Autotoday testasi: Volvo EX30 — Vuoden Auto Suomessa 2025?

Suuret ennakkotilaukset uunituoreen EX30:n kohdalla kertovat kuluttajien kovasta kiinnostuksesta täyssähköistä liikkumista ja Volvoa kohtaan. Auto esiteltiin Suomessa yleisölle ensimmäisen kerran viime syyskuussa Vantaan Flamingossa, jolloin EX30:n lisäksi kylmät tyypit ilman koeajoa oli mahdollista ottaa myös tulevasta isoveljestä EX90:stä.

Ensimmäiset EX30-mallit ovat rantautuneet Suomeen ja asiakas- ja lehdistökoeajot ovat täydessä käynnissä. Flamingosta jäi EX30:n kohdalla tunne pienehköistä sisätiloista ja hieman erikoisista sisätilojen materiaaliratkaisuista. Sen sijaan ulkonäkö ja muotoilu herättivät jo ensikohtaamisella paljon positiivisia ajatuksia.

Vasaroista ei päästä millään eroon

Volvojen etuvaloja on jo useiden vuosien ajan koristaneet Thorin vasaroiksi kutsutut ajovalot eikä EX30 ole tässä poikkeus. EX30:ssä itse valot ovat ikään kuin suurista pikseleistä tehdyt, ja vaikkakin muotokieli on nähty jo pitkään, ovat ne kieltämättä todella hyvän näköiset pikkuvolvon keulalla.

Kuva: Antti Järveläinen.

Kooltaan suurehkot ajovalot antavat auton etuosalle visuaalisesti lisää leveyttä ja tekevät muuten pelkistetystä keulasta kiinnostavan näköisen. Etumaski on sähköautoille tunnusomaiseen tapaan kokonaan umpinainen.

Sivuprofiilissa auton senttimetrit ovat pituuden suhteen käytetty tehokkaasti. Kattolinja laskee vain vähän takapäätä kohti mentäessä, mikä mahdollistaa takana kohtuulliset tilat pystysuunnassa jopa pidemmälle aikuiselle. Samaa ei voi sanoa takamatkustajien jalkatiloista, sillä jo normaalimittainen aikuinen saa istua polvet kiinni etuistuimen selkänojassa.

Kuva: Antti Järveläinen.

EX30:nen lyhyestä 4,23 metrin kokonaispituudesta huolimatta ovet ovat kookkaat, ja normaalia henkilöautoa korkeampi maavara auttaa autoon nousemista. Etupenkille mentäessä tunne on kuin istuisi selvästi kokoluokkaa suurempaan autoon.

EX30:ssä on säilytetty perinteiset ovenkahvat, mikä ei tunnu nykyisissä täyssähkömalleissa olevan itsestäänselvyys ilmanvastuksen minimoimisen takia. Ovenkahvoja, joista saa kunnolla kiinni, osaa arvostaa etenkin talven jäisissä olosuhteissa.

Takavaloissa on etuosan tapaan turvauduttu muotoilun puolesta tuttuun ja turvalliseen. Kyljellään olevasta U-muodosta ja tavaratilan yläosaan nousevista takavaloista on löydettävissä tuttuja muotoja muista Volvon malleista.

Kuva: Antti Järveläinen.

Sähköinen tavaratilan luukku toimii takaikkunan alapuolella olevaa pientä nappia painamalla. Ensikertalainen etsii perinteisempää ”kahvaa” tai painiketta takaluukusta ja rekisterikilven yläpuolelta. Pieni avauspainike jää helposti huomaamatta kiiltävän mustasta paneelista takalasin pyyhkijän alapuolelta. Tavallista ylempänä olevan sijaintinsa ansiosta painike kerää selvästi vähemmän kuraa, kuin jos se olisi suoraan rekisterikilven yläpuolella.

EX30:n avaimena toimii ensisijaisesti kännykän sähköinen avain. Kännykkään asennettava avain tulee kaikkiin EX30-malleihin langattomasti OTA (Over The Air) -päivityksen kautta kuluvan kevään aikana.

Kuva: Antti Järveläinen.

Auton mukana tulee myös luottokortin kokoinen avainkortti, jota etuoven karmiin näyttämällä saa ovet avattua ja lukittua. Lisävarusteena on saatavilla myös tavallista langatonta avainta muistuttava painikkeeton “mokkula”, mikäli ei ole mahdollisuutta tai halua asentaa kännykkään sähköistä avainta.

Muotoja ja materiaaleja – pelkistetyn yksinkertaista

Sisätiloissa auton tunnistaa Volvoksi lähinnä ohjauspyörän muotoilusta ja siinä olevasta Volvon logosta. Kojelaudan keskellä komeilee 12,3-tuumainen kosketusnäyttö. EX30:nen käyttöjärjestelmä on Android-pohjainen. Navigoinnista vastaa Google Maps ja Google Play Storesta pystyy autoon lataamaan applikaatioita.

Kuva: Antti Järveläinen.

Nopeusmittari löytyy keskinäytön vasemmasta yläkulmasta, sillä perinteisen mittariston paikalla on pieni paneeli, jossa on kuljettajaa tarkkailevia sensoreita. Auto tuntuukin tarkkailevan kuljettajan silmiä todenteolla, sillä äänimerkki huomauttaa jo muutaman sekunnin kuluttua, mikäli katse irtoaa etusektorista.
Lähtökohtaisesti turvallisuutta lisäävään varoitusääneen turtuu kuitenkin nopeasti, eikä ääneen osaa kiinnittää pidemmän ajon jälkeen enää edes huomiota. Todennäköisesti kuljettaja kytkee piippauksen jatkossa kokonaan pois, mutta sekin on tehtävä aina uudestaan auton sammuttamisen jälkeen .

Etuovien kyynärnojat ovat kelluvaa mallia. Osittain leijuvaan keskikonsoliin on yhdistetty ikkunoiden avauspainikkeet sekä telineet kahdelle juomapullolle. Minimalistinen muotoilu mahdollistaa erinäköisten säilytysratkaisujen toteuttamisen, josta hyvänä esimerkkinä on hyvät tilat tavaroille keskikonsolin alla.

Kuva: Antti Järveläinen.

Hansikaslokero on perinteisestä paikasta poiketen keskellä ohjaamoa ja kännykän langaton latausteline löytyy hansikaslokeron alta.

Sisätilojen materiaaleissa on käytetty luovuutta. Perinteiset laadukkaan ja pehmeän tuntuiset materiaalit loistavat pääosin poissaolollaan kojelaudan yläosaa lukuun ottamatta. Ohjaamon paneelit tuntuvat monin paikoin kovilta, ja tällä voisi luulla olevan suurta merkitystä ohjaamon melutasoon.

Moottoritiellä ohjaamomelu on kuitenkin hämmentävän alhainen verrattuna moneen tämän kokoluokan kilpailijaan. Osansa melutasoon tuo varmasti koeajoauton kitkarenkaat, mutta siitä huolimatta melutaso pysyi selvästi odotettua alhaisempana.

Kuva: Antti Järveläinen.

Matala melutaso tarjoaa myös entistä paremmat mahdollisuudet nauttia auton Harman/Kardonin audiojärjestelmästä, jotka tulevat vakiona jo koeajoauton Plus-varustetasossa.

Minimalistisessa ohjaamossa katse kiinnittyy muotoilultaan hyvännäköisiin ja toimiviin yksityiskohtiin. Ulkopeilit ovat sirot ja lähes karmittomat, ovenkahvoista saa hyvän otteen ja ilmastoinnin suulakkeet ovat pystymalliset ja huomaamattomat. Vaihteenvalitsin löytyy ohjauspyörän oikealta puolelta.

Kuva: Antti Järveläinen.

Minimalistista muotoilua tuntuu olevan myös istuimet, jotka muuten antavat hyvän tuen, mutta reisituki on olemattoman lyhyt. Istuinosan tynkämäisyys ja reisituen puute onkin selvästi yksi pisimmistä miinuksista EX30:nen ohjaamossa.

Tavaratila on kooltaan kompaktit 318 litraa. Tavaratilan lattian alle saa kaapelit säilöön tai vaihtoehtoisesti pohjalevyn voi laskea noin kymmenen senttiä alemmas. Pohjapinta-alalle mahtuu hyvin kaksi pientä matkalaukkua vierekkäin. Suurempien tavaroiden lastaamiseen löytyy takaluukusta hauska “Will it fit?”-mittataulukko, ettei tarvitse vasta Ikean pihalla todeta tavaratilaa liian lyhyeksi tai matalaksi ostoksille.

Ajossa kokoaan suurempi

Koeajoauto oli takavetoinen ja suuremmalla akkukapasiteetilla varustettu Extended Range -malli. Kyseisen mallin odotetaan olevan suosituin ja myydyin EX30-malli Suomessa.

Ajettavuuden suhteen EX30 on varsin onnistunut ja pieneksi autoksi mukava kumppani myös matka-ajoon. Ratin takana tulee tunne jopa kokoaan suuremmasta autosta, johon alhaisen melutason lisäksi vaikuttaa hyvä näkyvyys ulos. Ainoastaan näkyvyys kuolleeseen kulmaan b-pilarin taakse on huono.

Kuva: Antti Järveläinen.

Ajotuntumaltaan takavetoinen EX30 on kuivalla tiellä mukava ja vakaa ajettava. Alusta on viritetty selvästi pehmeän puoleiseksi ja iskunvaimennus hoitaa työnsä pääosin määrätietoisesti. Suuremmat töyssyt ja kuopat niellään mukisematta tyylillä. Pienimmät epätasaisuudet tulevat alustasta läpi kevyenä nypytyksenä.

Ohjauksen puolella on valittavissa jäykkyys kolmesta eri vaihtoehdosta. Suurta eroa asetusten välillä ei huomaa ja pääasiassa ohjaustuntuma on kevyt. Nopeissa liikkeissä auton hallinta on määrätietoista, vaikkakin tasaisessa arkiajossa EX30 on ohjauksen ja alustan osalta hieman tunnoton.

Kuva: Antti Järveläinen.

Sähköisestä voimalinjasta löytyy tehoa enemmän kuin tarpeeksi – 200 kilowattia ampaisee takavetoisen EX30:sen liikkeelle tarpeettoman ripeästi ja nollasta sataan taittuu reilussa viidessä sekunnissa. Mainittakoon myös, että nelivetoinen EX30 Twin Performance -malli on historian tehokkain ja nopein sarjavalmisteinen Volvo. Nelivetoinen Twin Performance tarjoilee 315 kilowatin tehon ja 3,6 sekunnin kiihtyvyyden.

Koeajoauton kitkarenkaiden alhaisella melutasolla on kääntöpuolensa jäisellä tiellä, jossa perän luistelu tuntuu olevan erittäin herkässä varovaisellakin kaasujalalla. Ajonvakautus ja luistonesto hoitavat hommansa kuitenkin moitteetta ja turvallisen tuntuisesti, mutta perän herkältä luistelulta ei voi välttyä talvisissa olosuhteissa ainakaan takavetoisen mallin kohdalla.

Kuva: Antti Järveläinen.

Yhden polkimen ajo toimii hienosti. Ainoastaan pysähdyksiin tultaessa auto tekee pienen nykäyksen. Jarrupolkimelle ei ole tarvetta rauhallisessa ja ennakoivassa ajossa. Auto hidastuu pysähdyksiin asti, kun jalka otetaan pois kaasupolkimelta.

Loistava lataaja

EX30 on saatavilla kahdella eri akkukoolla. Pienemmän akun käytettävissä oleva kapasiteetti on 49 kWh ja toimintamatkaksi valmistaja ilmoittaa 344 kilometriä. Autoa saa odottaa vielä hetken, sillä pienemmän akkukoon mallien arvioitu toimitusaika on tämän vuoden lokakuussa. Alkaen hinta pienemmän akkukoon mallille (EX30 Single Core) on 36 900 euroa.

Kuva: Antti Järveläinen.

Koeajetussa Extended Range -mallissa on suurempi akku ja käytettävissä oleva kapasiteetti 65 kWh. Pidemmillä ajo-osuuksilla moottoritiellä muutaman asteen pakkasessa kulutus oli 19-21 kWh/100 km ja koko viikon keskikulutukset vaihtelivat noin 18-23 kWh/100 km. välillä. Kovemmilla pakkasilla kylmäkäynnistykset ja sisätilojen lämmittämiset nielevät surutta kilowatteja ja kulutus nousi lähelle 30 kWh/100 km ajosuoritteiden pysyessä lyhyinä.

Kuva: Antti Järveläinen.

EX30:ssä on akun esilämmitystoiminto, joka mahdollistaa maksimaalisen latausnopeuden pikalaturille mentäessä. Auto ei anna varsinaista ilmoitusta esilämmityksen aloituksesta, mutta esilämmitys kestänee vähintään puoli tuntia lämpötilasta riippuen. Valmistaja ilmoittaa koeajetulle suuremmalle akkukoolle maksimi pikalataustehoksi 150 kilowattia ja akun 10-80 prosentin lataukseen pitäisi kulua vain 27 minuuttia.

Kuva: Antti Järveläinen.

Valmistajan lupaukset latauksien suhteen pitävät harvoin paikkansa. EX30 osoittautui loistavaksi lataajaksi, kunhan akku on esilämmitetty. Maksimi latausteho pikalaturin tietojen mukaan oli jopa 158 kilowattia ja varaustaso 20 prosentista 80 prosenttiin saavutettiin kiitettävässä 26 minuutissa. Ajokilometreissä tämä tarkoittaa noin 200 kilometriä nollakelin talvikulutuksilla. Latausteho pysyi yli sadassa kilowatissa aina 50 prosenttiin asti, joka on myös loistava tulos tämän kokoiselta akulta.

