Pyöräilijän on käytettävä pyörätietä – jos sellainen on!

22.8.2018 17.45

Liikenneturva muistuttaa, että pyöräilijän on pääsääntöisesti ajettava pyörätiellä, mikäli sellainen on käytettävissä. Jalkakäytävällä saavat pyöräillä vain alle 12-vuotiaat.

Pyörätie merkitään liikennemerkillä. Mikäli pyörätietä ei ole, ajetaan tien oikeassa reunassa olevalla pientareella. Jos sitä ei ole, on ajettava niin lähellä ajoradan oikeaa reunaa kuin on turvallista.

– Jos vieressä kulkee pyörätie, ei ajoradalla saa ajaa kuin poikkeustapauksissa, vaikka pyöräilijän nopeus olisikin suuri. Mikäli nopeus on vaaraksi polkijalle itselleen tai muille tiellä liikkujille, kannattaa nopeutta yksinkertaisesti laskea, huomauttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Pyöräilijän paikka yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä on oikeassa reunassa. Mikäli väylä on erotettu, ajaa fillaristi niin ikään oikealla, toki omalla puolellaan.

– Jalankulkija saa yhdistetyllä väylällä kulkea kumpaa reunaa tahansa. Polkija voi ohittaa kävelijät turvallisesti väylän keskeltä, Piippa sanoo.

Lisäksi kaupungeissa fillaroidaan kävelykaduilla, joilla saa siis ajaa myös pyörällä. Tällöin nopeus on kuitenkin sovitettava jalankulun mukaisesti, eikä se saa ylittää 20 kilometriä tunnissa. Pyöräilijän on annettava jalankulkijalle esteetön kulku.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here