Rallin Suomen mestaruus ratkesi yhden pisteen erolla!

Rallin suomenmestaruussarjan viimeiset pisteet kaudella 2022 jaettiin lauantaina Kouvolassa. Huikean jännitysnäytelmän päätteeksi SM-sarjan pääluokan, SM1-luokan, mestariksi kruunattiin Mikko Heikkilä, joka otti pronssin ja hopean jälkeen kultaisen mitalin.

Ralli SM-sarjan viimeinen osakilpailu tarjosi huikeita jännitysnäytelmiä ja dramaattisia hetkiä. Seitsemän erikoiskoetta Kouvolan seudulla käsittänyt SM O.K. Auto-Ralli toimi loistavana kauden päätösnäyttämönä.

SM1-luokan mestaruuskamppailu muodostui kauden edellisen osakilpailun jälkeen Skoda-kuljettajien Emil Lindholmin ja Mikko Heikkilän välille. Heikkilä hallitsi niukasti aamulenkin tapahtumia ja nykäisi kisan huoltoon tultaessa 3,5 sekunnin johdon ennen Lindholmia.

Iltapäivän lenkille Lindholm kiristi vauhtia ja nipisti eron vaivaiseen 1,3 sekuntiin, kun jäljellä oli vain kisan viimeinen erikoiskoe.

25-kilometrisestä Luotolan toisesta ajokerrasta muodostui todellinen jännitysnäytelmä. Lindholm ajoi erikoiskokeen kuin hurmiossa, ja sai kurottua eron lopulta 0,4 sekuntiin mutta Heikkilä kruunattiin Suomen mestariksi yhden pisteen erolla Lindholmiin.

– Monta kertaa tällä kaudella on takertanut ja kesällä oli jo vähän luovuttamisen fiilistä, mutta niin vain saatiin käännettyä homma, Heikkilä tunnelmoi kisan maalissa.

Lindholm oli luonnollisesti maalissa pettynyt.

– Pieni toivonkipinä oli vielä viimeisenkin erikoiskokeen maalissa, että oltaisiin onnistuttu Mikko ohittamaan. Ihan ei sitten kuitenkaan riittänyt. Taso SM-sarjassa on todella kova ja ehkä tätä hopeaakin voi joskus muistella isona juttuna, mutta päällimmäisenä tunteena on nyt harmitus, Lindholm kertoi.

Koko päivän kärkikaksikon takana väijyi Viron Egon Kaur, joka ajoi viimeiselle erikoiskokeelle hurjan pohja-ajan nousten aivan kärkikaksikon tuntumaan. Maalissa eroa kisan voittaneeseen Heikkilään oli lopulta vain 1,5 sekuntia. Sijoitus varmisti Kaurille samalla SM-pronssin.

– Fiilis lopussa oli hyvä, voimme olla tyytyväisiä suoritukseemme. Tosi kova ajo Mikkolta tänään ja kausi oli upea kaiken kaikkiaan, Kaur veisteli.

Hautamäelle jo kolmas peräkkäinen SM2-luokan mestaruus

SM2-luokassa Ville Hautamäki starttasi kisaan tilanteessa, jossa ei repimiseen ollut tarvetta. Hautamäki ajoi varmistellen luokan toiseksi ja varmisti jo kolmannen perättäisen Suomen mestaruuden.

Miikka Vuokila omasi pienet saumat mestaruuteen, mutta sen voittamiseen Hautamäen olisi pitänyt epäonnistua kunnolla ja Vuokilan ajaa voittoon. Luokan kolmas sija Kouvolassa riitti kuitenkin pitämään Vuokilan toisena. Pronssille ajoi Juha Pasanen, joka ei kauden päätöskisaan enää osallistunut.

Kisan voittoon ajoi Arttu Lähdeniemi, joka sai voitolla balsamia haavoihin vaikean kauden päätteeksi.

Korhonen uuden SM3-luokan ensimmäiseksi Suomen mestariksi

Lauri Joona ja Roope Korhonen kisasivat jälleen tiukasti uuden SM3-luokan voitosta ja kaksikko onkin vuorotellen voittanut kauden aiemmat kilpailut. Kouvola ei tähän vuorotteluun poikkeusta tuonut, sillä Korhonen voitti kisan ja kruunattiin näin myös luokan Suomen mestariksi.

Joona taisteli loppuun saakka mestaruudesta, eroa kaksikon välille ei saatu 98 erikoiskoekilometrin jälkeen kuin reilu kuusi sekuntia.

