Poliisi mopovalvonnan jälkeen: "Turhan paljon oli mopoissa sanomista!"

13.10.2017 16.10

Oulun poliisilaitoksen alueella valvottiin eilen ja tänään mopoilijoita Raahessa, Nivalassa, Haapajärvellä ja Pyhäjärvellä.

Valvonta rakentui yhteistyössä poliisin, koulujen, median ja mopoilijoiden vanhempien kanssa.

Poliisin mukaan mopovalvontaa tehtiin, koska kansalaisten yleisin valvontapyyntö koskee mopoilusta aiheutuvia häiriöitä. Yleisin häiriön syy liittyy yöunia häiritsevään äänihaittaan.

Samalla huolta on aiheuttanut mopoilijoiden oma sekä muiden tiellä liikkujien turvallisuus. Lisäksi huomiota on herättänyt vaarallinen ajotapa muun muassa keuliminen ja suurella joukolla päristely liikenteessä.

Valvonnat suunnattiin ennalta sovituille kouluille

Kouluilla tehtävillä ratsioilla saadaan poliisin mukaan turvallisesti ja tehokkaasti tarkistettua suuri määrä mopoja.

Ratsian yhteydessä oli myös hyvä mahdollisuus valistaa nuoria mopoiluun liittyvissä asioissa. Samalla vältytään esimerkiksi mopoilijoiden karkuun ajamiselta.

Raahessa mopoilijoita ratsattiin Pattasten koululla. Poliisi koeajoi kaikkien mopolla kouluun tulleiden kulkupelit. Koululla tarkistettiin kaikkiaan noin 40 mopoa.

Poliisi kirjasi kaikkiaan kuudelle mopoilijalle sakon, antoi 10 huomautusta, kolme valvontailmoitusta ja yhden ajokiellon.

Ajokielto kirjattiin, koska mopon rakennetta oli muutettu niin, että sen kuljettaminen olisi vaatinut vähintään A1-luokan (kevyt moottoripyörä)ajokortin. Yleisimmät mopoissa havaitut viat liittyivät renkaisiin,laakereihin, valoihin sekä iskunvaimentimiin.

Haapajärvellä ja Pyhäjärvellä valvonnat tehtiin yläasteille. Kouluilla tarkastettiin yhteensä 22 mopoa. Mopoilijoille kirjattiin kaikkiaan kolme sakkoa,kaksi huomautusta ja kaksi valvontailmoitusta.

Nivalassa poliisi tarkasti mopoja/mopoautoja 22 kpl. Sakkoja 3 kpl, rikesakkoja 3 kpl, valvontailmoituksia 4 kpl ja huomautuksia 8 kpl.

Suurin osa rikkeistä johtui mopon rakenteen muuttamisesta siten, että mopon suurin sallittu nopeus ylittyi merkittävästi.

– Yleisesti ottaen voitiin todeta, että turhan paljon oli mopoissa sanomista, toteaa ylikonstaapeli Harri Hiitola.

Poliisi toivoo, että vanhemmat olisivat entistä kiinnostuneempia lastensa mopoilusta ja mopoista. Huomiota tulisi kiinnittää erityisesti ja ennen kaikkea liikennekäyttäytymiseen.

– Mopo on hyvä kulkuväline ja mopoili on hyvä harrastus mutta tarpeetonta ja häiritsevää ajoa tulee välttää. Vanha sanonta ”hyvät tavat kaunistavat” sopii myös liikenteeseen,

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here