Historian havinaa: Auto rekisterinumerolla A III 118 — sattuma vai enne?

Arkkiherttua Ferdinand ja hänen vaimonsa saapuvat Sarajevon kaupungintalolle

A III 118 on auton rekisterinumero, jonka sanotaan kertovan ensimmäisen maailmansodan päättymispäivän, 11. marraskuuta 1918.

Rekisterikilpi on kiinnitetty autoon, jossa arkkiherttua Frans Ferdinand ja hänen vaimonsa Sophie istuivat, kun heidät murhattiin Sarajevossa 28.6.1914.

Murha käynnisti tapahtumaketjun, joka pian johti ensimmäiseen maailmansotaan.

Ferdinandia ja hänen vaimoaan kuljettanut auto, Gräf & Stift Double Phaeton, kuului kreivi Franz von Harrachille. Kreivi oli lainannut autoaan Ferdinandille, Harrach oli myös kuljettajana autossa sen kohtalokkaalla matkalla.

Automatkan varrella oli tuona päivänä useitakin murhamiehiä väijymässä Ferdinandia. Joku jänistikin, ensimmäinen, joka toimi, oli Nedeljko Čabrinović.

Hän heitti pommin, mutta se ei osunut, pommi kimposi toisen auton luo ja räjähti haavoittaen siinä olleita.

Saattue jatkoi matkaa kaupungintalolle, jossa oli virallinen tilaisuus. Siellä Ferdinand päätti käydä katsomassa sairaalassa äskeisessä pommi-iskussa haavoittuneita, ja he lähtivät liikkeelle kohti sairaalaa.

Matkalla autosaattue kääntyi väärälle kadulle ja se joutui pysähtymään ja peruuttamaan. Murharyhmän yksi jäsen, Gavrilo Princip, sattui olemaan aivan lähellä. Hän ampui kaksi laukausta kymmenen askelen päästä, ensimmäinen laukaus osui Sophieen ja toinen osui Ferdinandiin.

Molemmat laukaukset olivat kuolettavia, arkkiherttua ja hänen vaimonsa kuolivat tunnin sisällä.

Tästä lähti liikkeelle tapahtumasarja, joka johti ensimmäiseen maailmansotaan.

Maailmansota tuskin olisi alkanut pelkästään yhdestä salamurhasta, mutta Euroopan tilanne oli hyvin jännittynyt, sota roikkui ilmassa. Ehkä se olisi alkanut muutenkin, ehkä ei.

Melkoista sattumankauppaa tapahtuma oli. Melkein voisi kuvitella, että itse vanha kehveli olisi istunut ratin takana ja kääntänyt tarkoituksella suoraan salamurhaajan eteen.

Ei tunnu kuitenkaan olevan näyttöä sen enempää vihtahoususta kuin siitäkään, että saattue tahallaan olisi ohjattu kadulle, jossa Princip oli. Niin vain sattui käymään.

Ferdinandia kuljettanut auto, 1910 valmistettu, 32 hevosvoimainen ja nelisylinterinen Gräf & Stift Double Phaeton, on nähtävillä HGM-museossa Wienissä (Heeresgeschichtliches Museum).

Auton ympärille on kehitelty erilaisia tarinoita, joiden mukaan auto olisi myöhemmin aiheuttanut useiden muiden kuoleman.

Tarinat ovat kuitenkin osoittautuneet pelkiksi tarinoiksi, tosiasiallisesti auto on ollut museossa melkein heti Sarajevon tapahtumien jälkeen. Museoon auton lahjoitti Itävallan keisari Franz Josef. Autossa on nähtävissä luodinreikä, joka on syntynyt Sophieen osuneesta luodista.

Kuva HGM museo, Wien. Arkkiherttua Ferdinandia kuljettanut auto.

Ensimmäinen etuvetoinen auto

Gräf & Stift oli itävaltalainen teollisuusyritys, joka valmisti autoja vuodesta 1902. Tehdas valmisti henkilöautoja vuoteen 1938 ja kuorma- sekä linja-autoja vuoteen 2001 asti.

Vuonna 1971 MAN-yhtymä osti yrityksen, mutta nimi Gräf & Stift säilyi vuoteen 2001 saakka, jonka jälkeen toiminta on jatkunut nimellä MAN Sonderfahrzeuge AG.

Gräfin veljekset Carl, Heinrich ja Franz olivat aloittaneet ensin polkupyörien huoltamisen ja sitten myös polkupyörien valmistamisen.

Autojen yleistyessä he päättivät ryhtyä valmistamaan myös autoja. Tuloksena oli vuonna joskus vuosien 1895-1898 välillä valmistunut etuvetoinen auto, jossa oli yksisylinterinen DeDion-moottori.

Tätä autoyksilöä pidetään maailman ensimmäisenä etuvetoisena autona. Sittemmin veljekset löivät hynttyyt yhteen Willy Stift nimisen liikemiehen kanssa, joka oli jo mukana autojen valmistuksessa. Tästä syntyi yritys Gräf & Stift vuonna 1904.

Arkkiherttua Ferdinandin auto. Auton sivussa (vasen kuva) takaosassa ylhäällä nähtävissä luodinreikä (pieni valkoinen täplä). Oikeassa kuvassa rekisterikilpi. Takana nähtävissä pommi-iskussa syntyneitä jälkiä.

Rekisterikilven numerosarja on sattuma?

Ferdinandia ja hänen vaimoaan kuljettaneen auton rekisterinumerossa voi kenties nähdä maailmansodan päättymispäivän. A:n voi tulkita sanaksi Armistice (aselepo), ja sitten seuraavat roomalaiset ykköset voi tulkita tavallisiksi ykkösiksi. Aselepo 11.11.18. Voihan sen kai noinkin ajatella, mielenkiintoinen oivallus, mutta tuskinpa tuohonkaan numerosarjaan sattumaa kummempaa kehveliä tarvitaan.

Video HuntleyFilmArchives. Arkkiherttua Ferdinand ja hänen vaimonsa Sophie saapuvat Sarajevon kaupungintalolle.

Tämä video kertoo hieman pidemmän tarinan murhasta ja ensimmäisestä maailmansodasta.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here