Nokian Renkaat vietti uuden tehtaansa peruskiven muurausta Romaniassa

Nokian Renkaat vietti uuden henkilöauton renkaita valmistavan tehtaansa peruskiven muurausta Oradeassa, Romaniassa.

Juhlatilaisuuteen osallistuivat maan pääministeri Nicolae Ciucă, Bihorin maakunnan valtuuston puheenjohtaja Ilie Bolojan ja muita korkea-arvioisia romanialaisia ja suomalaisia virkamiehiä sekä Nokian Renkaiden hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen.

Tehdas on rengasalan ensimmäinen hiilidioksidipäästötön tehdas.

– Tämä investointi on merkittävä strateginen askel, joka mahdollistaa yhtiömme kasvun ja kehityksen. Uusi huippuluokan tuotantolaitos Euroopassa on avainasemassa, kun rakennamme uutta Nokian Renkaita. Se tuo meille tarvittavaa lisäkapasiteettia ja on tärkeä tasapainoisen tuotantoverkoston kannalta, sanoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio.

Kuusi miljoonaa rengasta vuodessa

Uudishankkeena rakennettava tehdas nousee Romanian luoteisosassa sijaitsevaan Oradean kaupunkiin, mikä on monen alueellisen ja eurooppalaisen kuljetusreitin risteyskohta.

Kokonaisinvestoinnin arvioidaan olevan noin 650 miljoonaa euroa, mikä lukeutuu viime vuosien merkittävimpiin investointeihin Romaniassa.

Nokian Renkaat odottaa lopullista päätöstä Euroopan unionilta noin 100 miljoonan euron suuruiselle tukihakemukselleen, jonka Romanian hallitus hyväksyi aiemmin tänä vuonna.

Tehtaan vuotuinen kapasiteetti on 6 miljoonaa rengasta, ja sitä on mahdollista laajentaa tulevaisuudessa.

Tuotanto keskittyy pääosin Keski-Euroopan markkinoille suunnattujen isojen henkilöautorenkaiden ja SUV-renkaiden valmistukseen. Tehtaan yhteyteen rakennetaan jakelukeskus renkaiden varastointia ja jakelua varten. Rakennettavaa pinta-alaa on yhteensä noin 100 000 m2.

Ensimmäiset renkaat arvioidaan valmistettavan vuoden 2024 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Kaupallisen rengastuotannon odotetaan alkavan alkuvuodesta 2025.

Tehdas työllistää noin 500 osaajaa

Romanian tehtaan arvioidaan työllistävän noin 500 henkilöä. Nokian Renkaat palkkaa osaajia sekä tehtaan tuotanto- että johtotehtäviin. Rekrytoinnit kiihtyvät vuoden 2024 aikana, ja jatkuvat kunnes tehdas aloittaa toimintansa.

– Teemme yhteistyötä paikallisten oppilaitosten kanssa Oradeassa, jotta voimme tarjota tuleville työntekijöillemme oikeanlaisen koulutuksen. Hyödynnämme sisäistä osaamistamme ja sitä kokemusta, mikä kertyi, kun rakensimme tehtaan Yhdysvaltoihin, ja tuomme noin 20–25 henkilöä Suomesta auttamaan tehtaan käynnistämisessä, sanoo Nokian Renkaiden Adrian Kaczmarczyk.

Oradeaan rakennettavan uuden henkilöautorenkaita valmistavan tehtaan lisäksi Nokian Renkaat kasvattaa valmistuskapasiteettiaan tehtaillaan Suomessa ja Yhdysvalloissa sekä lisää sopimusvalmistusta.

Yhtiön tavoitteena on 15 miljoonan renkaan vuotuinen kapasiteetti vuoteen 2027 mennessä.

Nokian Renkaiden kaikki toiminta Venäjällä on nyt lopullisesti loppu

Selvästi suurin osa renkaan hiilijalanjäljestä syntyy käytön aikana

Koivunkuorijätteestä tehty kumi on Nokian Renkaiden kilpailun voittaja

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän