Diesel voi hyvin ja leviää kaikille elämän alueille!

Teksti: Usko Sipilä.

Diesel on varmasti jokaiselle tuttu sana. Dieselin keksijä Rudolf Diesel ei varmaankaan uskoisi kuinka usein sana tulee vastaan nykyelämässä – niin paljon dieseliä elämässämme on. Vai mitä tuumitte seuraavista ilmaisuista tämän päivän medioissa? Tässä muutamia kuvaavia esimerkkejä pienen tarinan muodossa.

Lähtiessäni autokauppaan sipaisin parranajon jälkeen leukaani virkeät tuoksut Diesel For Men-pullosta. Puin jalkaani upouudet Dieselit ja lähdin ostamaan uutta dieseliä.

Todennäköisesti juuri sellaista, jossa on Rudolf Dieselin suunnittelema alkuperäinen diesel.

Olin kiinnostunut nimenomaan dieselmoottorista, koska se kuluttaa dieseliä vähemmän kuin tavallinen polttomoottori bensiiniä. Tärkeä pointti dieselin eduksi on, että diesel auttaa työssä, jota tehdään ilmastonmuutoksen hyväksi.

Pientä epäilyä herätti HS:n 17.7.2019 julkaisema huolestuttava uutinen, joka kertoi, että ”Dieseliä oli päässyt leviämään vähäinen määrä Siltavuorenrannan luona”. Näin kertoi pelastuslaitoksen edustaja…

Tutustuin dieselvaihtoehtoihin. Tarjolla oli kaksi erilaista tyyppiä, yhteispaineruiskutusdiesel ja pyörrekammio-diesel. Perusteellisen harkinnan jälkeen päädyin todellakin perinteiseen Rudolfiin.

Valinnan peruste oli se, että hinnan ero dieselin ja bensiinin kesken kallistuu dieselin eduksi. Sitä paitsi dieselin päästöt ovat pienemmät ja dieselin tekniikka takaa dieselin pitemmän käyttöiän.

Vin Diesel. Kuva: Andre Luis, Wikipedia.

Eikö minulla siis olisi ollut muuta moottorivaihtoehtoa kuin dieselmoottori. Olipa tietenkin, luonnollisesti, ottomoottori. Sehän on suunnitellut kuuluisa saksalainen keksijä Nicolaus Otto.

Otto-moottori on siitä erikoinen, että siihen ei voi tankata dieseliä. Käytännössä ottoa on mukavampi tankata, koska tankatessa ei sormiin tartu dieselin hajua.

Ottoa olisi tietenkin mukava käyttää varsinkin, jos sitä voisi tankata Otto-automaateista. Valintaani helpotti sekin, että naapurin ottopoika nimeltä Otto oli jostakin syystä dieselin kannalla.

Hankin siis dieselkäyttöisen dieselin ja aloin elää dieselien täyttämää elämää. Kotimatkalla muistin, että Diesel Kinossa menee luontoaiheinen leffa. Se tosin on Itävallassa, jonne nyt ei pääse käymään.

Katsahdin kelloani ja totesin, että nyt on sittenkin kiire kotiin koska muistin, että TV:sta tulee kiinnostava ohjelma, Find me Guilty, jossa pääosaa näyttelee Vin Diesel.

Edellä kerrottujen kiinnostavien ”tosiasioiden” jälkeen on turha väittää, että diesel olisi syytä unohtaa.

Elämän laatua voi parantaa myös parfyymi. Pullon kyljessähän lukee: Diesel, fuel for life.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here