Lappeenrantaan jatkossa pääasiassa vain kaasu- ja sähköautoja

24.3.2017 19.15

Lappeenrannan kaupunki, kaupungin konserniyhtiöt ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) haluavat jatkossa hankkia pääosin uusiutuvalla energialla käyviä autoja, eli kaasu- ja sähköautoja.

Tavoitteena on, että fossiilista polttoainetta käyttäviä autoja hankittaisiin jatkossa vain erillissyistä.

Näin kaupunkikonserni haluaa edistää liikenteen päästöjen vähentämistä ja uusiutuvaan energiaan siirtymistä Etelä-Karjalassa.

Asia on päätettävänä Lappeenrannan kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina 27. maaliskuuta. 

─ Haluamme uusia konsernin ajoneuvojen hankintakriteerit kestävää kehitystä edistäviksi. Jatkossa huomioimme autojen hankinnoissa voimakkaammin ympäristökriteerit ja autojen käytönaikaiset taloudelliset elinkaarivaikutukset, sanoo Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen

Käytännössä ympäristöä suosivia autoja hankitaan jo vuoden 2017 aikana noin 15─25 kappaletta. Määrään sisältyy henkilö-, paketti- ja pienoiskuorma-autoja.

Pääsääntöisesti autohankinnat tehdään pitkäaikaisina vuokra- eli leasing-sopimuksina. Tarkoitus ei ole tehdä isoa kertahankintaa, vaan ajoneuvokanta uusiutuu asteittain, kun käytöstä poistuvat autot korvautuvat uusilla. 

Kaupunkikonsernissa voidaan jatkossakin hankkia fossiilista polttoainetta käyttäviä autoja, jos tiettyyn käyttötarkoitukseen ei ole saatavilla uusiutuvalla energialla käyvää autoa.

Muun muassa raskaan liikenteen erikoisajoneuvot voivat olla tällaisia. Fossiilista polttoainetta käyttävä auto voidaan hankkia myös silloin, jos sen hankinta- ja käyttökustannukset alittavat uusiutuvalla energialla käyvän auton kustannukset.

Kaasuautoja katukuvaan 

Alkuvaiheessa kaupunkikonserni panostaa kaasuautoihin ja synnyttänee näin myös markkinoita omassa maakunnassa tuotettavan kaasun käytölle. Myöhemmin kuvaan astunevat voimakkaammin sähköautot. 

─ Kaasuauton leasing-hinta on nyt tasan sama kuin polttoaineauton, mutta sen käyttö on perinteistä polttoaineautoa edullisempaa. Lisäksi kaasutankkausasemia on jo Lappeenrannassa ja Imatralla, ja niitä avautunee tulevaisuudessa lisää, avaa Heinonen. 

Pohjimmiltaan ajoneuvokannan uudistuksessa on kyse siitä, että kaupunkikonsernin pakollinen liikkumistarve halutaan hoitaa niin ympäristöystävällisesti ja kokonaisedullisesti kuin mahdollista. 

Tavoitteena on myös kasvattaa maakunnan energiaomavaraisuutta ja lisätä ympäristö- ja energia-alan yritysten työpaikkoja. Lisäksi kun Lappeenrannan Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamo aikanaan valmistuu, toiveissa on aloittaa biokaasun tuottaminen yhdyskuntalietteistä. 

─ Hiilineutraaliuden ja resurssiviisauden edelläkävijänä haluamme rohkaista myös alueen eri toimijoita ja etenkin liike-elämää miettimään omia tulevia hankintojaan ja tarpeitaan, tiivistää Heinonen. 

Ajoneuvouudistusten lisäksi Lappeenrannan kaupunki aikoo lähitulevaisuudessa myös lisätä aurinkovoiman käyttöä omissa kiinteistöissään, jopa kolminkertaiseksi nykyisestä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän