Polestar Design Contest 2021 -kilpailun voittajat on julkistettu — myös suomalainen palkittiin

Polestar on julkistanut muotoilukilpailunsa voittajat ja tänä vuonna palkittujen joukossa oli myös suomalainen muotoilija Kristian Talvitie.

Polestar Design Contest kerää vuosittain yhteen ammattisuunnittelijoita ja opiskelijoita esittelemään innovatiivisia ideoita, jotka rohkaisevat myönteiseen muutokseen yhteiskunnassa ja käsittelevät tärkeitä, ilmastokriisin kaltaisia teemoja.

Muotoilija Thomas Ingenlathin johtama ruotsalainen sähköautomerkki valitsi tämän vuoden muotoilukilpailun teemaksi progressiivisuuden. Voitokkaita töitä voi tarkastella virtuaalisesti Polestar 2 -auton uudessa sovelluksessa, Polestarin verkkosivuilla sekä valituissa Polestar Space -tiloissa eri puolilla maailmaa.

Muotoiluvision ei tarvinnut olla auto, mutta sen täytyi kuvastaa Polestarin henkeä ja esitellä ratkaisuja, jotka edesauttavat myönteistä muutosta.

Satoja töitä ympäri maailmaa

Kilpailuun osallistui satoja töitä eri puolilta maailmaa. Ideat vaihtelivat rakennuksista, lentokoneista ja autoista sähköpyöriin ja ilman kuljettajaa toimiviin kuljetusajoneuvoihin. Niistä valittiin ensin kymmenen kärki, joiden joukosta valittiin lopulliset voittajat.

Ammattilaiskategorian voittajaksi valikoitui David Vultaggio Ranskasta “H_UB”-konseptillaan. Kyseessä on 2050-luvun autotallikonsepti, jossa yhdistyvät brändin kokemuskeskus sekä oleskelutilat auton lataamisen ajaksi.

Kokonaisuus sisälsi Polestarin vetyvesilentokoneen, Polestarin sähköpyörän sekä vuonna 2020 julkistetun Polestar Precept -mallin.

“H_UB” osoittaa, että automerkit ovat siirtymässä pois pelkästä ajoneuvojen suunnittelusta ja valmistamisesta kokonaiseen liikkumisratkaisujen ekosysteemiin ja erilaisiin tapoihin käyttää energiaa.

Tosielämän esimerkkejä tästä ovat Polestarin yhteistyöt kuluneelta vuodelta, kuten kuljetusratkaisu Re:Move sekä Makka – Polestar Edition, joka on yhdessä ruotsalaisen sähkömoottoripyöräyhtiön CAKEn kanssa kehitetty sähköpyörä.

Kilpailun opiskelijakategorian voitti Mingwei Liu Kiinasta työllään “Glad to be dirty”. Kyseessä on auto, joka puuttuu saastumiseen ulkoisilla ilmansuodattimilla. Pienikokoisen ajoneuvon arkkitehtuuri on saanut vaikutteita Polestarin muotokielestä.

Siinä on sivupaneeli, jonka vähitellen likaantuva ilmansuodatin näyttää, kuinka paljon auto on puhdistanut ympäristöä matkan aikana. Käyttäjä voi sen ansiosta olla ylpeä ajaessaan “likaista” autoa. Ratkaisu rohkaisee ihmisiä puhdistamaan ilmaa ja vaikuttamaan yhteisen ympäristömme laatuun.

Kristian Talvitien Koja. Kuva: Polestar.

Suomalaiselle muotoilijalle kunniamaininta

Kunniamaininta myönnettiin suomalaiselle Kristian Talvitielle hänen “‘KOJA’”-arkkitehtuuri-ideastaan.

KOJA on moderni puumaja, joka tarjoaa sykähdyttävän elämyksen luonnonympäristössä. Se on helpommin lähestyttävä kokemus ihmisille, joiden muutoin tarvitsisi matkustaa kauas päästäkseen kokemaan luontoa. Kokonaisuus tarjoaa huikean puunlatvanäkymän panoraamalasin läpi ja minimoi ympäristövaikutukset tilaa tehokkaasti käyttävällä ja vähän resursseja kuluttavalla muotoilulla. Työn tarkoituksena on rohkaista myönteiseen muutokseen yhteiskunnassa ja vähentämään matkustamista.

Lahden Muotoiluinstituutista valmistunut, ajoneuvomuotoiluun erikoistunut Kristian Talvitie on otettu saamastaan kunniamaininnasta.

– Toivon työlläni olevan positiivista vaikutusta yhteiskunnallisella tasolla ja haluan inspiroida muita kyseenalaistamaan meidän kulutustottumuksia. Kuten työni tapauksessa – ei tarvitse matkustaa kauas, jotta voisi kokea luonnon aivan uudesta näkökulmasta.

Talvitie halusi myös haastaa jämähtänyttä käsitystä edistyksestä ja sen merkityksestä seuraaville sukupolville.

– Sain ajatuksen puumajasta, kun katsoin ikkunasta ulos ja mietin että puut antavat meille luontaisesti suojaa. Siitä ajatus lähti raksuttamaan. Lopputuloksesta sain uniikin, kun siinä yhdistyi lapsuuden haave korkealle sijoitetusta puumajasta ja Polestarin selkeän rehellinen ongelmanratkaisu, sekä tyylillisesti, että toiminnallisesti. Kojan massoittelussa tavoittelin kauaskatseisuutta, ryhtiä sekä suunnannäyttäjän luonnetta. Näitä Polestar minulle merkitsee, Talvitie kertoo.

Henkilökohtaista valmennusta Polestarin muotoilutiimiltä

Yksi Polestarin maailmanlaajuisen muotoilukilpailun ainutlaatuinen ominaisuus on henkilökohtainen valmennus ja tuki Polestarin muotoilutiimiltä.

Osallistujat lähettivät ensin luonnoksia, jotka muotoilujohtaja Maximilian Missoni ja Polestarin suunnittelijaryhmä arvioivat. Finalistit kutsuttiin etävalmennukseen, jossa heitä autettiin ideoiden jatkokehityksessä.

Kunkin kategorian voitokkaat työt herätetään eloon 1:5-pienoismalleina, ja niiden näyttely vierailee Polestar Space -pisteissä ympäri maailmaa.

Voittajat saavat pokaalin lisäksi matkan Ruotsiin Polestarin päämajaan, jossa he voivat tutustua merkkiin ja autoihin lähietäisyydeltä. He saavat myös koeajaa autoja Hälleredin testiradalla. Voittajien jatkuvaa kehitystä tuetaan lisäksi lahjoittamalla heille uusi tietokone ja tabletti.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän