Mika Häkkinen: Red Bull on oppinut taktiikkavirheistään, Mercedeksellä kovat paineet

Mika Häkkinen analysoi Unibetin kolumnissaan Ranskan osakilpailua, jossa voittoon ajoi Max Verstappen loistavan taktiikan siivittämänä. Verstappen ja Red Bull kasvattivat johtoaan molemmissa mestaruussarjoissa Mercedes-kuljettajien jäätyä taakse.

Mercedeksellä, Lewis Hamiltonilla ja Valtteri Bottaksella on kova taistelu edessään. Tapa, jolla Verstappen voitti sunnuntaisen Ranskan osakilpailun, oli hyvä merkki siitä, miten vahva paketti Red Bull Hondalla tänä vuonna on.

Red Bullilla menee hyvin: talli tekee oikeita päätöksiä ja oppii virheistään, kuten siitä, miten Espanjassa Mercedes päihitti heidät taktiikassa. Tällä kertaa, toisessa taktiikkavoittoisessa kilpailussa talli teki täsmälleen oikeat ratkaisut. Mercedes ei pystynyt vastaamaan haasteeseen, vaikka sekä Lewis että Valtteri sanoivat, että strategia oli väärä.

Max otti täydellisen lähdön, mutta tehtyään pienen virheen toisessa mutkassa ja mentyään ulos radalta näytti siltä, että hän ojensi voiton Lewisille hopealautasella. Pitkään vaikutti siltä, että Lewis piteli ohjaksia kärjessä, Max oli jumissa toisena ja Valtteri painoi kovaa kolmantena. Samaan aikaan toista Red Bullia ajava Sergio Pérez alkoi hiipua – tai siltä se ainakin näytti.

Tosiasiassa Sergio ajoi fiksusti kuten tavallista. Huolehdittuaan renkaistaan hän pystyi tekemään varikkopysähdyksen seitsemän tai kahdeksan kierrosta myöhemmin kuin Valtteri ja Max. Se toi paineita Mercedekselle. Kun Max oli ohittanut Lewisin undercutin avulla eli pysähtymällä aikaisemmin ja ottamalla johdon todella nopealla ulostulokierroksella, Mercedes ei uskaltanut vaihtaa kahden stopin taktiikkaan, koska silloin Sergiokin olisi saattanut mennä heistä ohi.

Kilpailussa strategia ratkaisi, samoin päätösten seuraukset. Red Bull teki oikeat ratkaisut, Mercedes väärät.

Verstappen on kypsynyt kuljettajana

Maxia ärsytti, kun hän menetti johtopaikkansa kisan alussa, mutta hän rauhoittui ja keskittyi tekemään vahvan kahden pysähdyksen kisan. Se oli vaikuttavaa toimintaa. Hän on kypsynyt kuljettajana ja tietää nyt, miten voittoja otetaan tasaisesti. Se on avain mestaruuden voittamiseen.

Red Bull on nyt voittanut tänä vuonna neljä kisaa ja Mercedes kolme. Maxin nimissä pitäisi oikeastaan olla vielä ainakin yksi voitto, joten vaikka Mercedeksellä on yhä kilpailukykyinen auto, Red Bull ajaa erittäin vahvoja ja tasaisia suorituksia erityyppisillä radoilla.

Mercedeksen paineet kasvavat

Monacon ja Azerbaidžanin katuradat olivat Mercedekselle pettymys, ja odotin, että talli palaisi tasolleen Ranskassa. Seuraavaksi vuorossa on kaksi Red Bullin kotikisaa Itävallassa. Mercedestä huolettaa, että he putoavat entistä kauemmas sekä kuljettajien että valmistajien sarjassa.

Katso tästä muut Mika Häkkinen -jutut.

Lewis ei ole voittanut Itävallassa sitten vuoden 2016, kun taas Maxilla ja Valtterilla on molemmilla kaksi voittoa viime vuosilta. Hopeanuolten on vastattava vahvasti, jotta Max ei saa kasvatettua vaikuttavan kautensa voittojen määrää entisestään. Paineet ovat kovat.

Mika Häkkinen, Unibet F1 Insider.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here