Kuva: Antti Järveläinen.

Auton esilämmitys toimii automaattisesti pikalaturille navigoitaessa, kunhan varaustaso pysyy vähintään 20 prosentissa laturille saavuttaessa.

Ennusteisiin pessimistisyyttä

Auton navigointi laskee arvion akun varauksen määrästä määränpäähän saavuttaessa. Koeajoautossa oli ohjelmiston versio 1.2, ja ainakin tämän version kanssa auton antamiin arvioihin tulee suhtautua pienellä varauksella kylmemmissä keleissä. Koeajoviikolle osui napakat pakkaset ja mittari vajosi parhaimmillaan lähelle -20 astetta. Nollan asteen lämpötiloissa varausarviot osuivat selvästi lähemmäs todellisuutta.

Kuva: Antti Järveläinen.

Eräänä aamuna matka starttasi yön yli ulkona seisoneella autolla lämpömittarin näyttäessä -16 astetta. Akun varaus oli 34 prosenttia liikkeelle lähdettäessä. Suunnitellulle pikalatausasemalle oli matkaa 59 kilometriä ja auto arvioi varauksen olevan perillä 15 prosenttia – eli matkan taittamiseen kuluisi hieman reilu puolet akun varauksesta. Auton akun varausarvio perille saavuttaessa lähti tippumaan jo ensimmäisen 10 kilometrin matkalla.

Alkumatka moottoritietä taitettiin nopeusrajoitusten mukaan, mutta nopeasti kävi selville, että perille ei uskalla enää ajaa varausarvion näyttäessä vain 5 prosenttia jo puolessa välissä matkaa. Lopputuloksena päästiin toiselle latausasemalle, joka oli 9 kilometriä alkuperäistä määränpäätä lähempänä ja viimeiset 10 kilometriä taitettiin 80 kilometrin nopeudella ilmastointi pois päältä.

Kuva: Antti Järveläinen.

Kylmällä akulla laturille saavuttaessa lataustehoissa oli huikea ero verrattuna esilämmitettyyn akkuun. Maksimi latausteho kylmällä akulla oli vain 60 kilowattia ja kuudesta prosentista 76 prosenttiin lataamiseen kului aikaa 62 minuuttia. Akun esilämmityksestä on siis valtava apu latauksen nopeuttamisessa. EX30:nen kohdalla akun varausta on hyvä pitää vähintään 20 prosentissa, jotta auton latausominaisuuksista pikalatureilla saadaan irti paras suorituskyky.

Hyvä puoli monissa järjestelmäpuolen ominaisuuksissa ja ongelmissa on se, että niiden parantaminen on mahdollista päivityksillä, jotka EX30:nen kohdalla tapahtuvat langattomasti verkkoyhteydellä. Oletettavasti kylmien säiden varausarviotkin pitävät jatkossa paremmin paikkansa.

Kuva: Antti Järveläinen.

Volvo EX30 on ehdottomasti yksi tämän vuoden kuumimpia uutuuksia. EX30 tarjoilee loistavia ominaisuuksia pieneksi täyssähköautoksi, eikä pieni koko tee autosta missään nimessä pelkkää kauppakassia. Lataus- ja ajo-ominaisuuksiltaan EX30 peittoaa monet suuremmatkin kilpailijat. Takamatkustajien ahtaat tilat on kuitenkin hyvä ottaa huomioon ennen kuin hankkii EX30:nen perheen ykkösautoksi.

EX30 oli jo ehdolla Car of the year 2024 -palkinnon saajaksi. Muutama viikko sitten julkistetun palkinnon nappasi tänä vuonna C-segmentin täyssähköinen Renault Scenic E-Tech. Volvo EX30 sijoittui vahvasti sijalle viisi.

Kuva: Antti Järveläinen.

EX30 ei ehtinyt vielä Vuoden Auto Suomessa 2024 ehdokaslistalle. Mikäli EX30 seuraavalta ehdokaslistalta löytyy, on autolla hyvät edellytykset päästä kilpailemaan palkinnon ykkössijasta. EX30:ssä on monia puolia, jotka tekevät autosta kiinnostavan juuri suomalaisen kuluttajan silmissä. Tästä kertoo jo toista tuhatta ennakkovarausta, vaikka monet eivät ole vielä edes nähneet autoa luonnossa saatikka koeajanut.

Lue myös

Autotoday testasi: Volvo XC60 T8 AWD Long Range Ultimate – loistelijas kokonaisuus sähköllä ja polttomoottorilla

Autotoday testasi: Volvo C40 — erinomainen latauskäyrä yllätti talvikelissä

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän