Jopo on edelleen pyörävarkaiden suosikki — näin vältät pyörävarkauden

Arkistokuva. Kuva: CvB.

Polkupyörävarkaudet ovat jokakesäinen riesa. Pyöriä anastetaan niin omaan käyttöön kuin myyntiinkin. Varkaat ovat merkkitietoisia.

Jopo on tuttu näky kaupunkiliikenteessä, mutta suosiolla on varjopuolensa: myös varkaat hamuavat merkkipyöriä.

LähiTapiola selvitti vuonna 2016, mistä Jopo varastetaan todennäköisimmin. Selvityksessä keskityttiin Jopoihin, koska niiden varkaudet ovat lisääntyneet viime vuosina samaan tahtiin Jopojen kasvavan suosion kanssa. https://www.lahitapiola.fi/tietoa-lahitapiolasta/uutishuone/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/uutinen/1310387732212

Mutta miten on tänä kesänä: lähteekö Jopo varkaiden mukaan herkästi?

– Kyllä, Jopo on edelleen suosituin pyörävarkaiden keskuudessa, vahvistaa asiantuntija Polina Mustakartano LähiTapiolan irtaimistokorvauspalveluista.

Pitkäkyntisten matkaan lähtee pyörä kuin pyörä, jos tarkoitus on itse liikkua sillä paikasta toiseen. Varkaat ovat valikoivampia, jos ovat tihutöissä rahan takia.

– Myyntiin varastetaan näitä hyvin eteenpäin kelpaavia pyöriä, kuten Jopoja ja maastopyöriä, Mustakartano kertoo.

Näin vältät varkauden

Mikään suojauskeino ei täysin estä varkautta, mutta mitä hankalammaksi pyörän varastamisen tekee, sitä varmemmin varkaan kohteeksi valikoituu joku toinen kulkupeli.

  • Poliisi ohjeistaa käyttämään sekä polkupyörän kiinteää lukkoa että vahvaa irtolukkoa, jolla polkupyörä lukitaan telineeseen tai pylvääseen. Pyörä on syytä lukita aina, vaikka jättäisi sen vain hetkeksi parkkiin.
  • Poliisi kehottaa myös merkitsemään muistiin varkauden varalta pyörän tunnistetiedot, kuten merkin, mallin, värin, rungon numeron ja mahdolliset muut tuntomerkit. Pyörästä kannattaa myös ottaa varalta kuva arkistoon.

LähiTapiola listasi Jopo-selvityksensä yhteydessä poliisin neuvoja täydentäviä vinkkejä pyörän suojaamiseen ja säilytykseen.

  • Lukitsemisen lisäksi polkupyörät kannattaa pitää asuinalueillakin poissa näkyvistä ja laittaa mahdollisuuksien mukaan yöksi autotalliin, varastoon tai muuhun lukittavaan tilaan.
  • Lukittuun tilaan vieminen kannattaa tehdä varsinkin, jos lähtee pidemmäksi aikaa pois kotoa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here