Polestarin Ingenlath: ”Nyt ei ole asteittaisen vaan radikaalin muutoksen aika!”

COP26-ilmastokokouksen valmistautuessa liikennepäivään Polestarin pääjohtaja Thomas Ingenlath vaatii nopeampaa siirtymää kohti ilmastoneutraalia liikkumista ja suurempaa läpinäkyvyyttä koko autoteollisuudelta, jotta ilmastotavoitteet saavutetaan.

Tällä viikolla julkaistiin henkilö- ja pakettiautojen nollapäästöjä koskeva Glasgow’n julkilausuma, jossa useat yhtiöt sitoutuvat poistamaan asteittain fossiilisia polttoaineita käyttävät ajoneuvot vuosien 2035 ja 2040 välisenä aikana.

– Autotehtaat puhuvat yhä bensiini- ja dieselautojen myymisestä vuoteen 2040 asti. Kun otetaan huomioon autojen elinikä, nämä autot ovat liikenteessä saastuttamassa vielä tämän vuosisadan jälkimmäisellä puoliskolla. Ne viivästyttävät yhtä tehokkaimmista ilmaston suojeluratkaisuista, toteaa Ingenlath.

Tämä lausunto on tärkeä, sillä suuri osa autoteollisuudesta vaikuttaa vaihtavan sähköautoihin mahdollisimman hitaasti. Autonvalmistajat jatkavat investointeja uusiin bensiini- ja dieselvoimansiirtoihin, jotka ovat ilman tehokkaampia käytöstä poistosuunnitelmia maanteillä vielä vuoden 2050 jälkeen. Kehitysresursseja pitäisi sen sijaan käyttää innovaatioihin, jotka johtavat ilmastoneutraaliin liikkumiseen.

Ingenlath ymmärtää haasteen hankaluuden ja siihen liittyvät kustannukset perinteisille autonvalmistajille. Hän on iloinen valmistajien toimista kehittää sähköautoja, mutta on eri mieltä päätöksistä luoda myös uusia bensiini- ja dieselmoottorien sukupolvia.

– Nyt ei ole asteittaisen vaan radikaalin muutoksen aika. Voitteko kuvitella tämän tilanteen kertomista lapsillenne tänä päivänä: 30 vuoden kuluttua autot tuottavat yhä myrkyllisiä kaasuja ja tekevät ilmasta vaikeammin hengitettävää, Ingenlath jatkaa.

– Sähköautojen valmistaminen ja myyminen ei ole lopullinen määränpää, se on alku. Meidän täytyy kiinnittää yhtä lailla huomiota puhtaaseen toimitusketjuun ja kierrätykseen. Sähköauto on hyvä lähtökohta matkalla aidosti ilmastoneutraaliin liikkumiseen, mutta puhtautta tarvitaan kaikissa vaiheissa alusta loppuun. Polestar ei ole täydellinen, mutta työskentelemme tullaksemme koko ajan paremmaksi.

Polestar julkaisee kokonaiset tiedot autojensa CO2e-jalanjäljestä ja on esitellyt alalla ainutlaatuisen ympäristöselosteen, jonka ansiosta asiakkaiden on helppo lukea Polestarin autojen ilmastovaikutukset hinta- ja toimintamatkatietojen ohella.

Polestar käyttää myös lohkoketjuteknologiaa toimitusketjun läpinäkyvyyden parantamiseksi, ja tavoitteena on jäljittää kaikki riskimateriaalit, kuten nikkeli, mangaani, grafiitti ja litium, nykyään jo jäljitetyn koboltin lisäksi.

Polestar on myös ilmoittanut alan johtavasta tavoitteesta kehittää täysin ilmastoneutraali auto vuoteen 2030 mennessä ilman hiilikompensaatiota.

Polestarilla uskotaan vakaasti, että ilmastotoimet edellyttävät kunnianhimoa mutta myös vastuuta. Polestar kirjoittaa tämän tärkeän kokouksen suunnitelmat kirjaimellisesti kiveen.

COP26-kokoukseen osallistuvien autonvalmistajien ilmastotavoitteet kaiverretaan graniittikuutioon. Se on historiallinen dokumentti tuleville sukupolville, jotka voivat sitten arvioida, tekikö autoteollisuus lopulta tarpeeksi.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän