Lapsi tarvitsee asianmukaisen turvaistuimen – laiminlyöntiä pidetään vakavana rikkomuksena

Kuva: Kaisa Tanskanen / Liikenneturva

Alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee autossa matkustaessaan asianmukaisen turvaistuimen – näin määrittelee myös laki.

Tästä lipsuminen on suomalaisten mielestä varsin raskauttava teko: Liikenneturvan kyselyssä* kaksi kolmesta (66 %) vastaajasta piti lapsen turvatonta matkustamista vakavana liikennerikkomuksena.

– On aikuisten vastuulla huolehtia siitä, että lapsi matkustaa turvallisesti myös lyhyemmillä matkoilla. Auton omat turvavälineet, kuten turvavyöt, on suunniteltu aikuisen mitoille ja ruumiinrakenteelle. Kasvavat ja kehittyvät lapset tarvitsevat lisäsuojaa mahdollisen onnettomuuden sattuessa, korostaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Jotta turvaistuin suojaisi lasta onnettomuushetkellä, tulee laitteen olla sopivan kokoinen ja oikein kiinnitetty autoon. Myös lapsen tulee olla asianmukaisesti kiinnitetty istuimeen. Matkustuspaikallakin on väliä.

– Takapenkkiä kannattaa suosia. Etenkin, jos auton etupenkki on varustettu turvatyynyin, on takapenkki alle 140 cm pitkille lapselle ehdottomasti paras paikka. Pienet lapset myös matkustavat turvallisimmin selkä menosuuntaan – mahdollisimman pitkään, mutta ainakin kolmivuotiaaksi asti, Elovaara selvittää.

*Suomalaisten mielipiteitä liikennerikkomusten vakavuudesta selvitettiin kyselytutkimuksella toukokuussa 2018. Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1198 suomalaista, joista autoilijoita oli 86 prosenttia.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here