Mika Häkkinen: "Oli upeaa ajaa V12-moottoreilla"

30.9.2017 22:59

Peliyhtiö Unibetin F1 Insider Mika Häkkinen käsittelee uudessa kolumnissaan muun muassa Malesian GP:tä ja moottoritoimittajien vaihdoksia.

Sunnuntain kisasta tulee viimeinen Malesian GP. Mika Häkkinen oli mukana historian ensimmäisessä Malesian GP:ssä.

– Muistan hyvin, kun matkasimme Sepangiin ensi kertaa vuonna 1999, koska puitteet olivat niin valtavat ja kertoivat massiivisesta investoinnista ykkösiin. Vaikka olinkin palkintopallilla tuossa ensimmäisessä kisassa, en koskaan erityisemmin nauttinut radasta, koska en pitänyt sen rytmistä, Häkkinen toteaa.

– Olosuhteet aiheuttivat päänvaivaa, sillä kyseessä oli ensimmäinen oikein kuuma Formula 1 -tapahtuma. Muistan miten ajoin kierroksen uusilla renkailla ja kevyellä autolla, mutta kierrosaika olikin sekuntia hitaampi kuin olin odottanut.

– Kuumuus ja kosteus vaikuttavat paljon renkaiden ja auton suorituskykyyn, ja radalla on helppo sortua yliyrittämiseen, Häkkinen sanoo.

Moottorivaihdokset ovat osa lajia

– Monet tiimit, mukaan lukien ystäväni McLarenilla, matkaavat Malesiaan Singaporessa ilmoitetut vuoden 2018 moottorisopimukset taskussaan. Se tarkoittaa, että tehtailla valmistaudutaan nyt täysillä ensi kauteen, Häkkinen muistuttaa.

– Moottori-ilmoitukset herättivät tietenkin suurta kiinnostusta, mutta se ei ole mitään uutta, sillä olemme nähneet muutoksia ennenkin. Kyse on vain siitä, että tallit haluavat saada mahdollisimman hyvän kumppanin.

– Kun tulin McLarenille vuonna 1993, talli käytti Ford Cosworthin moottoreita, joilla tallikaverini Ayrton Senna voitti viisi kilpailua.

– Talven aikana talli kokeili Lamborghini V12 -koneita, ja muistan testanneeni autoa niillä Silverstonessa ja Pembreyssä. Auto oli erittäin nopea. Oli upeaa ajaa V12-moottoreilla, mutta niillä oli huonotkin puolensa, kuten bensan kulutus.

– Lopulta tiimi vaihtoi Peugeotin koneisiin, mutta suorituskykyongelmien takia yhteistyö kesti vain vuoden. Sen jälkeen teimme sopimuksen Mercedes-Benzin kanssa, mikä johti kahteen maailmanmestaruuteeni.

– Muutoksia tapahtuu siis aina, ja ne ovat osa matkaa menestykseen ja eräs syistä, miksi tässä urheilulajissa menestys ei koskaan tule helposti. Formula ykkösissä kaiken pitää osua kohdilleen, jos haluaa voittaa, Häkkinen lopettaa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here