Lappeenrannan kaupungin sähköautot kansalaisten käyttöön

Renault

20.4.2018   10.40

Lappeenrannassa otetaan käyttöön uudenlainen sähköautopalvelu. Kaupungin autot ovat vapaina ollessaan muun muassa asukkaiden ja matkailijoiden käytssä.

Lappeenrannan kaupunki on tehnyt sopimuksen sähköautoja koskevasta ajoneuvopalvelusta autovuokraamon kanssa. Kyseessä on neljän sähkökäyttöisen henkilöajoneuvon palvelu kolmevuotiselle sopimuskaudelle.

Palvelussa autot ovat ensisijaisesti kaupunkikonsernin käytössä virka-aikana, jolloin kaupungin yksiköt varaavat ajoneuvoja tarpeen mukaan.

Mikäli kaupunki ei ole varannut ajoneuvoja käyttöönsä, autot toimivat niin sanottuina yhteiskäyttöautoina eli ne ovat muun muassa alueen yritysten, asukkaiden ja matkailijoiden vuokrattavissa.

Iltaisin ja viikonloppuisin autot ovat ensisijaisesti juuri muiden kuin kaupungin henkilöstön työkäytössä.

– Lappeenrannan kaupunki on arvioinut, että tämän tyyppisellä palvelulla sähköajoneuvokaluston hinta kilometriä tai tuntia kohden tulee olemaan kaupungille erittäin kilpailukykyinen. Sopimushinnoittelussa sovelletaan riskinjakomallia, minkä vuoksi kaupungin kuukausihinta laskee ajoneuvon käyttöasteen noustessa, kertoo kaupungin johtava asiantuntija Markus Lankinen.

– Tällä yhteiskäyttösopimuksella saamme kaupungin autot resurssitehokkaaseen käyttöön. On kaikkien etu, että autot eivät seiso tyhjänpanttina, kun kaupunki ei tarvitse niitä. Maksamme kaupungin käyttöoikeudesta, mutta malli kannustaa yrittäjää ajoneuvokaluston aktiiviseen markkinointiin.

Uudenlainen palvelu Suomessa

Kaupungin kolmen vuoden sopimuksen hinta on enimmillään 77 630 euroa. Hinta tulee käytännössä muokkautumaan autojen käyttömäärän mukaan.

– Lappeenrannan kaupungin tekemä sopimus on Suomessa ainutlaatuinen ja niin sanotusti pilottimalli vastaavanlaisiin palvelumuotoihin, jossa omaa kalustoa on mahdollisimman vähän. Ajoneuvopalvelu tuleekin Lappeenrannassa korvaamaan kaupungin aiemman ajoneuvokaluston, sanoo kaupungininsinööri Olli Hirvonen.

– Tarkoitus on, että kaupunki ei itse omista enää autoja, vaan ne ovat yhteiskäytössä olevia vuokra-autoja. Autot kulkevat uusiutuvalla energialla, mikä edistää myös tavoitteitamme päästöjen vähentämisessä.

Autot tulevat käyttöön 15.5.2018 ja ovat vuokrattavissa heti kaikille. Varauksia voi tehdä jo etukäteen.

Autot sijaitsevat kaupungintalon paikoitusalueella, katutason kerroksessa, missä ovat myös niiden latauspisteet.

Ajoneuvojen varaus ja käyttöönotto tapahtuvat mobiilisovelluksen tai nettisivuston kautta rekisteröitymällä Hertzin palveluun. Tarkemmat ohjeet ja rekisteröintisivut löytyvät osoitteesta www.hertzcarsharing.fi.
 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here