Ota nämä asiat huomioon, kun auton kyydissä on koira

Koiran tai muun lemmikin turvalliseen kuljettamiseen on syytä kiinnittää huomiota myös kesän autoreissuilla. Koiraa ei milloinkaan saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa. Jos koira matkustaa auton sisätiloissa, on turvallisinta kytkeä se laadukkailla turvavyövaljailla kiinni takapenkille.

– Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa. Vahvarakenteiset valjaat tunnistaa siitä, että ne on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Leveä nauha ja valjasrakenne jakavat voiman kohdistumista laajasti, jolloin koiran mahdollisuudet selviytyä kolarista ovat paremmat. Kannattaa suosia valjaita, joissa on metalliset soljet, avaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Jos koira matkustaa auton takatilassa, on sillä hyvä olla tukeva ja auton rakenteisiin kiinnitetty kuljetuslaatikko tai häkki, joka on tarkoitettu nimenomaan koiran kuljettamiseen.

Irrallaan koira ei voi autossa olla, sillä se voi päästä häiritsemään kuljettajaa – tai mahdollisessa onnettomuudessa sinkoutua valtavalla voimalla matkustajien päälle.

– Kyse on lemmikin turvallisuuden lisäksi myös muiden matkustajien turvallisuudesta. Muutaman kilon painoisen pikkuhauvankin törmäyspaino on jo viidenkympin vauhdissa 40-kertainen. Jokainen voi miettiä miltä tuntuu, jos tällainen massa iskeytyisi takaraivoon. Oikea matkustustapa kannattaakin opettaa nelijalkaiselle ystävälle jo pennusta pitäen, Taskinen vinkkaa.

– Koiralla on matkan aikana hyvä olla panta tai valjaat päällä, mutta talutin on irrotettava. Hihna on kuitenkin hyvä jättää koiramatkustajan lähelle, jotta se löytyy tarvittaessa helposti.

Autoon tiedot koiramatkustajasta

Jos joutuu onnettomuuteen tai saapuu onnettomuuspaikalle niin, että autossa on koira, on myös koiraa autettava. Loukkaantunut koira on saatava mahdollisimman pian eläinlääkärin hoitoon silloinkin, jos sen omistaja ei itse pysty toimimaan. Omistaja voi varautua tällaiseen tilanteeseen esimerkiksi pitämällä ajoneuvossaan ”Koira autossa” -tyyppistä infolappua.

– Ensihoito pyrkii kuljettamaan vakavasti loukkaantuneen potilaan mahdollisimman nopeasti sairaalaan, mutta pelastustoiminta onnettomuuspaikalla ei pääty siihen. Onnettomuusajoneuvossa mahdollisesti oleva tai sieltä karannut koira tarvitsee myös useimmiten hoitoa tai muuta apua. Siksi autosta on hyvä löytyä perustiedot siinä matkustavasta koirasta sekä yhteystiedot henkilölle, jolle voi tilanteesta ilmoittaa, sanoo ensihoitaja ja koiraharrastaja Miida Heikkinen.

Mitä tietoa koirasta on hyvä pitää autossa?

Tärkeimmät tiedot autossa matkustavasta koirasta voi kirjata esimerkiksi kaksipuoleiseen (laminoituun) lappuun, jota on hyvä säilyttää helposti löydettävässä paikassa yhteystietopuoli alaspäin. Lappuun kannattaa kirjata ainakin seuraavat tiedot:

  • Koiran virallinen nimi ja mikrosirutunniste
  • Koiran syntymäaika
  • Koiran rotu, tuntomerkit ja mahdolliset sairaudet
  • Koiran luonne, onko se aggressiivinen vieraita kohtaan tms.
  • Yhteystieto ICE-henkilölle

Lue lisää kadonneen koiran etsimisestä Etsijäkoiraliiton verkkosivuilta.

Lemmikkikaveriakaan ei jätetä

Jos erikseen ilmoitettua yhteyshenkilöä ei tavoiteta tai tietoa sellaisesta ei ole, voi tapahtuneesta ilmoittaa polisiille, joka viime kädessä huolehtii lemmikin jatkohoitoon onnettomuuspaikalta.

– Pelastustoimessa eläintehtäviä on liikenteessä harvoin. Mutta jo eläinsuojelulaki määrää, että vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa kotieläintä on joko autettava itse tai hankittava apua. Lemmikkikaveriakaan ei siis jätetä, vaan esimerkiksi koirasta huolehditaan joka tapauksessa toimijasta riippumatta, kertoo Itä-Suomen pelastuslaitosten viestintäpäällikkö Mari Voutilainen.

– Jos koira on vielä onnettomuusautossa, ei sitä saa päästää irti, sillä se voi karata helposti. Tärkeintä on muistaa, että koiraa pyritään hoitamaan kolaripaikalla ja siitä eteenpäin kuten ihmistäkin, Taskinen lisää.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!