Luokan pronssimitalin otti Jussi Lindberg, joka ei ollut kauden päätöksessä mukana. Kilpailun kolmanneksi ajoi luokassa debytoinut Benjamin Korhola.

Kristian Nieminen voittoon SM4-luokassa, Mestari-Hokkala huilasi

SM4-luokassa Henri Hokkala oli varmistanut mestaruuden jo kauden edellisessä osakilpailussa Mikkelissä eikä näin ollen ollut enää mukana Kouvolassa. Muista mitaleista käytiin kuitenkin vielä kamppailua, hopean nappasi luokkavoittajaksi ajanut Kristian Nieminen.

SM-pronssi matkaa Toni Herraselle, joka ajoi Kouvolassa haastavan kisan päätteeksi kuudenneksi. Kisan palkintosijat menivät toiseksi ajaneelle Tuomas Välilälle ja kolmanneksi tekniikkamurheiden jälkeen pudonneelle Jesse Kalliolle.

Pensaan viides peräkkäinen voitto sinetöi mestaruuden

SM5-luokan mestaruudesta taistelivat Jere Pensas ja Leevi Lassila. Neljän perättäisen voiton putkessa Kouvolaan saapunut Pensas seurasi koko päivän tilannetta. Ylimääräiseen höntyilyyn ei ollut aihetta, kun pahin kilpakumppani Lassila pysyi riittävän lähellä. Pensas kuittasi lopulta Lassilan ohi toiseksi ja piti kakkossijan loppuun saakka ja pääsi juhlimaan kauan himoittua Suomen mestaruutta.

Lassila oli jo ajamassa kilpailun kolmanneksi, mutta oli pakotettu keskeyttämään viimeiselle siirtymälle tekniseen vikaan. Keskeytyksestä huolimatta Lassila nappasi SM-hopeaa.

Pronssista käytiin kiivas kamppailu, jonka nappasi debyyttikauttaan yleisellä puolella ajanut, viime vuoden Nuorten Suomen mestari Tuukka Kauppinen. Kauppisen kanssa kolmannesta sijasta taisteli Walle Pajuoja ja kaksikko päätyikin lopulta tasapisteisiin. Parempi seitsemän osakilpailun sarja varmisti pronssin Kauppiselle.

Lassilan keskeytyksen myötä Justus Räikkönen peri luokan kolmannen sijan.

Ralli SM-sarjan kausi 2023 starttaa tuttuun tapaan legendaarisella Arctic Lapland Rallylla 12.-14. tammikuuta.

SM O.K. Auto-Ralli, Kouvola

SM1-luokka
1. Mikko Heikkilä 43:58,9
2. Emil Lindholm +0,4
3. Egon Kaur +1,5

SM2-luokka
1. Arttu Lähdeniemi 48:01,1
2. Ville Hautamäki +32,5
3. Marko Uutela +1:49,8

SM3-luokka
1. Roope Korhonen 46:02,1
2. Lauri Joona +6,3
3. Benjamin Korhola +48,1

SM4-luokka
1. Kristian Nieminen 48:58,1
2. Tuomas Välilä +21,5
3. Jesse Kallio +30,1

SM5-luokka
1. Tuukka Kauppinen 52:24,5
2. Jere Pensas +27,0
3. Justus Räikkönen +1:36,5

SM-luokkien alustavat pisteet 7/7 osakilpailua

SM1-luokka
1. Mikko Heikkilä 130p
2. Emil Lindholm 129p
3. Egon Kaur 105p

SM2-luokka
1. Ville Hautamäki 143p
2. Miikka Vuokila 120p
3. Juha Pasanen 80p

SM3-luokka
1. Roope Korhonen 154p
2. Lauri Joona 138p
3. Jussi Lindberg 46p

SM4-luokka
1. Henri Hokkala 125p
2. Kristian Nieminen 117p
3. Toni Herranen 83p

SM5-luokka
1. Jere Pensas 150p
2. Leevi Lassila 113p
3. Tuukka Kauppinen 77p

Tiimit
1. Printsport Junior Team 328p
2. Co-Motorsport 311p
2. TGS Skoda Team 243p

Kartanlukijoiden Suomen mestarit
SM1: Samu Vaaleri (Mikko Heikkilä)
SM2: Ari-Pekka Hautanen (Ville Hautamäki)
SM3: Anssi Viinikka (Roope Korhonen)
SM4: Kimmo Pahkala (Henri Hokkala)
SM5: Jouni Saarijärvi (Jere Pensas)

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän