Syksy tuo mukanaan vaihtelevat sääolosuhteet, kuten sateen, kurakelit ja pikkupakkaset, jotka voivat vaikuttaa auton kuntoon ja turvallisuuteen. Huolellinen huolto ja varautuminen syksyn ja talven haasteisiin eivät ainoastaan paranna ajomukavuutta ja turvallisuutta, vaan ne ovat myös avainasemassa auton arvon säilyttämisessä. Kamux Suomen toimitusjohtaja Jani Koivun vinkeillä talvi ei yllätä autoilijaa.
Auton pesu ja puhdistus
Syksyllä autot altistuvat kuralle, lehtien jäämille ja tiesuolalle, jotka vahingoittavat maalipintaa. Pese siis auto ulkoa säännöllisesti, jotta pinnat pysyvät puhtaina ja hyvässä kunnossa. Käytä vain autolle tarkoitettuja pesuaineita, jotka eivät vahingoita maalipintaa.
Auton ulkopintojen huolehtimisen lisäksi on tärkeää muistaa auton sisätilojen puhdistus. Auton sisätiloihin kertyy helposti hiekkaa, likaa ja pölyä. Imuroi huolellisesti ja pese lattiamatot. Pyyhi sisäpinnat autoon tarkoitetuilla puhdistusliinoilla ja muista puhdistaa ikkunat myös sisältä, jotta näkyvyys säilyy hyvänä.
Vanhetessaan auto on alttiimpi ruostumiselle, varsinkin jos maalipinnassa on naarmuja tai kolhuja. Käytä ennaltaehkäiseviä ruosteenestoaineita ja tarkista auton alusta säännöllisesti. Jos ruostetta löytyy, sen poistaminen ja korjaus on syytä hoitaa pikaisesti. Auton ruoste kannattaa poistattaa ammattilaisilla.
”Syksy on paras aika vahata auto, sillä vahaus suojaa maalipintaa syksyn ja talven aikana. Vahattu pinta myös hylkii likaa paremmin, mikä helpottaa auton puhtaana pitämistä. Auto kannattaa vahata vähintään kahdesti vuodessa – erityisesti syksyinen vahaus on auton maalipinnalle tärkeää. Vahauksen voi tehdä itse tai sen voi teettää ammattilaisella”, Jani Koivu kannustaa.
Hyvän näkyvyyden varmistaminen
Syysiltojen pimetessä auton puhtaat ikkunat ovat avainasemassa turvallisen ajon kannalta. Pese ikkunat sisä- ja ulkopuolelta. Pyyhkijänsulat on myös hyvä tarkistaa ja vaihtaa, jos ne jättävät raitoja tai ovat kuluneet. Syyshuollon yhteydessä kannattaa tarkistaa ilmansuodatin ja raitisilmasuodatin. Jos kylmän yön jälkeen on vaikeaa saada auton ikkunoista pois huurretta tai suodattimesta tuleva kosteus huurruttaa lasit, on syynä tukossa oleva raitisilmasuodatin.
Kurakelien lisääntyessä lasinpesunesteen käyttö varmistaa paremman näkyvyyden. Kesäkäyttöön tarkoitettu lasinpesuneste voi jäätyä yöpakkasilla, joten syksyllä on tärkeää valita pakkasenkestävä lasinpesuneste. Mikäli et käytä käyttövalmista lasinpesunestettä, varmista, että laimennat pesuaineen oikeassa suhteessa.
Valojen tarkistaminen ja vaihtaminen
Syksyn pimeys vaatii, että kaikki valot toimivat moitteettomasti. Tarkista ajovalot, sumuvalot, takavalot ja vilkut. Vaihda palaneet tai himmentyneet polttimot uusiin.
Tarkista auton valojen toimivuus peilaamalla ne esimerkiksi isoista lasipinnoista. Kun vaihdat polttimoita, ne kannattaa aina vaihtaa pareittain. Polttimot kuluvat ja himmenevät ajan myötä, ja usein ne sammuvat hyvin lähellä toisiaan. Kun vaihdat molemmat polttimot samalla kertaa, varmistat tasaisen valaistuksen ja minimoit riskin, että toinen polttimo pimenisi pian toisen vaihdon jälkeen. Toimivan, ylimääräisen polttimon voi säilyttää hansikaslokerossa hätävarana.
”Polttimot ovat edullisia, mutta vaihtotyön osuus kalliimpaa. Useimmissa autoissa on taloudellisesti kannattavampaa vaihtaa samalla kertaa kaikki tarvittavat polttimot, kuten edestä parkkipolttimot tai taka-ajovaloista kaikki polttimot”, Koivu vinkkaa.
Akun, öljyn ja nesteiden tarkistaminen
Syksyn kylmenevät yöt voivat rasittaa auton akkua, joten akun kunnon tarkistaminen ennen talvea jännitemittarilla on tärkeää. Huonokuntoinen akku kannattaa vaihtaa ajoissa, jotta auto käynnistyy luotettavasti myös pakkasilla. Uudet autot kuluttavat akkua nopeammin ja enemmän kuin vanhemmat vuosimallit. Pari vuotta käytössä ollut akku voi jo alkaa väsyä vaihtokuntoon lyhyiden ajomatkojen ja lisälämmittimien käytön vuoksi. Akku olisi hyvä vaihdattaa asiantuntevassa liikkeessä, jotta vältytään sähkövioilta ja vikavalojen syttymiseltä.
Ota tavaksesi tarkistaa moottoriöljyn määrä ja kunto säännöllisesti, esimerkiksi tankkauksen yhteydessä, ja lisää öljyä tarvittaessa. Vaihda auton öljyt huolto-ohjelman mukaisesti. Tarkista myös jäähdytinnesteen määrä. Jos epäilet jäähdytinnesteen pakkasenkestävyyttä, vaihda neste uuteen.
Auton talvivarustus
Pakkasaamuihin kannattaa varautua jo syyssateiden aikaan. Tarkista jääraapan ja lumiharjan kunto: likaisilla tai rikkinäisillä välineillä auton pinta naarmuuntuu. Säilytä välineet autossa helposti saatavilla.
Diesel-auton omistajien on hyvä vaihtaa ennen talvea auton polttoainesuodatin. Suodattimeen kertyvä vesi jäätyy talvella ja estää polttoaineen virtauksen.
Jos autossa on polttoainekäyttöinen lisälämmitin, sitä kannattaa testikäyttää jo syksyllä. Laitteen polttoaine on saattanut kesän aikana vanhentua tai sakkaantua, jolloin sen käynnistämisessä ja käytössä on ongelmia. Polttoaineen vanhentumisen saattaa huomata myös pistävästä hajusta tai savuttamisesta lämmittimen käytön aikana.
Jos polttoainekäyttöistä lisälämmitintä ei ole, kannattaa autoon hankkia verkkovirralla toimiva lohkolämmitin ja asentaa sisätilalämmitin.
Kun yöpakkaset alkavat, on aika vaihtaa talvirenkaat.
”Tarkista talvirenkaiden kunto ja rengaspaineet ennen asennusta. Älä unohda myöskään kesärenkaiden huoltoa: pese ja kuivaa ne ennen talvisäilytystä, jotta ne ovat valmiina kevään koittaessa”, Koivu muistuttaa.
Lue tästä muita juttuja talviautoilusta.
// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //