Koivunen Oy myytiin Ruotsiin Mekonomen-ryhmään

Ruotsalainen, Pohjois-Euroopan johtava autojen varaosien jakeluyhtiö MEKO (aiemmin Mekonomen Group) on sopinut ostavansa suomalaisen Koivunen Oy:n, joka on autojen varaosien ja tarvikkeiden kauppaan erikoistunut alan suurin yritys Suomessa ja Virossa.

Koivusella on toimintaa myös Latviassa ja Liettuassa.

Kaupan myötä MEKO laajentaa olemassa olevia toimintojaan Suomessa ja aloittaa toimintansa Baltian maissa. Yhtiö vahvistaa näin asemaansa Itämeren ympärillä ja Pohjois-Euroopan johtavana toimijana autoalan jälkimarkkinoilla.

Koivusen liikevaihto tilikaudella 2021 oli noin 1 740 miljoonaa kruunua ja liikevoitto (EBIT) noin 98 miljoonaa kruunua. Vuonna 2021 noin 70 % liikevaihdosta tuli Suomesta ja 30 % Virosta, Latviasta ja Liettuasta.

Suurin toimija Suomessa

Koivunen omistaa suuren osan kiinteistöistä, joissa se toimii Suomessa, Virossa ja Latviassa. Nämä kiinteistöt muodostavat yritykselle arvokkaan omaisuuserän ja olennaisen osan kaupan arvosta.

MEKO tulee arvioimaan pitkän aikavälin omistusstrategian näille kiinteistöille. Yritysoston odotetaan tuovan vuosittaiset, yhteensä 40 miljoonan kruunun arvoiset synergiaedut, mikä johtuu toisiaan tukevista maantieteellisistä toiminnoista ja toimitusketjun päällekkäisyyksistä, hankinnoista ja muista toiminnoista. Näiden täysi vaikutus on nähtävissä arviolta vuoden 2024 aikana.

Yrityskaupan myötä MEKO:sta tulee alan suurin toimija Suomessa, jossa yhtiön toiminta on tällä hetkellä pientä, sekä Virossa, jossa se ei ole aiemmin toiminut.

MEKO laajenee kaupan myötä myös Latviaan ja Liettuaan. Koivusen jakeluverkosto kattaa koko Suomen tytäryhtiöiden ja itsenäisten korjaamojen sekä jälleenmyyjien, teollisten asiakkaiden ja viennin kautta.

Koivunen jatkaa toimintaansa MEKO:n sisällä erillisenä liiketoimintayksikkönä halki maantieteellisten alueiden hyödyntäen olemassa olevaa yritysrakennetta ja monibrändistrategiaa. MEKO:n nykyinen liiketoiminta Suomessa siirtyy osaksi Koivusen liiketoimintayksikköä.

Koivusen osto tukee MEKO:n kasvustrategiaa Pohjois-Euroopassa ja laajentaa yhtiön toiminnan Itämeren alueelle. Kauppa on jatkoa aiemmille, vuonna 2018 toteutetuille FTZ:n ja Inter-Teamin yritysostoille.

Kaupalla on vahva strateginen peruste, joka pohjautuu kasvuun, markkina-aseman vahvistamiseen sekä saavutettaviin synergiaetuihin. Edistämällä markkinan yhdistymistä MEKO vahvistaa asemaansa kilpailussa ja vie autoalan jälkimarkkinaa kohti tulevaisuuden sähköistyvää autoilua. Kaupan odotetaan myös parantavan MEKO:n tämänhetkisen toiminnan skaalaetuja Suomessa ja tuovan yhtiölle synergiaetuja jakeluun, varastointiin, hankintaan, omien merkkien tarjontaan sekä digitalisaatioon ja konseptikehitykseen.

Kauppa ja synergiaedut

MEKO on sopinut ostavansa Koivunen Oy:n 122 miljoonan euron (1 280 Ruotsin kruunun) käteisellä kauppahinnalla. Kauppa odotetaan saatavan päätökseen vuoden 2022 kolmannen neljänneksen aikana.

Yritysoston odotetaan vaikuttavan positiivisesti MEKO:n osakekohtaiseen tulokseen (1,5–2,0 kruunua) ja tuovan toistuvia synergiaetuja vuodesta 2022 eteenpäin. Oston odotetaan tuovan vuosittaiset, yhteensä 40 miljoonan kruunun arvoiset synergiaedut, joiden täysi vaikutus on nähtävissä arviolta vuoden 2024 aikana.

Liiketoimintojen yhdistämisestä ei arvioida koituvan merkittäviä toistuvia kustannuksia tulevina vuosina, sillä Koivunen jatkaa toimintaansa erillisenä liiketoimintayksikkönä kuten MEKO:n aiemmin toteuttamissa yritysostoissa. Yrityskauppaan liittyvät kustannukset ovat arviolta 25 miljoonaa kruunua.

MEKO arvioi jatkuvasti pitkän aikavälin taloudellisia tavoitteitaan markkinaolosuhteiden ja yrityksen rakenteellisten muutosten pohjalta. MEKO pitää taloudelliset tavoitteensa ennallaan.

Rahoitus

Kauppahinta maksetaan käteisenä olemassa olevista likvideistä ja pankkivaroista.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän