Talvikausi on aivan kulman takana, ja se lisää haastavuutta tien päällä liikkumiseen. Goodyearin viimeisin suomalainen tutkimus osoittaa, että monet kuljettajat kokevat olonsa epävarmaksi ja hermostuneeksi ratin takana talvella.
Goodyear haluaa helpottaa kuljettajien huolta ja on yhteistyössä kuuluisan ruotsalaisen psykologin David Waskurin kanssa koonnut vinkkejä, joilla voi saada lisää itsevarmuutta ajamiseen kylmänä vuodenaikana.
Goodyearin uudessa tutkimuksessa 500 suomalaista vastasi kysymyksiin ajamisesta vaikeissa talviolosuhteissa ja siitä, miten voi parhaiten valmistautua tien päälle lähtemiseen talvikelillä.
Renkaat auttavat lievittämään talviajoon liittyvää hermostuneisuutta
Tuloksista käy ilmi, että renkaat ovat tärkeä tekijä, joka vähentää ratin takana koettua hermostuneisuutta. Yli 90 prosenttia suomalaisautoilijoista on sitä mieltä, että autossa on tärkeää olla oikeanlaiset renkaat talvella. Peräti 52 prosenttia pitää niitä erittäin tärkeinä, jotta voi tuntea olonsa turvalliseksi tien päällä.
– On täysin ymmärrettävää, että talvella ajaminen hermostuttaa meistä monia. Arvaamattomat keliolosuhteet, kuten jäiset tiet, voivat olla haastavia, mutta on olemassa keinoja, joilla voi lievittää hermostuneisuutta ja valmistautua odottamattomiin tilanteisiin. Premium-renkaisiin sijoittamisen lisäksi on muitakin yksinkertaisia ja helppoja valmistautumistoimia, esimerkiksi jarrujen tarkistaminen tai ajovalojen puhdistaminen. Näihin toimiin ei kulu paljon aikaa ja ne auttavat lisäämään turvallisuutta tien päällä, sanoo Sonia Leneveu, Director Marketing Consumer Europe Goodyearilta.
Valmistautuminen on tie menestykseen
Myös tietyillä päivittäisillä valmisteluilla saa mielenrauhaa ajoon. Suomessa yleisimpiä valmistautumistoimia ovat rengaspaineiden tarkistaminen (37 prosenttia) ja sääennusteen tarkistaminen ennen lähtöä (44 prosenttia). Mutta ikkunoiden jäätyminen on suurin huolenaihe, joka täytyy ratkaista. Suomessa yleisin ajoon valmistautumistoimi haastavissa keliolosuhteissa on ikkunoiden raappaaminen ennen ajamaan lähtemistä. Sen tekee 72 prosenttia kuljettajista.
Lisää varmuutta talviajoon
Ankara talvisää huolestuttaa monia suomalaisautoilijoita. Heistä 85 prosenttia [1] tuntee turvattomuutta ajaessaan haastavissa talviolosuhteissa. Suurimpia huolenaiheita ovat jäiset tiet (60 prosenttia), huono näkyvyys (46 prosenttia) ja se, että joku muu menettää autonsa hallinnan (46 prosenttia). Siksi ei ole odottamatonta, että turvavälin pitäminen edellä ajavaan autoon saa lähes kolmen neljästä suomalaisesta tuntemaan olonsa varmemmaksi haastavissa keliolosuhteissa ajaessaan.
On kuitenkin muitakin keinoja, joista voi olla apua haastavissa olosuhteissa ajaessa. Tunnettu ruotsalainen psykologi David Waskuri antaa parhaat vinkkinsä, joilla voi lisätä itsevarmuutta talvella ajaessa.
Psykologi David Waskurin vinkit talviajoon
1. Vältä häiriötekijöitä
Monien onnettomuuksien syynä on kuljettajan huomion herpaantuminen. Häiriötä voivat aiheuttaa puhelimessa puhuminen, matkustajan kanssa keskusteleminen tai se, että antaa ajatusten harhailla johonkin, mikä on ärsyttänyt, suututtanut tai muutoin kiihdyttänyt mieltä. Jos koet voimakkaita tunteita, keskity hengittämiseen. Aja tien sivuun ja pidä tauko, jos joudut tunnekuohun valtaan.
2. Lepää hyvin
Ajaessa on elintärkeää olla hyvin levännyt, sillä väsymys vaikuttaa sekä reaktioaikaan että keskittymiskykyyn. Varmista siksi, että saat hyvät yöunet ennen kuin istut ratin taakse, ja suunnittele matkan varrelle riittävästi taukoja, jos edessä on pitkä matka. Jos alat äkkiä tuntea olosi väsyneeksi matkan aikana, oman turvallisuutesi ja muiden turvallisuuden vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että pysähdyt ja lepäät.
3. Harjoittelu tekee mestarin
Siinä vaiheessa, kun talvi tulee taas ja kadut muuttuvat liukkaiksi, monet ovat jo ehtineet unohtaa, millaista oli ajaa edellisenä talvena. Harjoittelu ja kokemus lievittävät hermostuneisuutta, joten jos tunnet olosi epävarmaksi, varaa jonkin verran aikaa alkutalvesta olosuhteisiin totuttelemiseen rauhallisessa ympäristössä. Jarruttamisen ja kiihdyttämisen harjoitteleminen tuo varmuutta ajamiseen vilkasliikenteisemmillä teillä myöhemmin. Ota mukaan kokenut kuljettaja, joka voi antaa neuvoja, jos tarvitset tukea.
4. Pidä turvaväli
Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan autoon. Näin saat aikaa reagoida, jos edellä ajava pysähtyy yllättäen. Ota huomioon, että jarrutusmatka pitenee kelin ja tieolosuhteiden mukaan. Riittävän turvavälin ylläpitäminen voi auttaa tuntemaan olon rennommaksi ajaessa ja voi vähentää hermostuneisuutta ratin takana, etenkin vaikeissa olosuhteissa.
5. Harjoita mindfulnessia
Mindfulness on työkalu, jota voit käyttää milloin tahansa, niin autossa kuin sen ulkopuolellakin. Siinä on kyse nykyhetkeen keskittymisestä. Jos olet vihainen, huolissasi tai stressaantunut, on olemassa yksinkertaisia keinoja rentoutua. Pysäytä auto paikkaan, jossa ei ole liikennettä. Yritä tiedostaa ympäristösi. Mitä näet? Mitä kuulet? Keskity itseesi. Miltä istuin tuntuu jalkojasi ja selkääsi vasten? Kehoon keskittyminen ja nykyhetken ajatteleminen laskee sykettä ja rauhoittaa. Kun keskityt nykyhetkeen, päästät irti kielteisistä ajatuksista ja sen seurauksena alat tuntea olosi rennommaksi ja myönteisemmäksi.
Näillä asiantuntijan vinkeillä voit saada lisää itsevarmuutta paitsi ajamiseen, myös jokapäiväiseen elämääsi. Samaan aikaan on tärkeää, että auto on varusteltu asianmukaisesti talviolosuhteita varten.
Tutkimuksen mukaan suurin enemmistö suomalaisautoilijoista on sitä mieltä, että talvirenkaat ovat erittäin tärkeät, jotta voi tuntea olonsa turvalliseksi tien päällä kylmempien kuukausien aikana.
– Talvella, kun lämpötila laskee ja tieolosuhteet muuttuvat, pohjoismaiset kuljettajat joutuvat jälleen kohtaamaan haastavia tilanteita tien päällä. Varustamalla autonsa uusimmilla talvirenkaillamme ja valmistautumalla Davidin asiantuntevilla neuvoilla kuljettajat voivat odottaa tulevaa talvikautta itsevarmemmin, Leneveu totesi lopuksi.
Tietoja David Waskurista
David Waskuri on ruotsalainen laillistettu psykologi, joka on erikoistunut psykologiseen hoitoon ja psykoterapiaan. Hän on myös laillistettu psykoterapeutti ja sosiologi. Davidilla on MBA-tutkinto ja hän on kirjailija. Hänellä on laaja kokemus psyykkisten ongelmien, kuten ahdistuksen, masennuksen, stressin, heikon itsetunnon ja kriisien työstämisestä.
Tietoja tutkimuksesta
Goodyear antoi toimeksiannon talviajotutkimuksesta vuonna 2023 ja tutkimuksen toteutti sen puolesta YouGov. Lisätietoja tutkimuksesta ja tulokset kokonaisuudessaan voi lukea täältä.
__________________
[1] Lisätietoja: Goodyear Winter Driving Survey 2023. Kysymys ”Asteikolla 1–10, kuinka turvalliselta sinusta tuntuu ajaa haastavissa talvisissa tieolosuhteissa?”. Prosenttiosuus on laskettu haastateltujen perusteella, jotka valitsivat vastaukset 1-8.
Aika huono mainosuutinen. Goodyear taisi olla vasta kolmas TM:n tämän vuoden talvirengastestissä.
Jutussa olisi kannattanut mainita, että talvella on hyvä myös pudottaa nopeutta. Ei ole pakko mennä rajoituksen mukaan. Myös taloudellinen ajotapa parantaa liikenneturvallisuutta.