Mika Häkkinen: Ihmisten terveys on tärkeintä koronaviruksen uhan alla

Kuva: Clas von Bell.

Mika Häkkinen pohtii Unibetin kolumnissaan F1-sarjan tilannetta, joka muuttui radikaalisti koronaviruksen takia.

Kauden avauskilpailu Australiassa päätettiin perua viime tipassa, ja sittemmin on ilmoitettu, ettei myöskään Bahrainin ja Vietnamin kilpailuita ajeta ainakaan suunniteltuna ajankohtana. Kiinan osakilpailu oli peruttu jo aiemmin.

Päätös perua kauden ensimmäinen osakilpailu Australiassa on tietenkin paha pettymys kaikille. Muita vaihtoehtoja ei kuitenkaan ollut, sillä koronaviruksen leviäminen on aiheuttanut vakavan tilanteen koko maailmaan.

Maailmanmestarina olen suuri F1-fani. Mikään ei silti ole fanien, tallien väen, ratavirkailijoiden, järjestäjien tai F1-organisaation ja FIA:n työntekijöiden terveyttä tärkeämpää.

Formula 1 on valtava sirkus. Matkustamme yhdessä, asumme samoissa hotelleissa, vuokraamme yhteisiä autoja sekä käymme samoissa ravintoloissa ja kuppiloissa.

On selvää, että tällaisessa ympäristössä koronavirus voi levitä herkästi.
Tilanne on viimeisen viikon aikana muuttunut nopeasti, etenkin Euroopassa, jossa kaikkien tallin päämajat sijaitsevat.

Kun erään McLarenin työntekijän koronavirustesti osoittautui positiiviseksi, hyvän ystäväni Zak Brownin päätös vetää talli pois kilpailusta oli ehdottomasti oikea.

McLaren Racingin toimitusjohtajana hänkin on lajin suuri fani, mutta tallin henkilökunnan terveys menee kaiken muun edelle.

Loppujen lopuksi suurin osa muistakin talleista oli samaa mieltä Zakin kanssa, ja viimein Australian viranomaiset sekä F1 ja FIA päättivät perua kilpailun.

Ymmärtääkseni 14 McLarenin henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä on asetettu karanteeniin. Toivon heille kaikkea hyvää ja pikaista paluuta heidän perheidensä luokse.

Koronavirus on vaikuttanut urheiluun maailmanlaajuisesti, joten on tärkeää pistää prioriteetit kuntoon.

Kun viimein palaamme kilvanajon pariin ja saamme korkata kauden, on aihetta juhlaan. Toivottavasti sitä ei tarvitse odottaa kauan.

En voi kuvitella melbournelaisten ja muualta Australiasta saapuneiden fanien pettymystä, puhumattakaan niistä, jotka lensivät paikalle muualta. Laji kuitenkin toipuu tästä.

Minulla on paljon hyviä muistoja Australian osakilpailusta Melbournessa. Voitin siellä kaudella 1998, jonka päätteeksi voitin ensimmäisen mestaruuteni. Vuotta aiemmin nousin siellä palkintokorokkeelle.

Minulla on Australiasta hieman toisenlaisiakin muistoja. Vuonna 1995 olin pahassa onnettomuudessa Adelaidessa ja päädyin Royal Adelaide Hospitaliin kallonmurtuman kera.

Kaksi kyseisen sairaalan lääkäriä oli siinä mutkassa, jossa ajoin ulos puhjenneen renkaan takia.

Katso tästä muut Mika Häkkisen jutut.

Olen heille erittäin kiitollinen radalla saamastani nopeasta hoidosta. En juuri muista siitä mitään, sillä olin tajuton, mutta tiedän, että heidän ammattitaitonsa pelasti henkeni.

Vuonna 1995 Australian osakilpailu Adelaidessa oli kauden viimeinen kilpailu.
Vuonna 1996 kausi aloitettiin Melbournessa, jossa tein paluun ja ajoin viidenneksi. Nyt jäämme odottamaan F1-sarjan paluuta. Muistakaa sillä välin pysyä terveinä koronaviruksen kurittaessa maailmaa.

Mika Häkkinen, Unibet F1 Insider

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here