Liikenneopettajat pitävät Helsingin suurta suojatieuudistusta erittäin hyvänä

Helsingin Sanomat (HS 25.11.2019) uutisoi suojatieuudistuksesta, jonka myötä Helsingissä tullaan lisäämään hidasteiden käyttöä suojateillä.

Helsingissä kuolemaan johtaneita jalankulkijoiden liikenneonnettomuuksia tapahtui vuosien 2008-2017 välillä yhteensä 36, joista 25 suojateillä.

Helsingin suojatieonnettomuuksista puolet sattui liikennevaloilla ohjatuilla suojateillä. Sen sijaan yhtään ihmistä ei kuollut korotetulla tai hidastein varustetulla suojatiellä.

Liikenneopettajat pitävät suojatieuudistusta hyvänä ja toivoisivat vastaavaa suuntausta koko maahan.

Tällä hetkellä tilanne ei ole paras mahdollinen ja esimerkiksi Liikenneturvan kyselyn (MTV Uutiset 7.8.2019) mukaan vain kolme viidestä kokee suojatien ylityksen turvallisena.

– Suojatieturvallisuus on uusien kuljettajien kouluttamisessa yksi tärkeimmistä aiheista. Kaikki konkreettiset toimenpiteet jotka auttavat kuljettajia kiinnittämään suojateihin enemmän huomioita, on hyvästä. Helsingin suuntaus on erittäin hyvä ja vastaavan toteuttamista olisi hyvä harkita muuallakin. Myös valaistut suojatiet toisivat lisää turvallisuutta ja sitä turvallisuuden tunnetta, sanoo helsinkiläinen Liikenneopetus ry:n puheenjohtaja Kristiina Anunti.

Tamperelainen liikenneopettaja Ilkka Koivistoinen on samaa mieltä.

– Kiireellisimpänä korotetut suojatiet voisivat tulla kolmenkympin alueille sellaisiin paikkoihin, joissa ajonopeuksia ei muuten saada laskettua tai halutaan korostaa jalankulun priorisointia. Seuraavaksi niitä voisi lisätä neljän- ja viidenkympin alueille suojateille missä moottoriajoneuvo ylittää etuajo-oikeutetun pyörätien jatkeen, osin jo tulevan tieliikennelain hengessä.

Suojatieturvallisuudessa olisi parannettavaa koko Suomessa. Viimeisen kolmen vuoden aikana on menehtynyt keskimäärin 26 ja loukkaantunut 400 jalankulkijaa vuosittain.

Joka kolmas kuolema ja yli puolet loukkaantumisista tapahtui suojatiellä. Suurin vastuu suojatieturvallisuudessa on moottoriajoneuvonkuljettajilla ja kuljettajia onkin hyvä muistuttaa säännöllisesti havainnoinnista ja tarkkaavaisuudesta.

– Oikea havainnointitekniikka, tilannenopeus ja omasta ajokunnosta huolehtiminen pitää muistaa. Liikenteessä tulee keskittyä liikenteeseen ja kaikki muu toiminta, kuten puhelin, on jätettävä pois, sanoo kouvolalainen liikenneopettaja Outi Hänninen.

Liikenteen turvallisuus syntyy yhdessä. Liikenneopettajat muistuttavat muutamista tärkeistä tekijöistä suojatieturvallisuuden edistämiseksi.

Moottoriajoneuvonkuljettaja

 • Opettele etsimään suojateitä katseellasi. Varsinkin taajama-alueella ajaessasi kannattaa suojateitä etsiä katseellaan jatkuvasti. Etsimällä kiinnität suojateihin automaattisesti enemmän huomiota, eivätkä ne tule yllätyksenä.
 • Lähesty suojatietä hitaasti. Sopivalla tilannenopeudella osaat varautua yllätyksiin ja saat tarvittaessa ajoneuvosi pysähtymään ajoissa.
 • Havainnoi huolellisesti. Huolehdi, että näkyvyys suojatielle ja sen välittömään läheisyyteen on hyvä. Jos viereisellä kaistalla on toinen ajoneuvo pysähtyneenä suojatien eteen, sinunkin on pysähdyttävä. Jos näkyvyys on muista syistä rajoittunut, lähesty erityisen hitaasti ja valmistaudu pysähtymään tarvittaessa.
 • Keskity oleelliseen. Jätä kaikki ylimääräinen toiminta pois (kuten puhelin tai stereot) ja keskity vain ajotehtävääsi.

Pyöräilijä

 • Lähesty suojatietä sopivalla tilannenopeudella. Moottoriajoneuvon kuljettajan voi olla vaikea havaita nopeasti lähestyvää hahmoa ja nopeuden arviointikin voi olla hankalaa.
 • Jos olet väistämisvelvollinen, osoita väistämisaikeesi selvästi hidastamalla tai pysähtymällä hieman etäämmälle suojatiestä.
 • Pidä kypärää ja huolehdi, että pyörässäsi on valo joka toimii. Käytä pimeällä aina heijastinta ja mielellään värikästä vaatetusta.

Jalankulkija

 • Havainnoi huolellisesti oikealle ja vasemmalle.
 • Katso, kuuntele ja keskity suojatien ylitykseen. Kuulokkeet korvilla ja katse puhelimessa vie keskittymisesi muualle.
 • Jos ylität useampikaistaista tietä ja yksi ajoneuvo antaa sinulle tietä, tarkkaile muutkin kaistat vielä erikseen. Älä luota liikaa siihen, että kaikki autoilijat ovat havainneet sinut.
  Käytä pimeällä aina heijastinta ja mielellään värikästä vaatetusta.

www.liky.fi

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here