Poliisi on julkaissut sakkokäsikirjan — katso tästä sakotustaulukot

Kuva: Poliisi.

Poliisihallitus on julkaissut sakkoa koskevat ohjeet ja sakotusta ohjaavan sakkokäsikirjan. Ohje tulee voimaan syyskuussa, mutta käsikirjaa voi soveltaa jo nyt, koska se on voimassa olevan lainsäädännön tulkintaohje.

Ohessa on kaksi sakotustaulukkoa käsikirjasta. Ensimmäisenä on ylinopeussakotus, kun suurin sallittu nopeus on 60 km/h. Käsikirjasta näkee, että ylityksen ollessa enintään 20 km/h on rangastuksena aina rikesakko. Se on suurimmillaan 200 euroa.

Toisessa taulukossa on tilanne, että ylinopaus on ajettu alueella, jossa suurin sallittu nopeus on suurempi kuin 60 km/h.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelinin mukaan uutta sakkokäsikirjaa on kovasti kaivattu sakon ja rikesakon määräämisestä annetun lain (754/2010) sakkomenettelyn soveltamisen tueksi, koska rikesakkomenettelyssä ja rangaistusmääräysmenettelyssä sakkokäsikirja oli keskeinen arjen työkalu

Arvelinin mukaan sakkokäsikirjassa korostuu jokaiselle tuomiovaltaa ja ratkaisuvaltaa käyttävälle virkamiehelle kuuluva vastuu tekemistään lainkäyttöratkaisuista.

Tästä taulukosta näkee sakotuskäytännön, kun suurin sallittu nopeus on enintään 60 km/h. Kuva: Poliisi.

Arvelin korostaa, että sakkomenettelyn käyttämisen tulee olla laadukasta, huolellista ja vastuullista sekä ennen kaikkea yhdenmukaista rikosasioiden laadusta riippumatta.

– Poliisi toimii sakkomenettelyssä tuomarin roolissa ja tekee päätöksiä rikosasioissa, jonka vuoksi tuomiovallan käytön pitää olla yhdenmukaista koko maassa. Yhdenmukainen sakkomenettelyn soveltaminen myös osoittaa lainsäätäjän luottamusta poliisia kohtaan. Tämä luottamus halutaan ansaita jatkossakin, Arvelin korostaa.

Sakkokäsikirja on julkaistu suomeksi. Ruotsiksi ja englanniksi se julkaistaan myöhemmin. Käsikirja löytyy poliisin verkkosivulla osoitteesta https://www.poliisi.fi/rikoksen_esitutkinta/suppea_esitutkinta

Käsikirjan liitteissä on lisää taulukoita, esimerkiksi ajoneuvokohtaisen nopeurajoituksen ylityksestä.

Tästä taulukosta näkee sakotuskäytännön, kun suurin sallittu nopeus on enemmän kuin 60 km/h. Kuva: Poliisi.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here