Rallicross: Niclas Grönholmille voitto ja MM-pronssia

Niclas Grönholm ajoi rallicrossin RX-luokan viimeisen MM-osakilpailun ykköseksi Saksassa ja varmisti voitollaan MM-pronssimitalin. Kysymyksessä on lajihistorian toinen suomalaismitali. Rallicrossin maailmanmestariksi kruunattiin neljännen kerran Ruotsin Johan Kristoffersson.

GRX-SET World RX Teamin Niclas Grönholm on voittanut toisena suomalaiskuljettajana rallicrossin pääluokassa MM-mitalin.

Topi Heikkinen ylsi MM-hopealle kaudella 2014. Grönholm nousi monien värikkäiden vaiheiden jälkeen Saksan Nürburgringillä kauden viimeisen MM-osakilpailun voittoon. Ykköstila oli Grönholmille kauden kolmas ja uran kuudes. Voittonsa myötä Grönholm nousi kuuden pisteen erolla MM-pronssille.

Rallicrossin kauden viimeinen MM-osakilpailu ajettiin yhtä haastavissa olosuhteissa kuin eilen. Lunta oli satanut, rata oli liukas ja autojen alla talvirenkaiden sijasta nastattomat sadekelin renkaat.

Grönholm ajoi kolmessa alkuerässä sijat 5–2–2. Semifinaalissa suomalaiskuljettaja nousi lähdössä kärkeen, mutta Ruotsin Timmy Hansen toisti eilisen temppunsa ja työnsi suomalaiskuljettajan surutta ulos ja semifinaalin viimeiseksi.

Sisuuntunut Grönholm nousi lopulta lähdössä hienosti kolmanneksi ja varmisti finaalipaikkansa. Kilpailun tuomaristo antoi jälkikäteen Hansenille seitsemän sekunnin aikarangaistuksen, jonka myötä Grönholm nousi lähdön kakkoseksi ja sai saman ruudun finaaliin kakkosrivistä.

Kauden viimeinen finaali oli ruotsalaisten Johan Kristofferssonin ja Kevin Hansenin taistelua, jonka Grönholm hyödynsi erinomaisesti hyväkseen. Kärkikaksikko ajoi jokerilenkille jo toisella kierroksella, jonka jälkeen Grönholm pääsi ajamaan neljä kierrosta lähdön kärkipaikalla.

Kun oli Grönholmin vuoro ajaa jokerilenkille, niin suomalaiskuljettaja oli karannut jo neljän sekunnin johtoon ja ajoi siitä ylivoimaiseen voittoon.

– Onneksi menivät jokerilenkille heti alussa. Pääsin neljä kierrosta ajamaan puhtaalla tuulilasilla. Ja jos joku olisi tullut eteeni niin finaalini olisi ollut siinä. Automme tuulilasin pesujärjestelmästä loppui vesi.

– Aikamoinen näytös. Koko eilinen päivä oli erikoinen. Tänään ei mitään ihmeellisyyksiä. Ei se ollut eka eikä vika kerta kun minua näinkin rajusti radalla kohdeltiin. Kaikkeni yritin, että auto olisi ensimmäisessä mutkassa työnnöstä huolimatta oiennut. Kaasu oli koko ajan pohjassa, mutta ei. Onneksi loppu hyvin, kaikki hyvin. Finaalissa kaikki sujui ihan jees.

Grönholm oli sijoittunut MM-sarjassa aiemmin kahdesti neljännelle sijalle kausina 2019 ja 2020. MM-mitali on hänen uransa ensimmäinen.

– Tavoitteeni oli korkeammalla, mutta tarvittava tasaisuus puuttui. Ja siitä saan syyttää itseäni. Ajauduin alkukaudesta kolaritilanteisiin ja menetin paljon pisteitä. Mestaruusmahdollisuuteni menivät käytännössä jo kahden ensimmäisen osakilpailun jälkeen.

– MM-pronssi maistuu ja on kivampi kuin neljäs sija. On hienoa päättää kausi myös voittoon. Tämä ykköstila menee tiimilleni. He ovat hoitaneet työnsi esimerkillisen hyvin. Ja onhan MM-pronssikin MM-mitali, ja nyt voitettu sellainen. Kyllä se paremmalta maistuu kuin nelossija. Uskon, että kaikki tiimissämme ovat tulokseen tyytyväisiä, Grönholm muistutti kilpailun jälkeen.

Niclas Grönholm jää rallicrossin MM-historiaan viimeisen polttomoottoriautoilla ajetun MM-osakilpailun voittajana. Tulevalla kaudella lajin MM-tasolla siirrytään kilpailemaan täyssähköautoilla.

Marcus Grönholmin manageroima GRX Management Team saavutti kaudella 2021 kolme MM-pronssimitalia: Niclas Grönholm MM-rallicross, rallissa WRC2 Jari Huttunen ja WRC3 Emil Lindholm.

FIA World RX, Nürburgring, Saksa:
1. Niclas Grönholm (FIN) Hyundai i20 3:40.557
2. Kevin Hansen (SWE) Peugeot 208 + 4.031
3. Johan Kristoffersson (SWE) Audi S1 + 4.259
4. Timmy Hansen (SWE) Peugeot 208 + 5.840
5. Guerlain Chicherit (FRA) Renault Megane + 8.759
6. Enzo Ide (BEL) Audi S1 + 16.091

RX-luokan MM-loppupisteet:
1. Johan Kristoffersson (SWE) Audi 217
2. Timmy Hansen (SWE) Peugeot 217
3. Niclas Grönholm (FIN) Hyundai 197
4. Kevin Hansen (SWE) Peugeot 191
5. Krisztian Szabo (HUN) Hyundai 162

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here