LeasePlanin suosituimpien työsuhdeautojen kärjessä kaksi Škodaa

LeasePlanin asiakkaiden suosituimpien työsuhdeautojen kymmenen kärjessä -joukko muuttui vuonna 2020 melkoisesti samalla kun Škoda Octavia pysyi edelleen listan kärjessä, todetaan LeasePlanin tiedotteessa.

Automarkkinoilla korostui koronan aiheuttama epävarmuus. Monet valmistajat joutuivat sulkemaan tehtaita, mikä vaikutti autojen toimituksiin.

Yritykset tilasivat autoja jokseenkin entiseen malliin, mutta autojen saanti vaikeutui, kun toimitusajat venyivät ennätyksellisen pitkiksi. Merkkien välillä oli poikkeustilanteessa melkoisia eroja. Tehtaiden sulkemisista huolimatta osa merkeistä pystyi toimittamaan autot ripeästi.

Käyttövoimissa diesel piti edelleen piikkipaikkansa, mutta sähkö ja kaasu nousivat vuoden 2020 aikana yhteenlaskettuina bensiinin kantaan.

– Sähkön ja kaasun yhteenlaskettu osuus tilauksista nousi vuoden 2020 lopussa tasaväkiseksi dieselin ja bensiinin rinnalle. Vuoden 2021 alussa ladattavat mallit ovat jo nousseet kärkipaikalle ohi dieseleiden, LeasePlanin kaupallinen johtaja Karri Andersson sanoo.

Škodalle tuplavoitto

LeasePlanin vuoden 2020 tilatuimmat työsuhdeautot olivat Škoda Octavia, Škoda Superb ja Volvo V60. Octavia pitää kärkisijaa vuodesta toiseen hallussaan, mutta ensi kertaa se sai Suberbin seurakseen, tosin yli puolet pienemmällä automäärällä.

Kärkikymmenikön autoista lähes kaikki on farmareita tai 5-ovisia malleja. Esimerkiksi Škoda Octavioista yli 80 prosenttia oli farmarimalleja.

Kärkikolmikon takaa silmiin pistää Ford Kugan ja Toyota Yariksen kiilaaminen kärkikymmenikköön sekä BMW:n 5-sarjan putoaminen sieltä. Suomalaista osaamista kymmenen sakissa edustaa Uudessakaupungissa valmistettu Mercedes-Benzin A-sarja.

– Eri merkit tuovat ladattavia autoja markkinoille eri sykleissä. Juuri malliston ladattavien autojen runsaat vaihtoehdot vaikuttavat nykyään auton valintaan. Suosituimpien autojen lista voi muuttua totuttua nopeammin, mikäli markkinoille tulee kiinnostava uutuus, Andersson analysoi.

Vuosiin 2019 ja 2020 verrattuna Volvon asema on heikentynyt lähinnä siksi, että muut valmistajat ovat onnistuneet kirimään kiinni sen etulyöntiaseman ladattavien hybridien markkinoilla.

Kuva: LeasePlan.

Hybridien vuosi

Kun lasketaan yhteen täyssähköautot ja hybridimallit, niiden osuus nousi tilatuista autoista viime vuonna 26,3 prosenttiin, kun se oli 22,3 prosenttia vuonna 2019. Täyssähkömalleissa kasvu on ollut suhteellisesti nopeinta eli 1,3 prosentista 2,8 prosenttiin.

– Muutos heijastaa selkeästi asiakasyritystemme halua vaikuttaa autovalinnoilla hiilidioksidipäästöjen laskemiseen, Andersson sanoo.

Vuoden 2021 alun suurin mielenkiinnon kohde on se, kuinka voimakkaasti täyssähköisten työsuhdeautojen verokohtelun muutos lopulta vaikuttaa autoilijoiden autovalintoihin. Vaikka etu on taloudellisesti merkittävä autoilijalle, se saattaa nostaa yrityksen autoilun kuluja.

Andersson muistuttaa, että hybridien ja täyssähköautojen yleistyminen on tervetullut muutos koko autokannan uudistumiselle, sillä ne siirtyvät leasing-ajan jälkeen käytettyinä markkinoille ja sitä kautta niiden ilmastolle positiivinen vaikutus jatkuu ja Suomen autokanta uudistuu.

LeasePlanin suositus on tarkastella käyttövoimia kokonaisuutena niin, että kaikilla nykyisillä vaihtoehdoilla on paikkaansa. Esimerkiksi vähäpäästöiset ja sataprosenttista biopolttoainetta käyttävät nykydieselit ovat Anderssonin mukaan hyvä ja puhdas vaihtoehto paljon ajaville autoilijoille.

Kuva: LeasePlan.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!