Kaikki vakuutusyhtiöt eivät enää myönnä liikennevakuutusta Venäjälle ja Valko-Venäjälle!

Liikennevakuutus tarvitaan myös ulkomailla. Kaikki kotimaiset vakuutusyhtiöt eivät enää myönnä kansainvälistä liikennevakuutusta eli vihreää korttia Venäjälle ja Valko-Venäjälle.
Matkustajan tulee selvittää asia omasta vakuutusyhtiöstään.

Kaikkien yhtiöiden liikennevakuutusten voimassaolo Venäjällä ja Valko-Venäjällä lakkaa viimeistään kesäkuun alussa, kun kansainvälinen vihreä kortti -sopimus maiden kanssa päättyy.

Kiinnostaako autot ja liikenne? Tilaa tästä Autotodayn uutiskirje!

Kaikki ETA-valtiot ja Sveitsi irtisanoivat Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa solmitut vihreä kortti -sopimukset keväällä 2022. Sopimusten 12 kuukauden irtisanomisaika päättyy 31.5.2023, ja sen jälkeen vihreiden korttien voimassaolo näissä maissa lakkaa.

Vakuutusyhtiöt voivat kuitenkin lopettaa vihreiden korttien myöntämisen jo aiemmin. Ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle tai Valko-Venäjälle.

– Vakuutusyhtiöt reagoivat vihreä kortti -sopimuksen irtisanomiseen omassa tahdissaan, ja osa on jo lopettanut vihreiden korttien myöntämisen. Viimeistään kesäkuun alussa kaikki myönnetyt vihreä kortti -liikennevakuutukset Venäjälle ja Valko-Venäjälle raukeavat. Tällä hetkellä vakuutusta voi hakea paikalliselta vakuutusyhtiöltä Venäjältä tai Valko-Venäjältä, mutta tilanne saattaa muuttua kesäkuuhun mennessä, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen selventää.

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Sen antaa liikennevakuutuksen myöntänyt vakuutusyhtiö.

Ennen matkalle lähtöä on syytä varmistaa, että vihreä kortti on voimassa kaikissa niissä valtioissa, joiden läpi oma matkareitti kulkee.

Muihin kuin vihreä kortti -järjestelmään kuuluviin maihin matkustettaessa on kyseisen maan rajalta hankittava voimassa oleva liikennevakuutus. Myös vapaaehtoisen autovakuutuksen eli niin sanotun kaskon osalta tulee turvan voimassaolo ja mahdolliset rajoitukset varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Ukrainalaisille ajoneuvoille maksuton liikennevakuutus kuukaudeksi

Liikennevakuutuskeskus jatkaa maksuttomien rajaliikennevakuutusten myöntämistä ukrainalaisten pakolaisten ajoneuvoille. Jatkossa maksuton vakuutus myönnetään 30 päiväksi.

Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainassa Liikennevakuutuskeskus on myöntänyt ukrainalaisten pakolaisten ajoneuvoille liikennevakuutuksen maksutta. Sodan alusta marraskuun loppuun mennessä vakuutuksia ja jatkovakuutuksia on myönnetty lähes 2000.

Liikennevakuutuskeskus korvaa ulkomaisen ajoneuvon aiheuttamat vahingot

Jos Suomessa ajaa kolarin, jossa toisena osapuolena on ulkomaisessa rekisterissä oleva ajoneuvo, tulee onnettomuuspaikalla dokumentoida vahingot mahdollisimman tarkasti.

Kaikkien ajoneuvojen vahingoista kannattaa ottaa valokuvat. Lisäksi pitää kirjata muistiin toisen osapuolen yhteystiedot ja ottaa esimerkiksi kuvat rekisterikilvestä ja kansainvälisestä vakuutustodistuksesta eli vihreästä kortista, jos sellainen on.

Sen jälkeen korvausta voi hakea Liikennevakuutuskeskuksesta. Vahingon kärsinyt ei jää ilman korvauksia, vaikka vastapuolella ei olisi vihreää korttia tai muuta todistusta liikennevakuutuksesta.

Liikennevakuuttamisen vihreä kortti -sopimukset irtisanottu Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa!

Liikennevakuutuksen vihreän kortin voi jatkossa tulostaa itse

Nyt Britanniaan autoilevan pitää muistaa ottaa mukaan Vihreä kortti

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän