Muista nämä asiat, kun lähdet autolla tai moottoripyörällä ulkomaille

28.6.2018 08.20

Kesälomakauden lähestyessä moni suunnitteleekin ulkomaanreissua omalla autolla tai moottoripyörällä. Matka onnistuu, kun suunnitelmat ovat selvät, paperit kunnossa, huollot hoidettu ja ajoneuvo on varusteltu riittävästi.

Venäjälle tai muualle ETA-alueen ulkopuolelle matkustavan kannattaa varmistaa vakuutuksensa kattavuus ja korvaustaso, jotka voivat poiketa totutusta merkittävästi, todetaan Lähitapiolan tiedotteessa.

Suomalaiset autoilevat ja tekevät kesällä moottoripyöräreissuja erityisesti Keski- ja Etelä-Europpaan, Ruotsiin ja Norjaan.

– Näissä maissa suomalaiset liikenne- ja kaskovakuutukset korvaavat, kuten Suomessakin. Lisäksi Venäjälle tehdään jonkin verran matkoja omalla autolla. Vaikka suomalainen kaskovakuutus korvaakin Venäjällä tapahtuneet vahingot normaalisti, niin korvaussumma liikennevahingon osalta määräytyy Venäjän liikennevakuutuslain mukaan ja se voi jäädä pieneksi verrattuna Suomeen, kertoo Lähitapiolan moottoriajoneuvovakuuttamisen johtaja Tapani Alaviiri.

Venäjälle tai ETA-maiden ulkopuolelle matkustavan kannattaakin huolehtia, että kaskoon sisältyy liikennevakuutusta täydentävä Ulkomaan vastuuvakuutus.

– Yleisimpiä omalla autolla ulkomailla matkatessa ovat liikennevahingot, kuten lievät kolarit, joissa vahinkoa voi sattua niin omalle kuin vastapuolenkin ajoneuvolle. Syynä ovat usein epäselvyys väistämisvelvollisuudesta ja vieraan liikenneympäristön aiheuttamat yllätykset. Lisäksi matkalla sattuu paljon autopalveluvahinkoja, joissa matka keskeytyy esimerkiksi auton teknisen vian vuoksi, kertoo Lähitapiolan tuotepäällikkö Henna Saarelainen.

Ulkomaille autolla tai moottoripyörällä matkatessa pitää ottaa mukaan voimassaolevan vakuutuksen lisäksi passi, kansainvälinen ajokortti, eurooppalainen sairaanhoitokortti, rekisteriotteen tekninen osa ja vahinkoilmoituslomake. Lisäksi autossa tulee olla viralliset EU-kilvet ja auton ollessa toisen nimissä, tulee reissuun lähtijällä olla lupa omistajalta tai rahoitusyhtiöltä auton viemiseksi ulkomaille.

Pyydä vakuutusyhtiöltä Green Gard, joka on todistus voimassaolevasta liikennevakuutuksesta. Green Card on pakollinen tietyissä maissa ja ilman sitä joudut ottamaan rajavakuutuksen kyseisestä maasta. Muista myös matkaliput, luottokortti, käteinen valuutta ja kartat.

Eurooppaan omalla autolla tai moottoripyörällä matkustaessasi muista nämä:


 • Varaa tarpeeksi aikaa matkan ja reitin suunnitteluun, jotta voit nauttia matkasta paremmin.
 • Varaudu esimerkiksi tiemaksuihin ja selvitä kannattaako majoituksia varata etukäteen sesonkiaikaan.
 • Tarkista auton kunto ja päivitä tarvittavat huollot ajan tasalle ennen reissua.
 • Vakuutusten voimassaoloalue ja mahdolliset korvausrajoitukset ulkomailla kannattaa tarkistaa. Esimerkiksi varkausvakuutuksessa voi olla korotettu omavastuu tietyissä maissa.
 • Muista pitää riittävästi taukoja matkan aikana ja syödä ja juoda tasaisin väliajoin.
 • Tilaa rekisteriotteen tekninen osa Trafi.fi:sta tai nouda se katsastusasemalta, jollei sinulla ole sitä. Näin osoitat omistusoikeuden kulkuneuvoosi helpoiten esimerkiksi viranomaisen pysäyttäessä. Jos nimesi ei näy rekisteriotteessa omistajana tai ajoneuvon haltijana, tarvitset lisäksi valtakirjan auton omistajalta.
 • Green cardin eli todistuksen liikennevakuutuksesta saat omalta vakuutusyhtiöltä.

Tarkista moottoripyörä matkaa varten ja pakkaa tavarat oikein:

 • Huollata ja tarkastuta pyöräsi ennen matkalle lähtöä. 
 • Ota mukaan tarpeelliset apuvälineet, kuten työkalut, kiinnitysliina, lukot, kartat/päivitetty GPS, Huom! Keltainen huomioliivi on useissa maissa pakollinen varuste.
 • Esimerkiksi puoliksi kulunut rengas kannattaa vaihtaa jo ennen matkalle lähtöä, jollet halua uhrata matkapäivää renkaanvaihtoa suorittavan yrityksen etsimiseen. Renkaat kuluvat moottoritienopeuksilla ja täydellä kuormalla ajettaessa nopeasti.
 • Ajovarusteiden säänmukaisuus on hyvä varmistaa, vaikka matkaan lähdettäisiinkin heinäkuussa. Vesisateella tai vuoristossa ajettaessa lämpötila laskee yllättävän alas.
 • Kiinnitä huomiota tavaroiden pakkaamiseen, laukkujen kiinnittämiseen ja painon jakautumiseen. 
 • Suorita koeajo matkatavaroiden kanssa, jotta tiedät miten matkatavarat pysyvät kyydissä ja vaikuttavat pyörän suorituskykyyn.

 Katso tästä lisätietoa.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here