Enemmistö suomalaisista huolissaan koulun aloittavien lasten suojatieturvallisuudesta

Suojatieturvallisuus puhututtaa taas koulujen alkaessa. Liikennesääntöjen rikkominen ja muiden tielläliikkujien riittämätön huomiointi ovat yleisimpiä ongelmia suojatieturvallisuudessa. Asiantuntija on erityisen huolissaan niin autoilijoiden kuin jalankulkijoiden kännyköiden käytöstä, todetaan LähiTapiolan tiedotteessa.

Arjen katsaus -kyselytutkimuksen mukaan 76 prosenttia suomalaisista kertoo olevansa ainakin jokseenkin huolissaan koulunsa aloittavien lasten suojatieturvallisuudesta.

– Tulos vahvistaa käsitystä, että suojateiden kunnioitus ei valitettavasti vieläkään ole sillä tasolla, jolla sen pitäisi olla. Liikennekulttuurissa on monin paikoin muodostunut tavaksi, että jalankulkijat väistävät autoilijoita, vaikka liikennesääntöjen mukaan autoilijoiden tulee tehdä tilaa suojatietä ylittävillä ja sitä aikoville. Nyt koulujen alkaessa olisi taas erittäin tärkeää nostaa yhteiset liikenteen pelisäännöt keskusteluun ja tarkastella myös omia ajotapoja, sanoo tiedotteessa LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Niemisen mukaan suojatieonnettomuuksissa korostuvat liian suuret tilannenopeudet ja puutteellinen havainnointi. Arjen katsaus -kyselyyn vastaajien enemmistön mukaan autoilijat ja pyöräilijät eivät ota riittävästi huomioon suojateitä ja niillä liikkuvia jalankulkijoita. Kännykän käytöstä liikenteessä Nieminen on erityisen huolissaan nyt koulujen alkaessa.

– Turvallinen liikenne edellyttää yhteispeliä, toisten huomiointia ja vuorovaikutusta myös suojateillä. Valitettavasti kännyköiden käyttö on yleistynyt niin autoilijoilla, mutta yhtä lailla se on monen jalankulkijan ja koululaisen vakiovaruste liikenteessä. Varsinkin liikenteeseen totuttelevien nuorten koululaisten kännykät olisi turvallisinta laittaa reppuun matkan ajaksi, jotta ne eivät häiritse liikenteen seuraamista, Nieminen neuvoo.

Monilla kokemus vaaratilanteesta suojatiellä

Arjen katsaus -kyselytutkimuksen tulosten mukaan joka kymmenes on joutunut jalankulkijana onnettomuuteen tai vaaratilanteeseen suojatiellä. Joka neljännellä (24 %) on melko vahva kokemus vaaratilanteeseen joutumisesta.

– Jalankulkijoiden loukkaantumiset liikenteessä ovat kehittyneet hyvään suuntaan viimeisen 10 vuoden aikana. Edelleen keskimäärin lähes 400 jalankulkijaa loukkaantuu ja yli 20 kuolee vuosittain liikenteessä. Nyt syksyn kynnyksellä ja iltojen pimetessä asiaan hyvä palata myös sen takia, että lähes puolet jalankulkijaonnettomuuksista sattuu pimeällä, vaikka liikennesuorite on pimeän aikaan pienempi, Nieminen kertoo.

Kyselytutkimuksen tulokset selvisivät LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta, jonka toteutti Kantar TNS. Kyselyyn vastasi 1 068 ihmistä elokuussa 2020. Vastanneet edustavat maamme 15-74 -vuotiasta väestöä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here