Espoo kokeilee yhteiskäyttöautoa Matinkylässä, Leppävaarassa ja Espoon keskuksessa

Espoon kaupunki kokeilee yhteistyössä Omago Oy:n kanssa alueautoja Matinkylässä, Etelä-Leppävaarassa, Pohjois-Leppävaarassa ja Espoon keskuksessa.

Alueauto tarkoittaa yhteiskäyttöautoa, joka otetaan käyttöön ja palautetaan samalle alueelle.

Palvelu aloittaa toimintansa Matinkylässä sekä Etelä-Leppävaarassa ja Pohjois-Leppävaarassa keskiviikkona 10.3.2021. Espoon keskuksessa autot saadaan käyttöön myöhemmin maaliskuussa.

Yhteiskäyttöautot mahdollistavat omasta autosta luopumisen tai sen hankkimatta jättämisen. Tutkimusten mukaan yksi yhteiskäyttöauto korvaa 8−25 autoa.

Tavoitteena on pysyvä palvelu

Kokeilun tavoitteena on, että palvelun käyttäjiä olisi niin paljon, että alueauto jäisi pysyvästi käyttöön ja laajenisi myös muualle Espooseen.

– Toivomme, että espoolaiset löytävät palvelun omakseen ja voimme laajentua sinne, missä kysyntää on riittävästi. Yleensä yhtä autoa kohden on 10−15 käyttäjää, toteaa liiketoimintajohtaja Iiro Permikangas alueautopalvelua tarjoavasta Omago Oy:stä.

Alueauton käyttäjäksi pääsee kirjautumalla Omago-palvelun käyttäjäksi. Käyttäjällä täytyy olla voimassa oleva ajokortti. Auton voi varata etukäteen varauskalenteria hyödyntäen tai tarvittaessa sen voi ottaa käyttöön heti.

Alueautoille on varattu pysäköintipaikkoja niiden lähtö- ja palautusalueille. Pysäköintipaikat tunnistaa liikennemerkkien lisäkilvestä ”Vain yhteiskäyttöautoille” tai ”Ei koske yhteyskäyttöautoja”.

Alueautopalvelun hinnoittelu koostuu kuukausittaisesta jäsenmaksusta ja tuntihinnasta. Autoja voi kokeilla Espoossa ilman jäsenmaksua toukokuun loppuun asti.

Osa Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hanketta

Kokeilu on osa Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa 6Aika: Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hanketta. Liikennehubeilla tarkoitetaan liikenteen solmukohtia, joissa on tarjolla erilaisia liikennepalveluita.

Espoon kaupungin lisäksi hankkeessa ovat mukana Business Tampere, Oulun kaupunki, Turun ammattikorkeakoulu ja Turun kaupunki. Espoon kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2030.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here