Pohjoismaalaisista lähes 70 % on kiinnostunut hankkimaan sähköauton

11.12.2017 22.40

Autovalmistajat panostavat merkittävästi autoilun sähköiseen tulevaisuuteen, ja hybridi- ja sähköautomalleja putkahtelee markkinalle kiihtyvään tahtiin.

Samalla Suomen hallituksen energia- ja ilmastostrategiaan on sisällytetty tavoite, jonka mukaan Suomessa olisi 13 vuoden kuluttua jo 250 000 sähköautoa. 

Bosch tutki pohjoismaisten kuluttajien suhtautumista autoilun tulevaisuuteen tutkimuksessa, johon vastasi yhteensä 4 000 vastaajaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

Norjalaiset sähköautoilijoiden etunenässä

Sähköautoilu kehittyy suurin harppauksin. Toistaiseksi vasta 3 % pohjoismaalaisista omistaa sähköauton, mutta lähes 70 % vastaajista on kiinnostunut hankkimaan sähköauton jollain aikavälillä.

Seuraavan kolmen vuoden sisällä sähköauton hankintaa suunnittelee 15 % vastaajista, ja peräti joka neljäs (23 %) vastaajista sanoo, että on kiinnostunut ostamaan sähköauton heti, kun niiden hinnat tippuvat merkittävästi.

Joka kolmas (30 %) voisi kuvitella ostavansa sähköauton joku päivä. Viimeinen kolmannes vastaajista (30 %) ei ole kiinnostunut sähköauton hankkimisesta.

Siinä, miten nopeasti sähköautojen saturoitumisen autokantaan voidaan olettaa tapahtuvan, on maakohtaisia eroja.

Kun norjalaisista peräti joka neljäs (23 %) harkitsee sähköauton hankkimista seuraavan kolmen vuoden aikana, ruotsalaisista sitä harkitsee joka viides (17 %) ja tanskalaisista (11 %) sekä suomalaisista (7 %) joka kymmenes.

Erityisesti nuoremmat ikäryhmät ovat nopeiden omaksujien joukossa: sähköauton hankkimisesta 1–3 vuoden kuluessa ollaan 18–39-vuotiaiden keskuudessa muita ikäryhmiä merkittävästi kiinnostuneempia kaikissa maissa.

Boschin teettämään kyselytutkimukseen osallistui tuhat 18–75-vuotiasta vastaajaa kustakin pohjoismaasta (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska) ja se toteutettiin 26.9.–1.10. tutkimustoimisto Bilendin hallinnoimassa M3 Panelissa. Tutkimuksen otos on kiintiöity ja painotettu iän, sukupuolen, ja asuinalueen mukaan vastaamaan kunkin maan väestöä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here