Onko sinulla autossasi riistaonnettomuusmerkki? Ellei, tulosta se tästä!

Riistaonnettomuusmerkki.

14.9.2018 00.05

 

Hirvieläinten aktiivisuus ja liikkuvuus on suurta erityisesti syksyisin. Liikkumista lisää hirvien kiima-aika syys-lokakuussa ja vastaavasti peurojen kiima-aika myöhemmin loppusyksyllä. 

Lisäksi hirvien luontainen siirtyminen talvilaitumille laittavat hirvieläimiä liikkeelle yhä enemmän.

Hirvieläimet liikkuvat aamu- ja iltahämärässä. Tästä syystä kaikkien tiellä liikkujien on syytä olla tarkkana iltojen pimetessä.

Erityisen tarkkana kannattaa olla parin tunnin ajan ennen ja jälkeen auringon laskun ja nousun.

Usvan tai sateen vähentäessä näkyvyyttä kannattaa pudottaa ajonopeutta, jotta eläinten tullessa tielle reagointiin jää riittävästi aikaa.

Jokaiseen autoon riistaonnettomuusmerkki

Varsinkin hirvivaroitusalueilla liikkuessa tarkkaile aktiivisesti tien pientareita ja vähennä ajonopeutta.

Hirvivaroitusmerkki kertoo siitä, että alueella on erityinen riski törmätä hirvieläimeen.

Mikäli näet hirven tai peuran tiellä tai sen läheisyydessä, vähennä nopeuttasi välittömästi. Useita eläimiä voi liikkua yhdessä ja tien jo ylittäneen yksilön perässä voi tulla vielä muita.

Hiljennä vauhtiasi, mikäli tulet hirvieläinonnettomuuspaikalle. Pelastushenkilöstö tai suurriistavirka-apuhenkilöt (SRVA) saattavat olla paikalla suorittamassa tehtäväänsä.

Mikäli saavut paikalle ensimmäisenä, varoita muuta liikennettä. Huolehdi mahdollisista loukkaantuneista taitojesi ja kykyjesi mukaan.

Tapahtuneesta hirvieläinonnettomuudesta täytyy aina ilmoittaa hätäkeskukseen.

Helpoiten se onnistuu puhelimeen ladattavalla 112 Suomi -mobiilisovelluksella. Tällöin hätäkeskus saa tietoonsa tarkan tapahtumapaikan ja SRVA löytää perille.

Pidä aina autossa mukanasi riistaonnettomuusmerkkiä, jossa on toimintaohjeet suurriistakolarien varalle.

Riistaonnettomuusmerkillä voi myös merkitä kolaripaikan, mikä helpottaa kolarin jälkiselvittelyä ja esimerkiksi loukkaantuneen eläimen jäljitystä. Riistaonnettomuusmerkki on tulostettavissa Suomen riistakeskuksen verkkosivuilta.

Tulosta riistaonnettomuusmerkki autoosi 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän