Mopoauton mahdollinen korvaaja ei tule vielä ensi vuoden alussa – eikä nopeus nouse!

5.6.2018 17.30

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle esityksen, jonka tavoitteena on mahdollistaa uusi liikkumisen muoto erityisesti 15-17-vuotiaille nuorille.

Käyttöön otettaisiin uusi ajoneuvoryhmä, kevytautot. Nämä ajoneuvot olisivat T-luokan ajoneuvoja, jotka on muunnettu henkilöautoista siten että niiden nopeus on rajoitettu 45 kilometriin tunnissa.

Alun perin kaavailtiin lain astuvan voimaan jo ensi vuoden alussa, mutta nyt näyttää siltä, että se mahdollisesti toteutuu vasta ensi vuoden loppupuolella.

Kevään aikana on myös esitetty, että kevytautojen nopeusrajoitus olisi korkeampi kuin mopoautoilla. Tämä ei nyt näytä toteutuvan ministeriön esityksessä.

Lue myös tämä: Ensi vuoden alusta mopoautojen tilalle voi hankkia oikean auton!

Kevytautoja saisi kuljettaa AM-kortilla, kuten mopoautojakin. Kevytautoa koskisi sama teoria- ja ajokoevaatimus kuin mopoautoa.

Esityksen tavoitteena on parantaa erityisesti nuorten kuljettajien liikenneturvallisuutta.

Ehdotuksen mukaan kevytautoksi saisi muuttaa henkilöauton, joka on otettu käyttöön vuoden 2014 jälkeen.

Kevytauto saisi tulevaisuudessakin olla korkeintaan 10 vuoden ikäinen. Näin varmistettaisiin se, että erityisesti nuorten käytössä olisi jatkossakin uudehkoja ja mahdollisimman turvallisia ajoneuvoja.

Kevytauton suurin sallittu omamassa olisi 1500 kg. Muutos edellyttäisi muutoskatsastusta.

Lakimuutosten ehdotetaan tulevan voimaan marraskuussa 2019.

Kansa voi sanoa mielipiteensä

Lakiluonnoksen lausuntoaika päättyy 10.7.2018. Lausuntoja voivat antaa kaikki organisaatiot ja kansalaiset verkossa www.lausuntopalvelu.fi tai sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@lvm.fi.

Lausuntokierroksen jälkeen lain valmistelu jatkuu virkamiestyönä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän