Kuinka valita oikeanlaiset kesärenkaat?

Kevättä on saatu tänä vuonna odotella tavanomaista pidempään, mutta renkaanvaihtoaika alkaa viimein lähestyä. Nyt onkin hyvä aika tarkistaa kesärenkaiden kunto ja suunnata tarvittaessa rengaskaupoille.

Renkaita valitessa kannattaa huomioida tärkeät perusasiat, jotta renkaat toimivat turvallisesti niin yllättävissä tilanteissa kuin Suomen vaihtelevissa kesäolosuhteissa, todetaan Vianorin tiedotteessa.

Alhaisen vierintävastuksen renkaat kerryttävät autoilijalle säästöjä polttoainekuluissa ja kasvattavat sähköautojen toimintasädettä.

Suomessa kesärenkaiden tulee toimia luotettavasti läpi kolmen vuodenajan, koska käyttökauteen mahtuu kuumien kesäpäivien lisäksi kylmiä kevätaamuja ja syksyisiä sadepäiviä.

Myös karkeat, uraiset tiet laittavat renkaat koetukselle. Kesärenkaiden suorituskyky ja turvallisuusominaisuudet korostuvat ukkoskuuron yllättäessä ja ääritilanteissa, kun vaikkapa auton eteen hyppäävä hirvi pakottaa äkkijarrutukseen.

– Kun valitsee kesärenkaita, kannattaa kiinnittää huomiota renkaiden märkäpitoon. Hyvän märkäpidon omaavilla renkailla ajaminen on turvallista myös sadekeleillä ja silloin vesiliirto on helpompi välttää. Märkäpitoluokituksen voi tarkistaa näppärästi renkaan EU-merkinnästä, rengas- ja autohuoltoketju Vianorin kuluttajakaupan johtaja Vesa Laitinen neuvoo.

Märkäpidon lisäksi renkaan pintakuvio ja urasyvyys ovat avainasemassa, kun on kyse vesiliirron välttämisestä. Mitä syvemmät urat ovat, sitä tehokkaammin ne poistavat vettä renkaan ja tien pinnan välistä säilyttäen kontaktin tiehen. Lain mukaan kesärenkaissa tulee olla urasyvyyttä vähintään 1,6 millimetriä, mutta käytännössä vesiliirtoriski kasvaa jo urasyvyyden alittaessa neljän millimetrin rajan.

Alhainen vierintävastus tuo polttoainesäästöjä

Kesärenkaita vertaillessa on hyvä muistaa myös renkaan vierintävastus. Mitä alhaisempi vierintävastus renkaalla on, sitä vähemmän polttoainetta kuluu. Alhaisen vierintävastuksen renkaat tuovat autoilijalle kustannussäästöjä, ja ympäristö kuormittuu vähemmän.

– A-luokan ja heikoimman E-luokan ero vierintävastuksessa merkitsee kulutuksessa 0,6 litraa polttoainetta 100 kilometrillä. Jos renkailla ajaa noin 40 000 kilometriä renkaan koko eliniän aikana, polttoainesäästöä kertyy 360 litraa eli kahden euron litrahinnalla laskettuna 720 euroa. Sähköautoilijoille pieni vierintävastus kasvattaa puolestaan toimintasädettä, Laitinen kertoo.

Ohjaamoon kantautuvat rengasäänet eivät käy ilmi EU-merkinnästä

EU-merkinnän vierintämelu kertoo ympäristöön kuuluvasta ohiajomelusta. Auton sisälle kantautuvat rengasäänet eivät kuitenkaan käy ilmi merkinnästä. Hiljaiset renkaat auttavat vähentämään ympäristön melusaastetta ja tekevät myös matkanteosta mukavampaa.

– Mitä tasaisemmin renkaat kuluvat, sitä vähemmän melusaastetta niillä ajamisesta aiheutuu. Yksi keino renkaiden ennenaikaisen kulumisen ehkäisemiseen on ohjauskulmien tarkistus. Myös oikeita rengaspaineita käyttämällä voidaan vähentää renkaiden tuottamaa ääntä, Laitinen selventää.

Muista säännöllinen rengaspaineiden tarkistus

Renkaiden vaihdon jälkeen on tärkeää tarkistaa rengaspaineet säännöllisin väliajoin. Oikeilla rengaspaineilla on suuri vaikutus niin ajoturvallisuuteen kuin ajamisen taloudellisuuteen. Kun tarkistaa rengaspaineita, kannattaa noudattaa valmistajan antamaa painelukemaa ja poiketa siitä mahdollisimman vähän.

– Tärkeintä on ajaa oikeilla rengaspaineilla, sillä liian alhaisilla paineilla renkaat kuluvat nopeammin ja rikkoutuvat helpommin. Rengaspaineet pitäisi tarkistaa kerran kuussa sekä silloin, kun ajaa autoa tavallista raskaammalla kuormalla, Laitinen muistuttaa.

Tekniikan Maailman kesärengastesti: Vain yksi viiden tähden rengas — yksi rengas jäi kokonaan ilman tähteä!

Sesonki alkamassa: Rengasvarkauksia tehdään yhä ammattimaisemmin ja häikäilemättömämmin

Michelinin erikoisen näköiset ilmattomat renkaat käytännön testeihin Singaporessa

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän