Mika Häkkinen on huolissaan Valtteri Bottaksen vähäiseksi jääneistä testikilometreistä: ”Ei vaikuta hyvältä”

Lewis Hamiltonin ajatukset F1-uran lopettamisesta auttavat Valtteri Bottasta haastamaan kaikkien aikojen menestyneimmän formulakuskin, Mika Häkkinen uskoo. Mutta vaikka Bottas olisi paras Mercedes-kuski ei se välttämättä riitä MM-sarjan voittoon: ”Max Verstappen on valmis voittamaan maailmanmestaruuden.”

Edellisiä F1-kausia suvereenisti hallinnut Mercedes oli sarjan tiukasti rajatuissa talvitesteissä yllättävissä ongelmissa. Tallilta loppui yksinkertaisesti aika, ja niinpä Valtteri Bottaksen ja Lewis Hamiltonin testikilometrit jäivät koko joukon vähäisimmiksi.

Unibetin kausiennakoissa F1-tallien ja kuskien voimasuhteita puinut Mika Häkkinen pitää tilannetta huolestuttavana Mercedeksen kannalta.

– Ei se hyvältä vaikuta, sillä testaamisaika on nykyään niin tärkeätä. Kaikki testikilometreistä saatava pienikin data viedään takaisin tehtaalle, missä se analysoidaan tarkasti ja hyödynnetään auton kehittämisessä. Nyt testiaika jäi niin kortille, että se voi olla oikeasti suuri heikkous Mercedekselle.

Testikilometrien puute voi näkyä etenkin auton luotettavuudessa, Häkkinen taustoittaa.

– Aivan varmasti Mercedes pystyy rakentamaan tällekin kaudelle hyvän auton. Mutta kaikki uudet pienetkin yksityiskohdat pitäisi saada testattua, että ne yleensäkin kestävät.

Hamiltonin lopettamisajatukset tarjoavat Bottakselle iskun paikan

Myös Mercedeksen toimiston puolella taisteltiiin alkuvuodesta kelloa vastaan, sillä talli sai Lewis Hamiltonin nimen kuljettajasopimukseen vasta helmikuussa. Ainoastaan tämän kauden kattava jatkosopimus oli omiaan lisäämään spekulaatioita siitä, miten kauan seitsenkertainen maailmanmestari aikoo vielä uraansa jatkaa.

– Onko Lewisin motivaatio edelleen totutun korkealla? Hän nimittäin miettii jo selvästi uransa päättämistä. Ja kun ne lopettamisajatukset tulevat mieleen, näkyy se myös nopeasti kymmenystä hitaampina kierroksina. Puhun tästä kokemukseni kautta, Mika Häkkinen pohtii.

Ja jos Hamiltonin motivaatio ei ole enää huipussaan, lupaa se hyvää Valtteri Bottakselle.

– Valtterin motivaatio taas on aivan varmasti korkealla. Hän haluaa voittaa ja näyttää kaikille olevansa paras. Valtteri ei varmasti tyydy nykytilanteeseen, joten uskon tämän kauden tarjoavan mielenkiintoisen taistelun Valtterin ja Lewiksen välillä, Bottaksen management-tiimiin kuuluva Häkkinen kommentoi.

Red Bull haastaa Mercedeksen – jos Hondan moottori ei petä

Tallikaveri-Hamiltonin päihittäminen ei kuitenkaan vielä takaa Bottakselle mestaruutta, Häkkinen muistuttaa. Hän nimittäin uskoo, että tällä kaudella Red Bull voi haastaa toden teolla Mercedeksen dominanssin

– Talvitestienperusteella ei voi toki koskaan päätellä kisakauden voimasuhteita, mutta Red Bull näytti erittäin vahvoja testituloksia.

Kokenut Sergio Pérez tuo Häkkisen mukaan Red Bullille viimein kilpailukykyisen ja ennen kaikkea tasaisen kakkoskuskin. Se kehittää ja motivoi paitsi tallia myös Max Verstappenia, Häkkinen näkee.

– Pérezin tultua tallikaveriksi, Maxilla ei ole enää varaa virheisiin. Eikä Max ole enää nuori, kokematon kuljettaja, vaan täysiverinen F1-ammattilainen, joka on nyt valmis voittamaan maailmanmestaruuden, Häkkinen lataa.

– Ainoa pieni kysymysmerkki (Red Bullin menestykselle) on Hondan moottorit. En ole varma, pystyykö ne samaan tehomäärään kuin Mercedes.

”Kimin periksiantamattomuus motivoi ihmisiä vaikeassa maailmantilanteessa”

Kimi Räikkönen ja Alfa Romeo nauttii tuskin suurta menestystä tälläkään kaudella. Mutta suurta kunnioitusta F1-sarjan ikänestori sen sijaan kyllä nauttii Häkkisen papereissa.

– Se että pystyy jatkamaan F1-uraa niin pitkään kuin Kimi, vaatii ihmiseltä uskomattomia fyysisiä ja ennen kaikkea henkisiä voimia. Se kuskin elämä on nimittäin aika yksinäistä, kokoajan pitää olla tien päällä – ja skarppina. Sillä ei siellä formuloissa voi vain ajella. Se on ihan sama kuinka kokenut olet – joka kerta on pakko pystyä maksimaaliseen suoritukseen, Häkkinen kuvailee.

– Ja kuitenkin tulokset ovat heikkoja. Se jatkuva häviäminen ja häviämisen käsitteleminen on varmasti tosi raskas prosessi, varsinkin kun Kimi on ollut mukana jo niin pitkään ja saavuttanut maailmanmestaruuden.

Nyt entisen maailmanmestarin on pakko hakea tavoitteita ja onnistumisen tunteita muualta kuin voittamisesta, sillä Alfa Romeolla se ei ole realismia, Häkkinen pohtii.

– Siksi se Kimin jatkuva energisyys ja periksiantamattomuus on mun mielestä tosi kova juttu. Se motivoi monia niin varikolla kuin sen ulkopuolellakin, etenkin tällaisessa vaikeassa maailmantilanteessa. Että vaikka olisi kuinka vaikeata, niin ei kannata luovuttaa.

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here