Mika Häkkinen: Imolassa onnella oli osansa, niin hyvällä kuin huonolla

Mika Häkkinen analysoi Unibetin kolumnissaan Imolan F1-osakilpailua, jossa onni näytteli osaansa. Hyvästä tuurista nauttivat muun muassa kisan voittanut Lewis Hamilton ja palkintopallille ajanut Daniel Ricciardo.

Sen sijaan Valtteri Bottas, Max Verstappen ja Pierre Gasly eivät Imolan legendaarisella radalla kuuluneet onnettaren suosikkeihin.

****

Seitsemän peräkkäistä valmistajien maailmanmestaruutta on loistava saavutus Mercedekseltä. Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas kasvattivat tallin voittosaldoa ajamalla kaksoisvoiton kilpailussa, jossa onnella oli osansa – sekä hyvässä että pahassa.

Lewisin 93. voitto oli samalla Mercedeksen sadas voitto vuonna 2014 alkaneen hybridimoottoriaikakauden aikana. Se kertookin kaiken tarpeellisen siitä ylivoimasta, jonka talli on Toto Wolffin komennossa onnistunut saavuttamaan.

Valtteri oli taas vahva aika-ajoissa päihittäen Lewisin sekunnin kymmenyksellä, joten Mercedeksen voitto vaikutti varmalta. Valtteri sai täydellisen lähdön ja piti johtopaikkansa, mutta hänen päivänsä meni pilalle, kun auton alle juuttui romua kierroksella 2. Romu oli osa Sebastian Vettelin etusiipeä, joka oli irronnut osumassa Kevin Magnussenin kanssa.

Vasempaan sivuilmanohjaimeen juuttunut etusiivenkappale maksoi Valtterille yli puoli sekuntia per kierros. F1-autojen aerodynamiikka järkkyy helposti, joten ongelma oli valtava. Valtteri teki fantastista työtä ajaessaan niinkin hyvin.

Näimme Valtterin lukitsevan eturenkaansa pari kertaa alamäessä olevaan Rivazza-mutkaan tultaessa. Niin käy helposti, kun downforcea ei ole tarpeeksi tuomaan pitoa jarrutuksissa. Loppujen lopuksi se oli syynä sille, että Max Verstappen pääsi Valtterista ohi, mutta Valtteri antoi kovan vastuksen.

Toisen epäonni osoittautui toisen onneksi

On selvää, että Valtterilla oli mahdollisuus voittaa kisa, mutta romun tuoma huono tuuri joutui vastakkain Lewisin hyvän tuurin kanssa: virtuaalinen turva-auto tarjosi täydellisen ajoituksen varikkopysähdykselle.

Jos varikkopysähdyksen tekee turva-auton aikana, sillä voittaa kymmenen sekuntia verrattuna tavalliseen varikkopysähdykseen. Lewisille siis annettiin loistava tilaisuus, jonka hän käytti. Lewis oli painanut kovaa kolmannella sijalla ja tajunnut, ettei Valtterin ja Maxin vauhti ollut kovin nopeaa. Virtuaaliturva-auto toi täydellisen tilaisuuden voittoon.

Red Bull ja Renault ottaneet suuria edistysaskelia

Läpi kauden olemme nähneet, että Maxin Red Bull on Mercedeksen ainoa todellinen haastaja. Max teki taas todella hyvää työtä. Hän ohitti Lewisin lähdössä, painosti Valtteria ja ohitti tämän, ja sitten oikean takarenkaan puhkeaminen pakotti hänet keskeyttämään.

Maxin epäonni hyödytti Daniel Ricciardoa, ja toista kertaa kolmen kilpailun aikana saimme nähdä australialaiskuskin palkintopallilla. Formula ykkösissä hyvän vireen löytäminen on tärkeää. Renault ja Daniel ovat selvästi ottaneet isoja edistysaskelia tällä kaudella.

Osa kunniasta kuuluu talliin siirtyneelle entiselle McLaren-kollegalleni Pat Frylle, joka oli tallikaverini David Coulthardin kisainsinööri. Fernando Alonso seuraa Renault’n tuloksia silmä tarkkana, sillä jos hänelle annetaan palkintopallille yltävä auto, se tuo paljon jännitystä ensi kauteen.

Nuoretkin kuskit tuntevat lajin historian

Sitten muutama sana Pierre Gaslystä, AlphaTaurin tähtikuskista, joka oli aika-ajoissa neljäs mutta joutui keskeyttämään kisan jo aikaisessa vaiheessa. Pierre on ajanut upeasti tällä kaudella, ja Maxin vierestä starttaaminen oli loistava suoritus. Tiedän, että hän toivoi vahvaa kisaa ja kenties jopa toista palkintopallisijaa Italian osakilpailuvoiton rinnalle, joten hän oli luonnollisesti erittäin pettynyt.

Huomasin, että Pierrellä oli Ayrton Senna -kypärä, mikä kertoo paljon hänen rakkaudestaan lajia kohtaan sekä siitä, miten suuri vaikutus vuonna 1994 kuolleella tallikaverillani on yhä F1-maailmaan.

Pierre syntyi kaksi vuotta Ayrtonin ja Roland Ratzenbergerin kohtalokkaiden onnettomuuksien jälkeen, mutta myös uusi F1-kuljettajasukupolvi tuntee lajimme historian. Aina astuessaan autoihinsa nuoret kuskit tietävät, että turvallisuus on paljon paremmalla tolalla kiitos FIA:n viimeisten 26 vuoden aikana tekemien turvallisuusparannusten.

Vaikka Pierre joutuikin keskeyttämään, tallikaveri Daniil Kvjat ajoi hienosti neljänneksi. Venäläiskuskin suoritus oli todella vahva.

Daniil oli aika-ajojen kahdeksas, mikä sekin on talliin nähden todella hyvä tulos, mutta suoritus jäi Pierren neljännen sijan varjoon. On ollut mielenkiintoista nähdä, millaisia harppauksia Hondan moottoreita käyttävä AlphaTauri on tänä vuonna ottanut. Talli tekee hyvää työtä.

Korona on tuonut kalenteriin upeita ratoja

On hienoa, että F1 palasi Imolan radalle 14 vuoden tauon jälkeen. Taas saimme nähdä, että koronaviruksen aikana laji on pystynyt ottamaan mukaan upeita ratoja ympäri Euroopan. Imolassa ajettu San Marinon osakilpailu oli aina osa kalenteria minun aikoinani, vaikka en koskaan oikein menestynytkään siellä. Kukaan suomalaiskuski ei ole voittanut osakilpailua Italian maaperällä!

On tärkeää, että Imolan kaltaisia ratoja pidetään yllä tulevaisuudessakin. Ajoin ensimmäiset MM-pisteeni Imolassa vuonna 1991, ja vaikka mielelläni unohtaisinkin vuoden 1994 vappupäivänä ajamani palkintopallisijoituksen, toivon, että F1 antaa jatkossakin nuorille kuljettajille mahdollisuuden kisata legendaarisilla radoilla.

Edelliseen San Marinon osakilpailuun vuonna 2006 osallistui vain yksi nykykuljettaja, silloin viidenneksi ajanut Kimi Räikkönen. Tänäkin sunnuntaina hän teki hienoa työtä ajaen 48 kierrosta keskikovilla renkailla ja oli lopulta yhdeksäs. Kimi jatkaa Alfa Romeon riveissä myös kaudella 2021, ja hän antaa edelleen loistavan panoksen lajille. Hyvää työtä, Kimi!

Mika Häkkinen, Unibet F1 Insider.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän