ainakin 12 kuukautta omistuksessaan tai hallinassaan olleen auton romutettavaksi lailliseen kierrätyspisteeseen.

Lisäksi auton on pitänyt olla liikennekäytössä vähintään yksi päivä vuoden 2017 aikana ja romutukseen vietäessä.

Romutuspalkkio on käytössä 31. elokuuta 2018 asti ja muuntotuki 31.12.2021 asti.

*) Autoalan osuus palkkiosta on 500 euroa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here