Miten käy kevytautojen? Euroopan komissio tyrmää Suomen kaavailut

Euroopan komission Sisämarkkinoiden, teollisuuden, yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan pääosaston pääjohtaja Timo Pesonen on lähettänyt ulkoministeri Pekka Haavistolle vakavan huomautuksen koskien Suomen kevytautohanketta, todetaan Oy Brandt Ab:n lähettämässä tiedotteessa.

Huomautuksessa korostetaan että Suomen EU:lle tekemä ilmoitus kevytautoista sisältää seikkoja, joita on tarkasteltava sovellettavan EU-lainsäädännön kannalta. Komissio on päätynyt esittämään hankkeesta huomautukset koskien:

Ajoneuvoluokkaa

  • Henkilökuljetukseen ensisijaisesti suunniteltu ajoneuvo ei ole traktori

Ajokorttiluokkaa

  • AM 121 (mopoautokortti) on tarkoitettu mopoauton ajamiseen. Kevytauto poikkeaa mopoautosta nopeuden, massan, sylinteritilavuuden, tehon ja istuinpaikkojen osalta
  • Kansallisen ajokorttiluokan luominen on direktiivin 2006/126/EY 1 artiklan säännösten vastainen
  • AM-kortilla ei saa kuljettaa kevytautoa

Sisämarkkinoita koskevat direktiivit

  • Hankkeen katsotaan haittaavan eurooppalaisten L-luokan ajoneuvojen toimintaa ja asettavan ne epäedulliseen asemaan markkinoilla.

Komissio esittää huolensa kevytautojen aiheuttamista vakavista turvallisuusongelmista haavoittuvassa asemassa oleville tienkäyttäjille, joita ovat pienet lapset, jalankulkijat ja pyöräilijät.

Kevytautojen huomattava massa, niiden suurempi nopeus, suurempi teho ja korostetusti riskejä ottava ajajaryhmä (15–17-vuotiaat), jotka eivät välttämättä ole riittävän kypsiä, muodostaa merkittävät riskin tieliikenteeseen. Komissio esittää myös huolensa autoihin asennettavien rajoittimien poistosta.

Lue koko kirje Valtioneuvoston sivuilla:
https://api.hankeikkuna.fi/asiakirjat/e1e7549e-dbb9-47e0-b844-19f13a6b1ea1/210f9c03-ded9-4371-8de9-ef72df2a15ff/KIRJE_20190823084000.PDF

1 KOMMENTTI

  1. Kunhan eduskunnan päätös pitäisi pysyvästi suomalaisten puolta viimenkin vaikka EU olisi toista mieltä.
    Siis edes kerran!

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here