Nyt tarjolla on 5,5 miljoonaa robottibussipalvelun kehittämiseen

Arkistokuva.

8.9.2018 10.50

 
FABULOS (Future Automated Bus Urban Level Operation System) on tutkimus- ja tuotekehityshanke, jonka tavoitteena on suunnata liikenteen automaation kehittymistä kaupungin tarpeisiin, lisätä kaupunkien ymmärrystä liikenteen automaation hyödyntämisessä ja pilotoida itseohjautuvia linja-autoja osana julkista liikennettä.

Fabulos-hanke on nyt julkistanut tarjouskilpailun. Hankkeen tavoitteena on kehittää ja pilotoida kokonaisratkaisu linja-autolinjalle, jossa liikennöivät itseohjautuvat bussit. Yrityksille on tarjolla noin 5,5 miljoonaa euroa tutkimus- ja kehitystyötukea ratkaisun kehittämiseen.

Syyskuun 1. päivänä julkaistiin kansainvälinen tarjouskilpailu, jossa haetaan itseohjautuvien linja-autojen lisäksi niiden liikennöintiä hallinnoivaa järjestelmää. Ratkaisujen odotetaan olevan kaiken kattavia, eli ne sisältävät ohjelmiston, laitteet, linja-autot ja palvelut.
 
Kilpailutukseen voivat osallistua kaikki yritykset ja organisaatiot, mutta niiden pitää sitoutua tekemään vähintään 50 % tarvittavasta tutkimus- ja kehitystyöstä Euroopan Unionin jäsen- ja liitännäisvaltioiden alueella.
 
Itseohjautuvia linja-autoja on jo testattu monessa maassa, mutta vielä ei ole kehitetty järjestelmää, joka hallinnoisi useaa itseohjautuvaa linja-autoa systemaattisella tavalla.

Fabulos-hankkeen kuusi partnerikaupunkia ovat ottaneet tämän haasteen ratkaistavakseen. Ne hankkivat yhdessä tutkimus- ja kehitystyötä, joka mahdollistaa itseohjautuvien linja-autojen liittämisen osaksi kaupunkien julkista liikennettä.
 
Menetelmänä esikaupallinen hankinta
 
Tarjouskilpailun päätyttyä aloitetaan esikaupallinen hankintaprosessi (Pre-Commercial Procurement, PCP), joka etenee kolmessa vaiheessa päättyen syyskuussa 2020. Esikaupallinen hankintaprosessi haastaa yritykset kehittämään innovatiivisia ratkaisuja julkisen sektorin tarpeisiin. Yrityksille se puolestaan mahdollistaa ensimmäisen asiakasreferenssin, jonka avulla ne voivat luoda kilpailuetua markkinoilla.
 
Esikaupallisen hankinnan ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan valittujen teknologioiden soveltuvuus. Lupaavimmat tuoteideat kehitetään prototyypeiksi ja testataan laboratorio-olosuhteissa toisessa vaiheessa. Kolmannessa vaiheessa varmistetaan lopputuotteiden soveltuvuus testaamalla niitä aidoissa olosuhteissa.
 
Kesällä 2020 testataan parhaita prototyyppejä osana normaalia kaupunkiliikennettä Virossa, Suomessa, Kreikassa, Alankomaissa, Norjassa ja Portugalissa.
 
Hankinnan kokonaisbudjetti on noin 5 500 000 euroa (sis. ALV). Kaikkiin kolmeen vaiheeseen osallistuvan toimittajan enimmäisbudjetti on yhteensä yli 1 000 000 euroa (sis. ALV).
 
Tarjoukset on jätettävä osoitteessa fabulos.eu viimeistään 31. lokakuuta 2018. Lisätietoja tarjouskilpailusta ja Fabulos-hankkeesta annetaan kahdessa webinaarissa, jotka pidetään 11.9. ja 15.10.2018. Webinaareihin voi rekisteröityä Fabulos-verkkosivuilla.

Hanke saa rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti 2020 -ohjelmasta ja sen kesto on 1.1.2018–31.12.2020. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki. Suomen lisäksi partnereita on Alankomaista, Kreikasta, Norjasta, Portugalista ja Virosta.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here