Helsinki maailman aktiivisimpia robottibussien testikaupunkeja

Kuva: Forum Virium.

Ruuhkaiset kadut täynnä henkilöautoja ovat haaste, jonka kanssa kasvavat kaupungit maailmalla kamppailevat. Myös Helsinki etsii keinoja vähentää liikenneruuhkia sekä autojen aiheuttamia päästöjä ja ilmastovaikutuksia.

Keskeinen keino vaikuttaa tähän on joukkoliikenteeseen panostaminen, mutta sen osuus liikenteestä on viime vuosina pysynyt samana.

Itseajavat robottibussit voivat kuitenkin tulevaisuudessa kasvattaa joukkoliikenteen suosiota. Siksi Helsinki onkin testannut niitä jo usean vuoden ajan.

– Tavoitteena on kokeilujen avulla oppia teknologisen kehityksen varhaisessakin vaiheessa robottibusseista mahdollisimman paljon, esimerkiksi miten kaupunkilaiset ottavat ne vastaan, miten ne toimivat osana joukkoliikennettä sekä mitä uutta ne voivat tarjota kaupunkilaisten liikkumiseen, kertoo projektipäällikkö Jari Honkonen Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingistä.

Robottibussit voivat mullistaa joukkoliikenteen

Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali 2035 mennessä ja liikkumisella sekä liikenteellä on tärkeä rooli tavoitteen toteutumisessa.

Siksi Helsinki kokeilee aktiivisesti uusia liikkumisen muotoja, joista robottibussit ovat keskeisiä. Tarjoamalla kaupunkilaisille päästöttömän liikkumisvaihtoehdon, robottibussit tukevat Helsingin hiilineutraalisuustavoitteita.

– Jos robottibussien teknologia kehittyy odotusten mukaisesti, ne voivat kehittää joukkoliikennettä entistä kustannustehokkaammaksi ja parantaa sen palvelutasoa: laajentaa sen ulottumista alueille, joihin linjat eivät nykyisin yllä sekä tihentää joukkoliikenteen vuorovälejä ja tuoda liikennevälineet helpommin saavutettaviksi, Honkonen kertoo.

Helsinki robottibussien edelläkävijä

Suomen edelläkävijäaseman mahdollistaa joustava lainsäädäntö sekä vuorovaikutteinen viranomaistoiminta.

Itseohjautuvien ajoneuvojen edistämis- ja tutkimustyössä yhteistyötä tekevät Suomessa merkittävät tahot, kuten VTT, HSL, HKL, Traficom, Helsingin kaupunki sekä pienet ja keskisuuret yritykset.

Tärkeä mahdollistaja älykkään liikkumisen kehittämiselle on ollut myös hankkeiden saama EU-rahoitus.

Tänä vuonna kaupungin kaduilla liikennöi kaksi robottibussilinjaa.
Kalasatamassa kulkeva 26R aloitti toukokuussa ja ajaa marraskuuhun asti. Kyseessä on mySMARTLife-hankkeen kokeilu.

Kesäkuussa aloittanut 90R vie matkustajat Vuosaaren metroaseman lähettyviltä Aurinkolahden rannalle syyskuuhun asti.

Kokeilusta vastaavat Metropolia ammattikorkeakoulu ja Forum Virium Helsingin yhteistyökumppaneineen Sohjoa Baltic -hankkeessa.

Molemmilla reiteillä robottibussi ajaa normaalin liikenteen joukossa, ja kyyti on matkustajille ilmaista.

Robottibussit ottavat harppauksen eteenpäin Helsingissä ensi vuonna, kun Euroopankin mittakaavassa merkittävä robottibussihanke FABULOS tuo itseajavat bussit kokeilussaan osaksi liikennettä ilman kyydissä olevaa operaattoria, jolloin ajoneuvoja seurataan etänä valvontakeskuksesta.

FABULOS-projektiin osallistuvat yritykset ovat markkinoillaan uusia toimijoita, mikä avaa uusia vaihtoehtoja sekä laajentaa kaupungeille tarjolla olevia vaihtoehtoja.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here