Fordin tekniikka vähentää riskiä unohtaa lapsi tai kotieläin kuumaan autoon

Erityisesti tänä kesänä ihmiset saattavat autoilla muita liikkumisvaihtoehtoja enemmän matkustusrajoitusten vuoksi. Joidenkin osalta tällaiset matkat voivat kuitenkin johtaa tragediaan.

Joka vuosi monet lapset ja lemmikkieläimet saavat kohtalokkaita lämpöhalvauksia, kuljettajien jättäessä heidät autoihin, missä lämpötila voi nopeasti ylittää ulkona esiintyvän lämpötilan.

Ford on kehittänyt uuden tekniikan, joka on suunniteltu tuomaan tähän apua. Rear Occupant Alert tarjoaa kuljettajille yksinkertaisen muistutuksen takaistuinten tarkistamisesta tilanteissa, joissa takaovet on avattu matkan alkaessa.

Edunvalvontaryhmä KidsandCars.org:n mukaan lasten jättäminen autoihin sekä lasten jumiin jääminen, heidän päästyään omin neuvoin autoon, ovat isoja riskitekijöitä kuolemaan johtavalle lämpöhalvaukselle.

Lisäksi lapsen keho ylikuumenee 3-5 kertaa nopeammin kuin aikuisen keho. Yhdysvalloissa todetaan keskimäärin 39 kuolemaa vuodessa, mikä tarkoittaa, että kuolemia tapahtuu joka yhdeksäs päivä.

Euroopassa kuolemantapaukset ovat harvinaisempia, mutta myös esimerkiksi Irlannissa, Ranskassa ja Belgiassa on raportoitu kuolemia sekä sivullisten ohikulkijoiden puuttumisia tilanteeseen, jotta tragedian estämiseksi.

Kuuma sää voi olla vaarallinen myös ajoneuvoihin jätetyille lemmikeille. Vuosien 2009 ja 2018 välillä eläinsuojelujärjestö RSPCA raportoi 64 443 eläinten lämpöaltistusta Englannissa ja Walesissa. RSPCA Australian mukaan koira voi kuolla kuumassa autossa jo kuudessa minuutissa.

Näin Rear Occupant Alert toimii

Asiantuntijat neuvovat kuljettajia tarkastamaan takapenkit ennen auton ovien lukitsemista, jotta lapsia tai lemmikkejä ei vahingossa jätettäisi autoon.

Rear Occupant Alert toimii muistutuksena tilanteissa, joissa kuljettaja on avannut takaoven matkan alkaessa. Tällöin tekniikka aktivoituu, kun ajoneuvo on pysähtynyt ja moottori sammutettu.

Visuaalinen hälytys näkyy ajoneuvon keskinäytössä kymmenen sekunnin ajan tai kunnes se laitetaan pois päältä. Lisäksi kuuluu äänivaroitus, joka muistuttaa kuljettajaa takaistuinten tarkistamisesta ennen ajoneuvosta poistumista.

Lapsen tai eläimen läsnäolosta varoittamisen lisäksi järjestelmä voisi myös muistuttaa kuljettajaa, jos takapenkillä on jokin arvokas esine, kuten kannettava tietokone tai käsilaukku, joka saattaa olla vaarassa tulla varastetuksi, mikäli se unohtuu autoon.

Lue myös tämä: Näillä helteillä kannattaa olla erityisen tarkka, jos autossa on mukana koira!

Euroopassa tekniikka on käytössä Fordin EcoSport-, Fiesta-, Focus-, Galaxy-, Kuga-, Mondeo Hybrid-, Puma-, S-MAX-, Transit- ja Tourneo Connect -malleissa.

Se on saatavana myös täysin uudessa, täyssähköisessä Mustang Mach-E  -mallissa, joka kätkee muitakin älykkäitä ominaisuuksia täyspitkään lasikattoonsa. Erityinen lasipäällyste auttaa lisävarusteena saatavalla katolla varustettujen Mach-E-mallien sisätiloja pysymään viileämpinä kesällä ja lämpimämpinä talvella. Lisäksi lasin sisäkerros suojaa ultraviolettisäteiltä.

Jäävauvavideo osoittaa riskit

Korostaakseen kuumien autojen vaaroja, Ford tilasi jääveistäjältä Ice Baby – ja Ice Dog -jääveistokset, jotka asetettiin auton sisään ilmastoa säätelevässä Weather Factory -laitoksessa Kölnissä, Saksassa.

Auton ulkopuolella lämpötila asetettiin 35°C:seen. 19 minuutin kuluessa lämpötilat auton sisällä olivat nousseet 50°C:seen. Jääveistokset alkoivat sulaa välittömästi.

Videoita varten ammattilaisjäänveistäjä työsti jäästä 12 kuukauden ikäisen tuttia imevän vauvan, jolla on lelu, sekä lemmikkilaatikossa Ford Focus Wagonin takaosassa istuvan täyskokoisen labradorinnoutajan.

Testi laitoksessa, jossa Ford yleensä teettää ympäristötestejä malleillensa, osoitti, kuinka kasvihuoneilmiö voi vaikuttaa ajoneuvoihin. Lyhyt aaltosäteily ikkunoiden läpi heijastuu istuimilta ja kojelaudalta sekä lämmittää ajoneuvoa.

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!